herbic
22:08, 07 lut 2015
Jestem na etapie wykonania automatycznego nawadniania na balkonie. Przy wykańczaniu mieszkania doprowadziłem sobie na zewnątrz wodę, założyłem kranik. Nauczony wcześniejszym doświadczeniem noszenia kilku wiader wody dzień w dzień przez 4 miesiące w roku i straty w roślinności podczas tygodniowego urlopu wiedziałem, że automatyczny system nawadniania sobie zafunduję
Póki co podłączam wąż ogrodowy i jest dużo łatwiej, lecz problem urlopów pozostał, sąsiedzi nigdy nie zadbają o twój nawet mini ogród tak, jak ty
a do tego mam zieloną ścianę, gdzie nie wszędzie łatwo jest podejść z wężem i podlać.
Niestety sprawa automatu nie jest taka prosta jak mi się wcześniej wydawało. W sklepach ogrodniczych nie bardzo było z kim rozmawiać, w internecie jest oczywiście wszystko, ale co do czego pasuje, jakiej jest jakości, na co zwrócić szczególną uwagę, ciężko się w tym połapać. Z tego co już wiem, to nie patrzeć na Gardenę
jeśli nie, to co? Czy jest jakiś profesjonalny producent u którego można skompletować całość układu i mieć pewność, że wszystko będzie funkcjonować? Mam wrażenie, że sterowniki są różne, przewody i kroplowniki również, jak to połączyć? Proszę o jakieś wskazówki, kierunkowskazy na jakich producentów zwrócić uwagę, z jakich elementów składa się taki system itp.
Co do moich potrzeb i stanu obecnego, to mam doprowadzoną wodę na zewnętrzną ścianę oraz energię elektryczną. Myślałem o 3-4 liniach kroplujących ze względu na różny charakter nasadzeń: 1. skrzynie - zacienione 2,5 m x 0,6 m - ok 6 mb ; 2. zielona ściana - małe doniczki powieszone na kracie 2,5 m x 2,5 m - 15 mb; 3. małe skrzynki na balustradzie - nasłonecznienie od rana do 13:00 - 5 mb; 4. małe donice na parapecie okna w innym kierunku niż poprzednie punkty - ok 2mb. Jak widać kilometrów nie ma
Proszę o radę.

Niestety sprawa automatu nie jest taka prosta jak mi się wcześniej wydawało. W sklepach ogrodniczych nie bardzo było z kim rozmawiać, w internecie jest oczywiście wszystko, ale co do czego pasuje, jakiej jest jakości, na co zwrócić szczególną uwagę, ciężko się w tym połapać. Z tego co już wiem, to nie patrzeć na Gardenę

Co do moich potrzeb i stanu obecnego, to mam doprowadzoną wodę na zewnętrzną ścianę oraz energię elektryczną. Myślałem o 3-4 liniach kroplujących ze względu na różny charakter nasadzeń: 1. skrzynie - zacienione 2,5 m x 0,6 m - ok 6 mb ; 2. zielona ściana - małe doniczki powieszone na kracie 2,5 m x 2,5 m - 15 mb; 3. małe skrzynki na balustradzie - nasłonecznienie od rana do 13:00 - 5 mb; 4. małe donice na parapecie okna w innym kierunku niż poprzednie punkty - ok 2mb. Jak widać kilometrów nie ma

Proszę o radę.