Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* » Edycja postu

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :*

kasja83 10:57, 09 maj 2018

Ale się u ciebie rabata szykuje....pięknie będzie.Ja bym widziała sam żwir.
nawigatorka 11:02, 09 maj 2018

ren133 napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/17944098496711737/
https://pl.pinterest.com/pin/479070479105974434/
ładne tyle ze Kasia chce (tak czuje) bardziej dziko
babka 12:02, 09 maj 2018

Kaśka ogrodem zadziwiasz, zjawiskowy jest! Co do nowej rabaty powiem że sama coś podobnego mam w głowie tyle że na mniejszą skalę więc dzięki za Pina, przy okazji sama z niego skorzystam jeśli się nie pogniewasz
Ta inspiracja z Pina bardzo mi pasuje do Ciebie i w sumie ściółka pasowałaby każda. Nawet żwirowisko bo przecież rośliny złamią linię, zmiękczą.
A co do przejścia dla Pana s. to czy złym pomysłem byłoby wtopienie między trawami krawężników,tak nieregularnie położonych, między roślinami będą prawie niewidoczne a napewno praktyczne.
siakowa 16:36, 09 maj 2018

Oj widzę że więcej osób przyszło pomoc mi rozwiązać zagwostke dziekuje
siakowa 16:37, 09 maj 2018

jankosia napisał(a)
Aha, no widzisz, przede mną pierwsza przygoda ze żwirem w moim ogrodzie więc to cenne wskazówki. Ja i tak położę szmatę bo roślin nie przewiduję, ale ile to jeszcze potrwa? Kiedy ja odpowiedni kamyczek wybiorę? Już dwa tygodnie jeżdżę i zdecydować nie mogę, a to tylko kawalątek malutki- nie umiem w kamień

Czosnki i u mnie słabiutko, ale to było do przewidzenia. W zeszłym roku już pisałam że nie wiem co to wyjdzie na wiosnę, bo mokre lato im nie służy - a ostatnie takie właśnie było. I szczerze mówiąc to ja bym jednak wolała żeby czosnki padły niż stipa, teraz straszą suchulce, gęsto jest, więc nawet nie mam jak podmienić na razie... Ech mówię ci... lepiej mi głowę odwrócić do waszych ogrodów A na swój popatrzę kiedyś tam, jak dojrzeje, zmężnieje i chwasty znikną. Bo one znikają no nie?
ja przez brak czasu w poszukiwaniu kamyk mam zwykły rzeczny
siakowa 16:38, 09 maj 2018

leon60 napisał(a)
Jestem za samym żwirem, nic innego u Ciebie nie widzę
a ja właśnie coraz bardziej nie... Jednak jak jest ciemne tło to rośliny wydają się gęstrze... Hmmm
siakowa 16:39, 09 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Ja też uważam że sam żwir będzie lepiej wyglądał

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja też za żwirem , roślinki się przecież rozrosną

Jednak na żywo to będzie chyba za bardzo żwirowo wyglądać.
siakowa 16:41, 09 maj 2018

magda19831 napisał(a)
Też jestem za żwirem. Jaka jest powiechnia tej nowej rabaty?
jakieś 8 x 7 m
siakowa 16:42, 09 maj 2018

Agania napisał(a)
U mnie podobny dylemat, nie pomogę za bardzo, ale pomysłów Tobie z pewnością nie zabraknie...powodzenia
a jednak czuje ich deficyt w przypadku tego miejsca.. I to od jakichś 4 lat
siakowa 16:44, 09 maj 2018

kasia_c napisał(a)
A jakie trawy chcesz tam posadzić? Jakie już masz? Jak utrzymujecie czystość na takim żwirze? Na korze to jakoś potem się cały brud rozkłada, a na żwirze to chyba wszystko jest bardziej widoczne.
Może i to wziąć pod uwagę. Żeby było ładnie i żeby się przy tym bardzo nie narobić.
tak właśnie to utrzymanie czystości po jesieni mnie też powstrzymuje przed żwirem... Jest tam ice dance, śmiałek darni owy, sesleria jesienna, molinia ed, i stipa i kilka akcentów w postaci szałwia i przetacznika