Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród » Edycja postu

Prawie - jak ogród

Dorota123 18:53, 24 sty 2016

odhaczam wizytę i pozdrawiam.
Ewa777 21:22, 24 sty 2016

szemusia napisał(a)
Wszyscy mają snieg - mam i ja. Choć z nadzieją, że to już ostatni tego roku

Wspomniana stipa...

Pięknie wygląda stipa z kulkami bukszpanowymi - nawet zimą
olga80 21:32, 24 sty 2016

szemusia napisał(a)
W minionym roku wykopałam kilka starszych iglaków z tego miejsca...

Zwiększyłam ilość hortensji...

... i miskantów

bardzo ładne zmiany, trawy i hortensje wyglądają bardzo elegancko
Karol99 21:41, 24 sty 2016

Mam pytanko, czy wysiewasz co roku stipę? Czy zasadzona raz już w ogrodzie zawsze gdzieś się wysieje?
szemusia 20:51, 25 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Beatko królowo stipy ta trawa mnie u Ciebie zachwyca w każdej odsłonie
Mam nadzieję, że u mnie będzie równie piękna Ale to już pisałam i ciągle się powtarzam wiem

O tujach też pisałam, że masz piękne, pełne do samego dołu, dorodne, wypasione, bardzo zadbane

Piszesz o rabacie przed nimi, piękne rabata by miała tło
A czy nie będzie rozwiązaniem cięcie tujek,jeżeli między nimi, a roślinami z potencjalnej rabaty zostawisz zapas wolnego miejsca na w miarę swobodne poruszanie się?

Mirlla, czytam u Ciebie, że planujesz stipę - z pewnością się nie zawiedziesz

Te tuje to tak naprawdę cyprysiki, dowiedziałam się o tym oczywiście na O. Zdaję sobie właśnie sprawę, że są doskonałym tłem i bardzo mnie korci, coby zrobić rabatkę przed nimi - wzorem ogrodowiskowych ideałów. Problem jest w tym, że nie mam zbyt dużo miejsca między tym żywopłotem, a wyłożonym kostką podjazdem - 0,5 - 1 metr. I stąd moje dylematy... Na to wolne miejsce już przestrzeni brak
Mam już obsadzony żywopłot w przedogródku i cięcie nie należy do najłatwiejszych...
Myślę nad tym ciągle...
szemusia 21:07, 25 sty 2016

Karol99 napisał(a)
Stipa nawet jest piękną ozdobą w zimę.

Jeżeli chodzi o rabatę, tez miałem ten problem. Ja po prostu zostawiłem sobie miejsce na włożenie drabiny w niektórych miejscach, a w innych gdzie rośliny są niskie to akurat nie przeszkadza.

No właśnie, to miejsce, którego nie mam... Te iglaki mają u mnie ok. 2,5m wysokości, więc ściętych gałązek też trochę jest. Boję się, ze jak obsadzę gęsto roślinami, to nawet wybranie wszystkich zielonych ścinek zajmie mi mnóstwo czasu - teraz z trawnika po prostu zgrabiam. I takie moje dylematy...
A co masz Karol posadzone przed żywopłotem? Bo tak myślę, ze może rozwiązaniem byłyby np. miskanty, które i tak wiosną zetnę, więc ani ich nie zniszczymy, a grabkami też mogę je wtedy potraktowac...

Karol99 napisał(a)
Mam pytanko, czy wysiewasz co roku stipę? Czy zasadzona raz już w ogrodzie zawsze gdzieś się wysieje?

Stipę wysiewam co roku, bo po prostu nie mam pewności, czy ta zeszłoroczna przetrwała. Więc bezpieczniej wysiać. Na pewno wykiełkuje też wiosną z nasionek, które pewnie wszędzie leżą na rabatach, ale będzie ona późniejsza, niż ta z parapetu.
Z moich obserwacji wynika też, że najładniejsza jest stipa jednoroczna, te starsze bardzo się pokładają. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby przezimowały te siewki, które jesienią były nieduże i nie zdążyły zakwitnąć - wtedy w tym roku byłyby już od razu duże, ale czy przetrwają?
Wydaje mi się też, ze stipa nie lubi przesadzania, tzn. starsze roślinki jakoś po przesadzeniu marne były, albo całkiem padały. Bezpieczniej wsadzić już na miejsce stałe hodowlę parapetową
Mam nadzieję, ze jasno wytłumaczyłam
szemusia 21:09, 25 sty 2016

Dorota123 napisał(a)
odhaczam wizytę i pozdrawiam.

Dorotko, właśnie wracam od Ciebie - pieknymi różanymi widokami się pozachwycałam
szemusia 21:11, 25 sty 2016

Ewa777 napisał(a)

Pięknie wygląda stipa z kulkami bukszpanowymi - nawet zimą

Ewcia, ta zima to u mnie właśnie popłynęła Dziś +5 Wiosna?!
szemusia 21:18, 25 sty 2016

olga80 napisał(a)

bardzo ładne zmiany, trawy i hortensje wyglądają bardzo elegancko

Witaj, Olga
Cieszę się, że Ci się podoba - te zmiany, to oczywiście zasługa Ogrodowiska
Byłam u Ciebie i czytam, że planujesz siać stipę - na pewno sobie poradzisz- to były moje pierwsze wysiewy poczynione pod wpływem forum. Jak widać skuteczne
olga80 21:26, 25 sty 2016

szemusia napisał(a)

Witaj, Olga
Cieszę się, że Ci się podoba - te zmiany, to oczywiście zasługa Ogrodowiska
Byłam u Ciebie i czytam, że planujesz siać stipę - na pewno sobie poradzisz- to były moje pierwsze wysiewy poczynione pod wpływem forum. Jak widać skuteczne

no to sieje bez magicznych zaklęć