To może najpierw skonsultuj planowany zakup rośliny zanim kupisz a z czasem wpadniesz na odpowiedni tor. Też tak miałam ale zaczęłam pomału czuć bluesa
Wczoraj podziałem na drugim ogrodzie dwie tuje i bukszpana, starałem się je trochę wyprostować, jeszcze nie jest idealnie ale myślę że przy następnym cięciu już wyrównam.
Stożek, taki trochę gruby a niski
Drugi stożek ale tutaj zacząłem wycinać spirale, nie wiem czy to dobrze wygląda. Najwyżej zostawię i zarosnie
Masz dryg do ciachania czym tniesz?
Przy drugim stożku troszkę chyba niesymetrycznie poszła spirala ale przy nastepnym formowaniu chyba da się skorygować ?
Wczoraj robiłam przymiarki do przycinania smaragdów ale tak wiało i nimi bujało, ze dałam sobie spokój
czy mam dryg? hmmm nie wiem, po prosty podchodzę i tnę. Robię to stopniowo, najpierw skracam troszeczkę i jak zobaczę, że jest spoko no to tnę dalej.
Tnę zwykłymi nożycami do żywopłotu, czyli wszystko ręcznie, raczej nie używam zwykłego sekatora, lepiej robi mi się to nożycami. Jedynie przy bonsaiu używam sekatora.
Wiem, że troszeczkę nie wyszła ta spiralka, może poprawię może nie
akurat u mnie to cięcie przyszło spontanicznie, spojrzałem i mówię "trzeba przyciąć" więc przyciąłem, następnie przyciąłem kant przy rabacie, a później skosiłem trawę. Skończyłem i było już prawie ciemno