Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

jona 10:01, 08 mar 2016

Ma Bogdzia rację, że zawsze piękny
U mnie też coraz więcej róż i oglądanie Twojego ogrodu ma w tym udział. Był jednak taki czas, że z ulgą przyjęłam wymarznięcie w zimie tych kilku róż, które miałam, bo denerwowała mnie ich pielęgnacja i kolce. Człowiek się na szczęście zmienia
Margo 10:22, 08 mar 2016

mirkaka napisał(a)

Dziękuję Gosiu za miłe słowa
Różyczki to najważniejsze rośliny w ogrodzie, muszą być A dużo masz ich u siebie? Jakie zamówiłaś? Pochwal się trochę
Ja dzisiaj niestety nie dałam rady wyjść, ale posiałam resztę nasion.
Krokusy u mnie jeszcze nie pokazały kolorków ale cebulice już kwitną

Ja do niedawno do róż podchodziłam jak do jeża, a bo to chorowite, a że przemarzają, a to szkodniki itd. Miałam w ogrodzie tylko jedną pnącą przy pergoli, która nie miała ochoty porządnie kwitnąc. 2 lata temu jesienią dostała nakaz eksmisji na wiosnę. Kupiłam nawet zastępstwo. Ale zeszłoroczna wiosna minęła mi pod znakiem wielkich rewolucji ogrodowych i na różę zabrakło czasu. A ona latem zakwitła jak nigdy, obsypana kwieciem cała. Potem zaczęłam na O. szukać informacji o różach i najpierw zamówiłam słynną Ascot szt.3, potem na jesieni Princess Alexandrę of Kent też 3 szt, Muntead Wood i Stephanie Baronin zu... .
A teraz zimą już się rozpędziłam i będę miała jeszcze kolejną MW, Baronesse, Mariatheresia, Queen of Sweden, Pastellę, Aphrodite, Ghitę Renaissance i JW Goethe, Cream Obundance - część z nich w ilości szt 3
Hmm, jak na osobę początkującą sporo, ale ciężko sie było powstrzymać, bo tyle piekności jest do wyboru. Mam nadzieję że nie polegnę przy ich pielęgnacji
mirkaka 16:51, 08 mar 2016

Bogdzia to ja też mam takie zdanie o Twoim ogrodzie, wczoraj znalazłam film zrobiony przez Renię jako składankę zdjęć Twoich Rh i znów głęboko oddycham jak to oglądam, masz tak pięknie skomponowane niektóre kolory że dech zapiera. A jak jeszcze zobaczyłam róże i powojniki to nic tylko zazdrościć pozytywnie oczywiście
mirkaka 17:00, 08 mar 2016

jona napisał(a)
Ma Bogdzia rację, że zawsze piękny
U mnie też coraz więcej róż i oglądanie Twojego ogrodu ma w tym udział. Był jednak taki czas, że z ulgą przyjęłam wymarznięcie w zimie tych kilku róż, które miałam, bo denerwowała mnie ich pielęgnacja i kolce. Człowiek się na szczęście zmienia

Joasiu, ja też miałam taki czas że obraziłam się na róże, dość miałam ciągłej walki z chorobami, kilka wywaliłam na śmietnik. Ale ta miłość kurcze wraca, dla mnie kwiaty róż, ich kształt, zapach to cud natury. Nie ma piękniejszego kwiatu na ziemi Pokrój bywa różny, czasem paskudny, ale sam kwiat to dzieło sztuki
Kolce i mnie zniechęcają, szczególnie gdyż mam alergię i każde ukłucie to opuchlizna i ból. Joasiu ,Pastelki w tym roku nie okryłam bo w zeszłym mi pięknie przezimowała a teraz widzę że to błąd bo bardzo przemarzła, będę ją musiała mocno przyciąć. Szkoda bo mogła być już sporym krzakiem w tym sezonie. Piszę o niej bo pamiętam że ją miałaś zamiar kupić Czy może już ją masz?
mirkaka 17:05, 08 mar 2016

Margo napisał(a)

Ja do niedawno do róż podchodziłam jak do jeża, a bo to chorowite, a że przemarzają, a to szkodniki itd. Miałam w ogrodzie tylko jedną pnącą przy pergoli, która nie miała ochoty porządnie kwitnąc. 2 lata temu jesienią dostała nakaz eksmisji na wiosnę. Kupiłam nawet zastępstwo. Ale zeszłoroczna wiosna minęła mi pod znakiem wielkich rewolucji ogrodowych i na różę zabrakło czasu. A ona latem zakwitła jak nigdy, obsypana kwieciem cała. Potem zaczęłam na O. szukać informacji o różach i najpierw zamówiłam słynną Ascot szt.3, potem na jesieni Princess Alexandrę of Kent też 3 szt, Muntead Wood i Stephanie Baronin zu... .
A teraz zimą już się rozpędziłam i będę miała jeszcze kolejną MW, Baronesse, Mariatheresia, Queen of Sweden, Pastellę, Aphrodite, Ghitę Renaissance i JW Goethe, Cream Obundance - część z nich w ilości szt 3
Hmm, jak na osobę początkującą sporo, ale ciężko sie było powstrzymać, bo tyle piekności jest do wyboru. Mam nadzieję że nie polegnę przy ich pielęgnacji

Z Twoich wymienionych mam tylko kupioną w zeszłym roku Stephani Baronin.. i trzyletnią Pastelkę. Postanowiłam już nie kupować róż bo się nie wyrabiam z pielęgnacją. Mam ich ponad 50 szt Czego i Tobie życzę, a widząc w jakim tempie kupujesz to nie będzie to trudne do osiągnięcia.
mirkaka 17:12, 08 mar 2016

Dzisiaj wyszłam do ogrodu, podkopałam kilka żurawek i zgadnijcie co pod każdą znalazłam? Larwy opuchlaka Dosłownie pod każdą, na pierwszy rzut oka wydawała się że mocno siedzi w ziemi, że nic nie ma ale jak zaczęłam rozdzielać bryłę korzeniową i grzebać w dołku po nich to w każdej znalazła larwy. Zurawki wsadziłam do wiadra z wodą a dołek zalałam wrzątkiem. Chyba pozbędę się wszystkich żurawek, nie chce mi się z nimi rokrocznie walczyć.
Margo 17:36, 08 mar 2016

Szaleć już nie będę bo miejsca brak.
Mam jeszcze Ingrid Bergman 3 szt i muszę je przesadzić. Myślisz, że na tle brzóz będą dobrze wyglądać? Tylko nie wiem co im dać do towarzystwa. Z czym u Ciebie rosną?
Wczoraj też przesadzałam żurawki, nic nie znalazłam ale korzeni nie rozdzielałam. Chyba jutro wyciągnę i dokładniej się im przyjrzę.
Tylko pytanie czy pozbycie się żurawek coś da ?
mirkaka 18:56, 08 mar 2016

Margo napisał(a)
Szaleć już nie będę bo miejsca brak.
Mam jeszcze Ingrid Bergman 3 szt i muszę je przesadzić. Myślisz, że na tle brzóz będą dobrze wyglądać? Tylko nie wiem co im dać do towarzystwa. Z czym u Ciebie rosną?
Wczoraj też przesadzałam żurawki, nic nie znalazłam ale korzeni nie rozdzielałam. Chyba jutro wyciągnę i dokładniej się im przyjrzę.
Tylko pytanie czy pozbycie się żurawek coś da ?

Ingrid to ciemna czerwień, u mnie ciągle mi nie pasowało jej towarzystwo, w zeszłym roku przesadziłam ją i dałam białą niską z jednej strony, potem dosadziłam do nich Linkolna, tylko to jest chyba znów inny odcień czerwieni, w nogi podsadziłam Hakonechloe, i turzycę. Najbardziej mi pasuje jej kolor z żłótym kolorem traw .
U mnie oprócz żurawek żrą jeszcze pierwiosnko kaukaskie - też pod nimi znalazłam. Chyba będę musiała połowę roślin wywalić ale to raczej nie tędy droga, choć żurawki raczej wylecą- one chyba najbardziej przyciągają te paskudy.
Ewa777 19:52, 08 mar 2016

mirkaka napisał(a)

Joasiu, ja też miałam taki czas że obraziłam się na róże, dość miałam ciągłej walki z chorobami, kilka wywaliłam na śmietnik. Ale ta miłość kurcze wraca, dla mnie kwiaty róż, ich kształt, zapach to cud natury. Nie ma piękniejszego kwiatu na ziemi Pokrój bywa różny, czasem paskudny, ale sam kwiat to dzieło sztuki
Kolce i mnie zniechęcają, szczególnie gdyż mam alergię i każde ukłucie to opuchlizna i ból. Joasiu ,Pastelki w tym roku nie okryłam bo w zeszłym mi pięknie przezimowała a teraz widzę że to błąd bo bardzo przemarzła, będę ją musiała mocno przyciąć. Szkoda bo mogła być już sporym krzakiem w tym sezonie. Piszę o niej bo pamiętam że ją miałaś zamiar kupić Czy może już ją masz?

Mirko, a masz rękawiczki do róż? Jak w nich pracuję, to nie mam ukłuć Polecam

Dzięki za nasionka
Margo 21:59, 08 mar 2016

Ewo, napisz co to za rękawiczki? Może jeszcze nie w tym roku, ale też będę musiała sobie takie sprawić.
Nawet nie wiedziałam że takie istnieją