ala
13:56, 29 wrz 2014
Witam serdecznie. Jak to w życiu przyszedł czas na tworzenie ogrodu, czytam doszukuję się ale mam dom na nietypowej skarpie, ponieważ trawnik z domem jest na terenie płaskim a pochyła skarpa na 3m do 6m pod kątem 20stopni w dół kończy się siatką ogrodzeniową.
wjazd od północy szerokość 40m
skarpa ze wschodu- szerokość 40m
skarpa z tarasem od południa- szerokość 40m
płaska działka od zachodu- szerokość 40m
I tu zaczynają mi się problemy, ponieważ z czasem chciałabym maksimum prywatności od sąsiadów otaczających mnie z każdej strony a żeby ją mieć muszę obsadzając zakryć siatkę a skarpa stanie się mało dekoracyjna.
Ogrodzenie planuję obsadzić po całości tują szmaragd, tują żółtą, świerkiem serbskim, choiną. Po ile sztuk sadzić w rzędzie żeby nie namieszać odmianowo i kolorowo? Może coś dodać?
Co do skarpy myślałam o obsadzaniu kosodrzewiną i jałowcami, trawami, hortensjami ale teraz mm wątpliwość czy nie lepiej na początku skarpy zrobić pasek nasadzeń.

wjazd od północy szerokość 40m
skarpa ze wschodu- szerokość 40m
skarpa z tarasem od południa- szerokość 40m
płaska działka od zachodu- szerokość 40m
I tu zaczynają mi się problemy, ponieważ z czasem chciałabym maksimum prywatności od sąsiadów otaczających mnie z każdej strony a żeby ją mieć muszę obsadzając zakryć siatkę a skarpa stanie się mało dekoracyjna.
Ogrodzenie planuję obsadzić po całości tują szmaragd, tują żółtą, świerkiem serbskim, choiną. Po ile sztuk sadzić w rzędzie żeby nie namieszać odmianowo i kolorowo? Może coś dodać?
Co do skarpy myślałam o obsadzaniu kosodrzewiną i jałowcami, trawami, hortensjami ale teraz mm wątpliwość czy nie lepiej na początku skarpy zrobić pasek nasadzeń.