Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Ensata 18:04, 14 wrz 2015

Ja swoje cisy tez ciacham. Ciachałam wielką kulkę i z kwadratów zrobiłam kulki
waldek727 18:27, 14 wrz 2015

Ewo (Kuba).
Tak jak napisała powyżej Ania:,,Trzeba wybrać samemu wariant..."
Ja nie potrafię przewidzieć jakie będą spadki temperatur w zimie.
Piszę tylko jakie mogą być ewentualnie skutki zbyt późnego cięcia odmładzającego lub formującego. Z tych samych powodów o których pisała Mała, ja nie wykonałem w sierpniu trzeciego cięcia żywopłotu na młodej śliwie pissardii. Przyrosty są dłuższe niż powinny być i również nie wygląda to atrakcyjnie. Pomimo tego pozostawię go w takim stanie do marca. Głównym tego powodem jest to, że nie chcę ryzykować, aby wykształcone niezdrewniałe młode pędy narażone były na przemarznięcia. Nekrozy są najczęstszą przyczyną chorób grzybowych objawiających się wiosną i wczesnym latem. W tym roku większość naszych roślin i tak straciła zbyt dużo swojej energii na to, aby przeciwstawiać się warunkom panującym podczas długotrwałej suszy. Dlatego nie narażając swoich roślin na kolejny dalszy wysiłek, ograniczyłem w tej chwili nawożenie organiczne do minimum i nie zamierzam już okaleczać roślin przed zimą. Pomimo niewielkich opadów swoje działania obecnie opieram cały czas na nawadnianiu gleby. Wiem, że w tej chwili jest to najbardziej potrzebna roślinom rzecz.

Ps. Aniu. Przycinając kule cisowe na przełomie października i listopada zrobiłaś to w miarę bezpiecznie, ponieważ w tym okresie rośliny zimozielone mają już wyhamowany do minimum swój metabolizm i nie są w stanie wydać młodych przyrostów.
nicol21 18:50, 14 wrz 2015

Marzenko tak często zmieniasz [i super], że czasem przydałby mi się opis co zostało zmienione. Bo rabatki są tak cudne przed i po zmianie że ciężko się połapać.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Sebek 19:14, 14 wrz 2015

Zaległości odczytane Zazdraszczam zawilców (moje uschły...), a z dyskusji o Janinie się uśmiałem Wymyśliliśmy świetną nazwę

O cebulowych nie myślę, na zwykłe tulipany mam nerwa, więc późną jesienią mam zamiar jedynie krokusy i tulipany botaniczne dokupić na wyprzedażach
frezja 19:39, 14 wrz 2015

no Sebastian..nie podśmiewaj się gdyby kolega nie zapytał,to dalej tkwiła bym w niewiedzy..;mam 4 Janiny)
Madzenka 21:02, 14 wrz 2015

Kochani powrót do pracy po tygodniowej delegacji to masakra piła teksańska. Na dodatek kaleka jestem, odnowiła mi sie kontuzja wiązadła. Kuśtykam starsznie, dzien coraz krótszy....zatem leze i oglądam Ziarno Prawdy. Dosyc wiernie oddana książka.
Rewolucjonizować bede ale chyba musze jakis urlop wziąć bo weekendy zajęte a dni króciutkie, gdy wracam z pracy zmierzcha...dzisiaj sypnełam nawóz jesienny na tarwnik, teraz pada i rozpuszcza nawoz oraz podlewa moja elatę i seslerie.

Odpowiem tylko szybko nt ciecia bukszpanów. Tak jak pisała Ania w sieprniu nie było szansy na cięcie z powodu upałów. We Wrocławiu jest łagodny klimat. Waldku snieg ostatnio widziałam chyba na swoim podjezdzie w 2011 i 2012 roku...
Tegoroczna zima na zachodzie POlski ma byc wyjatkowo ciepła, zatem nie obawiam sie późnego ciecia. Nawet gdyby je jednak przymroziło to je skoryguje w czerwcu. Nie wytrzymam tak jak pisze Mała Mi widoku poczochrańcow przez cała zime. Nie mowie jednak o radykalnym cięciu korygującym, takie wykonywałam w czerwcu, teraz wyłacznie nadam im ponownie pukładany kształt. Za chwile w ogrodzie bedzie widac wyłacznie bukszpany i musza trzymac forme

Margaret napisze na prive. Anglicy polecaja posadzic nowa roze w miejsce chorej w kartonie wypelnionym ziemia. Karton z czasem sie rozłoży a przez dłuzszy czas bedzie stanowic zaporę dla bakterii i grzybow.
nawigatorka 22:15, 14 wrz 2015

Ziarno prawdy ogladalam wczoraj na dvd zdrowia zycze.oby do Wojslawic musze poznac Osobe dzieki ktorej Tu jestem
Gardenarium 22:20, 14 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Margaret napisze na prive. Anglicy polecaja posadzic nowa roze w miejsce chorej w kartonie wypelnionym ziemia. Karton z czasem sie rozłoży a przez dłuzszy czas bedzie stanowic zaporę dla bakterii i grzybow.

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 06:23, 15 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Danusiu na prive wysłama info o szkółce, w ktorej kupowałam Munstead Wood
Madzenka 06:24, 15 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
Ziarno prawdy ogladalam wczoraj na dvd zdrowia zycze.oby do Wojslawic musze poznac Osobe dzieki ktorej Tu jestem

Bede w Wojsławicach bo zamierzam sie zatrawkować !