Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 09:03, 14 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Marzenko do tej pory nie zwracałam uwagi na nazwę, gatunek róż... a po Twoich opisach zachciało mi się mieć róże angielskie, oryginalne i właśnie w tej kwestii pytanie. Bardzo podoba mi się róża Ascot, głównie jej kolor i układ płatków. Czy możesz mi coś o niej więcej napisać, czy jest duża, czy pokłada się, jak długo kwitnie. Miejsce, w które chcę ją posadzić jest centralne na rabacie i będzie ją widać w całej doskonałości ale zbyt wiele tego miejsca nie ma. Jeśli jej nie doradzasz to jaką inną w takim lub zbliżonym kolorze.

Ascot mnie zachwyciła rok temu, bo swiezo posadozna z doniczki (czerwiec 2014) miała sztywne pedy i kwitła. W tym roku rowniez ma bardzo sztywne pedy. Dorasta do 1 M jak podają źrodła. Czy urosnie wieksza czas pokaze, na arzie ma u mnie ok 60 cm, ma waski, ładny kompaktowy krzaczek

Ja tez dawniej kupowałam roze nie przywiązując uwagi do tego jaka odmiana, szkółka itp. Jednka fajnie jest wiedzieć wiecej o żródeł pochodzenia, historii róz
Madzenka 09:07, 14 cze 2015

jazzy napisał(a)
Mój trawnik właśnie pływa
A cięłaś już umbry? Jeszcze można? A buksy?
ps. Na jednej mojej wiśni jest wiśnia owoc znaczy się

Nie będe cieła w tym roku umbr, niech sie rozrosna bo maja za małe korony. Ładnie sie po ubiegłorocznym cieciu zagęściły. Jesli beda poczochrane to je w lipcu przytnę w najgorszym miejscu.

Buksy juz u mnie mozna ciąc ale czekam az miną upały. Te ktore maja jeszcze przyrastać oszczędzam aby słonce nie uszkodziło przyrostow, ktore maja dalej rosnac. Te ktore nie chcę aby rosły. (Np maja mało miejsca) pociełam ostro juz tydzien i dwa tygodnie temu) . Optymalnym terminem cięcia bukszpanow jest koniec czerwca początek lipca.
Madzenka 09:08, 14 cze 2015

noemi napisał(a)
Przycięłam graby góra . Była ulewa . Teraz jeszcze oprysk na szpeciele. A na brzozach też mam jakieś mikro robaczki , mogą to być mszyce?

p.s. widoki u Ciebie piękne

Nie podejrzewam mszyc, jesli ruchliwe to pajączki, jesli maż to mszyce lub inne cholerstwo. Jak zrobisz oprysk na szpeciele zniszczysz tez te małe robaczki.
Madzenka 09:10, 14 cze 2015

Narzekacie na ilośc stron zatem macham grupowo, melduję ze jest baaaaardzo mokro ale teraz swieci piekne słońce, idelana pogoda dla ogrodu.
Na razie zmykam bedę wieczorem
malkul 09:11, 14 cze 2015

siakowa napisał(a)
U nas taka susza ze ani chwastow wyrwac ani darni zerwać....kamień!

A mnie to nawet popalone liście rozplenice omdlewają, hortensje oklapłay , sahara dosłownie o trawniku nie wspominając
polinka 09:26, 14 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Teraz nie zrobię bo oberwanie chmury i skońćzył mi się piknik firmowy...
Jutro wieczorem?

Spokojnie, nie spieszy się Przy okazji pomierz dokładne wymiary tych kostek. Padało też u Was całą noc?
Iwk4 10:40, 14 cze 2015

Madzenka napisał(a)
Obiecane zdjecia dla Iwonki Iwk4 - hortensje ogrodowe z azaliami i runianką. ...

Marzenko, dziękuję bardzo za wizualizację. Przed rabatą masz żwirek. Daleko się ciągnie? I czy połączyłaś go z trawnikiem ? A masz jakieś niskie azalie? Ja myślałam, ze one są za hortensjami. Teraz widzę, jak sadzić
Posta skopiowałam do siebie, aby się nie zgubił. Buziak
Madzenka 16:01, 14 cze 2015

Iwk4 napisał(a)

Marzenko, dziękuję bardzo za wizualizację. Przed rabatą masz żwirek. Daleko się ciągnie? I czy połączyłaś go z trawnikiem ? A masz jakieś niskie azalie? Ja myślałam, ze one są za hortensjami. Teraz widzę, jak sadzić
Posta skopiowałam do siebie, aby się nie zgubił. Buziak

Pewńie miałaś na myśli wielkowkowiatowe azalie, ktore są wysokie.
Trawy to teź dobry pomysł do hortensji np niskie lub średnie rozplenice, seslerie
20:44, 14 cze 2015
pokaż seslerie ...bo gdzie ja ją znajdę w tym tłumie

kupiłam tez kilka sadzonek wiosną ...ale mam watpliwośc czy to był dobry wybór.

zazdroszczę deszczu ...nawet batdzo...
Gabisia 21:14, 14 cze 2015

Marzenko, ale piękne te Twoje duety różane!
Anna i Munstead wymiata
Przed chwilą grzmiało w Twoim kierunku, była burza?
Chciałabym przyciąć moje umbry, ale nie wiem czy te upały nie zaszkodzą...