Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 18:19, 06 mar 2015

DZięki, Iwonko za pocieszjące słowa. Wiem, że mnie rozumiesz
Ale cóż, czasami trzeba i tak... Szał juz za mną, jeszcze niedziela i ... będzie wiosna
Kacha123 18:35, 06 mar 2015

szemusia napisał(a)
DZięki, Iwonko za pocieszjące słowa. Wiem, że mnie rozumiesz
Ale cóż, czasami trzeba i tak... Szał juz za mną, jeszcze niedziela i ... będzie wiosna

I zaczynamy maraton ogrodowy!
szemusia 18:36, 06 mar 2015

A w związku z ciężkim tygodniem, na który już sobie ponarzekałam, postanowiłam wrzucić (w celu powrotu do normalności ), moją odręczną wizualizację rabatki, o której mowa była jakiś czas temu. Nie mam tam dużo miejsca, ale jest to rabatka, którą widać z tarasu, znajduje się obok schodów prowadzących do domu.
Uwzględniłam rady Dobrych Duszyczek, które wyraziły swój głos w sprawie, trochę jeszcze sama podumałam i proszę o rady i oceny.

Znika to, co zaznaczone czarnym krzyżykiem, a więc przy ścianie 2 kulki - pęcherznice, jałowiec pomiędzy nimi, a przy płocie - sosna.
Idąc od rogu, przy budynku będzie:
- kulki uformowane z tui szmaragd, podsadzone stipą + obwódka z bordowej żurawki,
- wzdłuż miskanty ML lub gracki, podsadzone rozchodnikiem o ciemnych liściach, ostatnie piętro - żurawki lub kostrzewa sina
- dalej tuja uformowana w 3 kule
- na łuku biale hortensje podsadzone carexem evergold
- wzdłuż płotu ponownie miskanty.
Tak gdzie czerwony znak zapytania - zastanawiam się, czy będzie pasować jeszcze szczepione drzewko (może klon?). Rósłby w hortensjach.

Toszka 18:42, 06 mar 2015

do akcentow bordowych bardziej by pasowalo bordowe drzewko
szemusia 18:44, 06 mar 2015

Na końcu rośnie bordowa pęchęrznica i właśnie myslałam jeszcze o tym bordowym klonie w rogu...
Kacha123 18:44, 06 mar 2015

Plan super! Drzewko - buk Rohan Weeping?
Toszka 18:49, 06 mar 2015

klon bordowy niestety jak to klon lubi miec mszyce, chyba, ze palmowy, ale ten tam za niski
szemusia 18:51, 06 mar 2015

Buka już wogooglowałam. Śliczny, dzięki Kasiu. Ty teraz jesteś specjalistka w temacie projektów, więc bardzo poważnie wezmę Twoją propozycję pod uwagę . Jakbym kupiła wysoko szczepionego, to ładnie by górował na resztą. Tak myslę
szemusia 18:55, 06 mar 2015

A, jeszcze nie dodałam, ze przy ścianie słońce do południa, później już cień...
Wiem już, że miskanty dają radę, mam wątpliwości, czy rozchodniki będą ładnie kwitły (ostatni był o nich dyskusja u mnie).
Toszka, no właśnie wiem, że klony lubią mszyce. Mam jednego, ale dopiero od jesieni, więc jeszcze nic nie zdążył złapać
malgorzata_s 18:56, 06 mar 2015

W miejscu znaku zapytania aż się prosi o jakieś soliter. Klon lub śliwa wiśniowa