Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Długa wąska rabata od strony zachodniej

Długa wąska rabata od strony zachodniej

Agulak 22:45, 10 mar 2015

Witam całe ogrodowe towarzystwo Od jakiegoś czasu podczytuje Wasze posty a dzisiaj ja chciałam Was prosic o radę. Chcę obsadzić długa i wąską rabatę wzdłuż podjazdu przy płocie od strony zachodniej. Długośc rabaty to ok. 24m x 0,5m. Chciałabym, zeby rabata była atrakcyjna przez cały rok a jej pielęgnacja nie wymagała dużego wysiłku. Myślałam o różnych formach iglaków, tj. kule, stożki, kolumnowe, ale nie wiem, jakie wybrać, żeby nie urosły szersze niż 0,5m i wyzsze niż 2-3m. Absolutnie wykluczam cisy i odradzam też wszystkim, którzy maja małe dzieci, ponieważ to trujące rośliny... Chciałam takze posadzic roślinki szczepione na pniu (smaragd, trzmielina, modrzew japoński, wierzba) i dla wprowadzenia koloru bordowe berberysy. Może doradzicie, co jeszcze, żeby nie było nudno. Dodam także,ze uwielbiam Pani ogród, Pani Danusiu Pod spodem zdjecia rabaty. Tutaj gdzie jest sama siatka planuje żywopłot z tui, ale własnie nie wiem, jakie tuje wybrać. Proszę o pomoc, pozdrawiam
[img
Gardenarium 08:53, 11 mar 2015

To wąska rabata więc tuje 'Smaragd' bo są wąskie, ale trzeba odciąć trawę włażącą w kratki i wypielić, oczyścić rabatę, żeby estetycznie wyglądała.

Instagram Ogrodowiska
Agulak 14:42, 11 mar 2015

Dziękuję za odpowiedź, Pani Danusiu Oczywiście trawa zostanie usunięta zanim pojawią się roślinki. A jakie wybrać zimozielone kule i stożki na taką wąską rabatę? Bardzo podobają mi się też bukszpany, ale nie wiem, czy dam radę odpowiednio je formować....
madela82 22:37, 15 maj 2016

Witam serdecznie , dziś i ja potrzebuje Waszej pomocy , kompletnie nie mam pojęcia jak zagospodarować nasza długą, wąska 40 cm rabatę . tak sobie to wyobrażałam ze mogłoby to być cos wiecznie zielonego , nie duże rośliny które na całej długości bedą pięknie wyglądały . Chodzi mi o miejsce po prawej stronie wzdłuż ogrodzenia , niestety nie ma zbyt dużo miejsca - zaledwie ok 40 cm . Macie jakieś pomysły , będę przeogromne wdzięczna.
madela82 22:39, 15 maj 2016

Witam serdecznie , dziś i ja potrzebuje Waszej pomocy , kompletnie nie mam pojęcia jak zagospodarować nasza długą, wąska 40 cm rabatę . tak sobie to wyobrażałam ze mogłoby to być cos wiecznie zielonego , nie duże rośliny które na całej długości bedą pięknie wyglądały . Chodzi mi o miejsce po prawej stronie wzdłuż ogrodzenia , niestety nie ma zbyt dużo miejsca - zaledwie ok 40 cm . Macie jakieś pomysły , będę przeogromne wdzięczna.
Toszka 09:20, 16 maj 2016

masz tak wąsko, że abstrahując od tego, że może i przy sadzeniu upchnie się jakoś korzenie roślin, to potem jak zaczną się rozrastać będą przeszkadzać (czyt. uszkadzane) podczas korzystania z chodnika. Można było lekko po łuku chodnik wyprowadzić, uszczknąć z trawnika i by było miejsce pod płotem na rosliny.
Ponieważ nic nie piszesz o stylu ogrodu to tak na rympał proponuję postawić nad chodnikiem ładne drewniane pergole w systematycznych odstępach. Od strony trawnika uszczknąć choćby metr. Na pergolach posadzić róże, a wzdłuż powstałej rabaty przy trawniku, w stopach róż można zasadzić lawendę, przywrotnik.