Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród » Edycja postu

Prawie - jak ogród

szemusia 12:49, 01 mar 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Beatko, ja w sprawie "rzekomej choroby berberysów" - stawiam, że to jednak są młode pączki berberysowe na starszych, grubszych pędach. Berberysy mają naturalny żółty sok w łodyżkach i korzonkach (te zdrowe tak samo), dawniej używano go do farbowania, ale lepiej nie dotykać go (żółtego soku) bez rękawiczek, bo może uczulać lub podrażniać. Pozdrawiam

Dzięki Agnieszko za głos w sprawie
W dziale choroby berberysów zdiagnozowano, ze jest to zakażenie bekterią glebową. Tyle że podstawowym obiawem powinny byc narośla na korzeniach. Wczoraj wykopałam tego berberysa, obejrzałam korzenie i są zdrowe, bez narośli. Więc to chyba jednak nie ta bakteria. Przesadziłam go do przechowalnika i zobaczymy. Może faktycznie to pąki, tylko takie jakieś zdrewniałe (berberys obok wygląda normalnie).
A sokiem już zdążyłam się ufarbować
Pozdrawiam
Kacha123 12:53, 01 mar 2015

Wiitaj Beatko. Żurawki limonkowe rzeczywiście wyglądają u Ciebie po zimie pięknie, a te ciemne chyba tak mają z natury gorzej - moje też tak wyglądją. Berberys mam nadzieję, że zdrowy. Pozdrawiam
siakowa 13:49, 01 mar 2015

szemusia napisał(a)
DZiewczynki, mam pytanko
Od lata jestem posiadaczką rozchodników. Trochę już rozmnożyłam z łodyżek, ale wydaje mi się, że te kapustki też mogłabym na wiosnę podzielić. Dobrze myślę? Czy jednak dać im spokój i pozwolić im rosnąć? Wiem, że to wytrzymałe roślinki, ale czy aż tak?
A tak wyglądają - tylko już są większe...

Pozdrawiam zaglądających niedzielnie
U mnie piękne słoneczko i trąbią, żeby się nim nacieszyć, bo ponoć od wtorku ochłodzenie

O jakie piękne kapustki. Tez na jesien rozmnazalam i tez mi sie pojawiaja takie kapustki i mowisz ze z kazdej bedzie rozchodnik czy z kazdej kapustki jedna gałązka ?
Karol99 14:19, 01 mar 2015

szemusia napisał(a)
DZiewczynki, mam pytanko
Od lata jestem posiadaczką rozchodników. Trochę już rozmnożyłam z łodyżek, ale wydaje mi się, że te kapustki też mogłabym na wiosnę podzielić. Dobrze myślę? Czy jednak dać im spokój i pozwolić im rosnąć? Wiem, że to wytrzymałe roślinki, ale czy aż tak?
A tak wyglądają - tylko już są większe...

Pozdrawiam zaglądających niedzielnie
U mnie piękne słoneczko i trąbią, żeby się nim nacieszyć, bo ponoć od wtorku ochłodzenie

Wytrzymają przymrozki, ale jak będzie więcej niż -5 to przysyp korą.

Edit: Ale może poczekaj do połowy marca.
Juzia 15:40, 01 mar 2015

Ja dzieliłam rozchodniki jak były trochę większe. Łatwiej je oddzielić od siebie.
No i lepiej poczekać aż się skończą mrozy.
Iwk4 17:23, 01 mar 2015

Też planuję wiosną rozsadzić rozchodniki. Ale jeszcze za wcześnie.
Mysza 18:59, 01 mar 2015

Takie malutkie a jakie śliczniutkie te rozchodniki
MirellaB 19:09, 01 mar 2015

Nawet nie wiedziałam,że rozchodniki można dzielić. Chyba też spróbuję.
beata_m 15:49, 02 mar 2015

ooo i specjalistka od rozchodników, super, takie małe a już cieszą
szemusia 18:22, 02 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Wiitaj Beatko. Żurawki limonkowe rzeczywiście wyglądają u Ciebie po zimie pięknie, a te ciemne chyba tak mają z natury gorzej - moje też tak wyglądją. Berberys mam nadzieję, że zdrowy. Pozdrawiam

Hej, Kasiu,
te żurawki to chyba na potęgę będę wiosną znów dzielić. Ładnie wyglądają cały rok. Choc znajomi i tak mówią, że to sałata ozdobna