Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród » Edycja postu

Prawie - jak ogród

szemusia 17:45, 15 kwi 2015

zawitka napisał(a)
Gdzieś zobaczyłam pytanie o kancik I podwyższoną rabatkę Ja wybierałam ziemię choc moje rabatki są skośne lekko .Jak robisz kancik to zostaw pasek ziemi na szerokość stopy Ja wybieram trawkę a potem przed roślinkami depczę tuż przy kanciku jedną stopą dobrze jest jak można kołem kosiarki jechać tuż za kancikiem to wtedy ładnie wygląda Pozdro Nie wiem czy pomogłam ????

Pomogłaś Halinko, pomogłaś
Właśnie do takich wniosków doszłam (drogą prób i błędów ), tylko chciałam się upewnić, czy są słuszne . Rozumiem, że wybieralaś ziemię, coby rabatka była niższa? Bo z tej wysokiej to u mnie wszystko na trawnik leci i ostatnio brzeg rabatki obniżyłam - tak po skosie.
Obawiałam się, czy czerokość kancika nie za duża, bo właśnie chodziło mi o to, by swobodnie wjechać kołem kosiarki nie zahaczając o korę. Na szerokośc stopy - w sam raz.
Dziękuję ślicznie za poradę
szemusia 18:21, 15 kwi 2015

Zachęcona słoneczną pogoda wybrałam się do mojej najbliższej szkółki - sąsiadki będą wiedzieć gdzie
I... rochę, a nawet bardzo trochę się zawiodłam. Z trawek, na których mi zależalo kupiłam tylko Red Barona. Miskantów nie było Będą później, ale nie wiadomo kiedy...
Jest dużo hortensji i takie różności, które nie bardzo mnie już interesują.
Renia pytała o brzozy - nie ma.
Ze szczepionych podobały mi się katalpy szczepione na wysokości chyba 2 - 2,2m. Były jeszcze klony, ale wykupione już. I tyle.
O wiele większy wybór jest w Wieluniu. I mam wrażenie, ze cały asortyment tam idze, a tutaj to tak trochę po macoszemu. Zresztą pani sprzedająca sama to przyznała. Więc jeśli się wybieracie na zakupy, to dziewczynki od razu do miasta - większ szansa, ze coś kupicie

Na pocieszenie zrobiłam kilka fotek...

Sorki za jakość - ale zdjęcia z telefonu...
Kacha123 19:14, 15 kwi 2015

U mnie wizyty w szkółkach wymagają silnej woli, aby opierać się chciejstwom
szemusia 19:19, 17 kwi 2015

Kacha123 napisał(a)
U mnie wizyty w szkółkach wymagają silnej woli, aby opierać się chciejstwom

A umnie to różnie. CZasami sobie wytłumaczę, ze nie mam gdzie sadzić, a czasami, żadne tłumaczenie nie pomaga
Lecę zobaczyć, co tam u Ciebie nowego
szemusia 19:31, 17 kwi 2015

Ja dziś po raz enty przesadzałam kostrzewy, bo poprzednio coś nierówno mi wyszło. I teraz tak dumam, czy one to zniosą?! Ładnie już ruszyły, po wyskubaniu mają zieloniutkie przyrosty. Mam nadzieję, ze ich nie ukatrupiłam...

I przesadziłam też lawendę - w miejsce bardziej słoneczne i piaszczyste (bliskie okolice kostki brukowej ). I zastanawiam się teraz, co można skomponować z lawendą? Co jeszcze wytrzyma w takich ekstremalnych warunkach?
Myslałam o rozchodniku. Coś jeszcze?
Agania 22:12, 17 kwi 2015

szemusia napisał(a)

Aganiu, czy Ty na pewno o moim ogrodzie piszesz?!!!
To ja u Ciebie inspiracji non stop szukam, a Ty mi tu o natchnieniu..., chyba do pracy
A tak na serio - bardzo dziękuję, za te słowa Bardzo mi miło, że choć jakiś element moich włości jest do podziwiania

Do tuj też już mam zakupiony sprzęt. Główny operator - mój eM Więc też się cięciem nie stresuję

Widzę prawdziwą pracę, mój ogród już prawie obsadzony pokazuje swój charakter i osobowość, ale ma wiele niedoskonałości z którymi się nie kryję, bo jak widzisz z nasionkami to ja się sama gubię i nie mam ogrodnika
zawitka 07:39, 18 kwi 2015

Beatko masz rację że z trawą dużo roboty I czasami szlag człowieka trafia Moja 6 razy była grabiona nawet w styczniu ją grabiłam
Viola 14:43, 18 kwi 2015

szemusia napisał(a)
I jeszcze dla Izy moje żywopłotowe tuje...
Od razu zaznaczam, ze jeszcze ich w tym roku nie ruszałam, cięte były ostatnio więc latem 2014.

Niewielkie mam doświadczenie, ale wg mnie na 100 procent nie brabanty, ani żywotniki, raczej układ gałazek podobny do cyprysików. A to jeden kolor czy sadziłaś naprzemiennie z bardziej żółtymi ? Chyba, że na zdjęciu tylko tak się wydaje.
dominika_ 15:11, 18 kwi 2015

Cyprysiki na 99%
szemusia 16:43, 18 kwi 2015

Hej, dziewczynki
Dziękuje za oddany głos w sprawie żywopłotu, jak się okazuje - nie tujowego.
O to, że moje krzaczki to mogą być cyprysy zaczęłam podejrzewać widząc kwitnąco-szyszkującego cyprysika u Ewy. Moje wyglądaja identycznie w tej chwili.
Wrzucam fotki:

I trochę perspektywy...