Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród » Edycja postu

Prawie - jak ogród

dominika_ 17:24, 27 lut 2015

Jak dla mnie to wygląda na jakąś chorobę berberysu najlepiej zdjęcie wstaw w wątku rozpoznawania chorób i tam fachowo doradzą co robić i co to jest w ogóle
szemusia 17:27, 27 lut 2015

Dzięki DOminika
Widzisz na to nie wpadłam, ale masz rację. Przecież mamy taki wątek...
JoannA 17:59, 27 lut 2015

Twoje żurawki Beatko wyglądają świetnie.
Moje to jakieś przyklapnięte zdechlaki aż patrzeć się nie chce. Może się troszkę podniosą bo długo leżały pod grubą warstwą śniegu.
Dorota123 18:36, 27 lut 2015

Żółte żurawki wyglądają świetnie, aż się zastanawiałam kiedy robione zdjęcie. Też mam takie tylko młodziutkie, bo w lecie dostałam 3 małe zaszczepki.
beata_m 20:03, 27 lut 2015

jeszcze dam tym moim pelargonią szansę ... jeszcze nic nie wyrzucam czekam cierpliwie ale wszystko zeschło parę dosłownie zielonych badylków niespecjalnej jakości ...ale może faktycznie ... już niedługo zacząć nawozić?!
szemusia 12:34, 01 mar 2015

JoannA napisał(a)
Twoje żurawki Beatko wyglądają świetnie.
Moje to jakieś przyklapnięte zdechlaki aż patrzeć się nie chce. Może się troszkę podniosą bo długo leżały pod grubą warstwą śniegu.

U mnie Joasiu prawie śniegu nie było, a jak już spadł to dość szybko stopniał, więc żurawki zostały oszczędzone Choć stwierdzam, ze tam odmiana marmalade prezentuje się zdecydowanie najładniej zimą. Inne żurawki, choć w podobnych warunkach, jednak wyglądają gorzej.
CZy żurawki już zaczynają rosnąć? Czy to tylko moje pobożne życzenie? W moich pełno malutkich listków
szemusia 12:36, 01 mar 2015

Dorota123 napisał(a)
Żółte żurawki wyglądają świetnie, aż się zastanawiałam kiedy robione zdjęcie. Też mam takie tylko młodziutkie, bo w lecie dostałam 3 małe zaszczepki.

Dorotko, te żurawki szybko rosną, wiec pewnie, jak ruszą wiosną, to do lata będziesz już miała ładne kępki ... do kolejnego dzielenia
szemusia 12:39, 01 mar 2015

beata_m napisał(a)
jeszcze dam tym moim pelargonią szansę ... jeszcze nic nie wyrzucam czekam cierpliwie ale wszystko zeschło parę dosłownie zielonych badylków niespecjalnej jakości ...ale może faktycznie ... już niedługo zacząć nawozić?!

Myślę, że możesz je przenieść do cieplejszego pomieszczenia, przyciąć, żeby się rozkrzewiły i zacząć powoli nawozić. Jak padną, to trudno, a może akurat coś z nich będzie? Pamiętam, że moje ładnie powypuszczały z boku nowe pędy. Więc próbuj
AgnieszkaW 12:44, 01 mar 2015

Beatko, ja w sprawie "rzekomej choroby berberysów" - stawiam, że to jednak są młode pączki berberysowe na starszych, grubszych pędach. Berberysy mają naturalny żółty sok w łodyżkach i korzonkach (te zdrowe tak samo), dawniej używano go do farbowania, ale lepiej nie dotykać go (żółtego soku) bez rękawiczek, bo może uczulać lub podrażniać. Pozdrawiam
szemusia 12:44, 01 mar 2015

DZiewczynki, mam pytanko
Od lata jestem posiadaczką rozchodników. Trochę już rozmnożyłam z łodyżek, ale wydaje mi się, że te kapustki też mogłabym na wiosnę podzielić. Dobrze myślę? Czy jednak dać im spokój i pozwolić im rosnąć? Wiem, że to wytrzymałe roślinki, ale czy aż tak?
A tak wyglądają - tylko już są większe...

Pozdrawiam zaglądających niedzielnie
U mnie piękne słoneczko i trąbią, żeby się nim nacieszyć, bo ponoć od wtorku ochłodzenie