Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 14:42, 25 mar 2016

Ewa777 napisał(a)
Śliczna kolekcja storczyków Takie "uratowane" cieszą najbardziej

To fajna zabawa na zimowe dni, jest się czym opiekować jak ogród śpi.
mirkaka 14:50, 25 mar 2016

Dzisiaj pozdejmowałam osłony z róż, bardzo źle niektóre przezimowały, Tea Clipper ma łodygi w ciemne plamy, jakby grzyb?
Moje róże zaczęły już jesienią wypuszczać młode pąki a potem przyszedł ten silny mróz w styczniu i mimo że były opatulone to te młode pąki wraz z łodygami wokół nich przemarzły. Choć niektóre mnie mile zaskoczyły i są w ładnym stanie.
Krokusy zaczynają po kolei zakwitać, na święta będzie pięknie
Donia72 15:00, 25 mar 2016

mirkaka napisał(a)

Poczekaj jak przekwitną, bo jak zaczniesz przesadzać to pewno jakieś korzonki się uszkodzą a wtedy może kwiaty pogubić. No chyba że Ci już o tej porze tak nie zależy na kwiatach bo już w ogródku zaczynają się pokazywać

No to poczekam A w ogrodzie wszystko jakieś opóźnioneprzez tę pogodę.
Flower1 15:18, 25 mar 2016

mirkaka napisał(a)
Dzisiaj pozdejmowałam osłony z róż, bardzo źle niektóre przezimowały, Tea Clipper ma łodygi w ciemne plamy, jakby grzyb?
Moje róże zaczęły już jesienią wypuszczać młode pąki a potem przyszedł ten silny mróz w styczniu i mimo że były opatulone to te młode pąki wraz z łodygami wokół nich przemarzły. Choć niektóre mnie mile zaskoczyły i są w ładnym stanie.
Krokusy zaczynają po kolei zakwitać, na święta będzie pięknie

Ja dzisiaj tez czesc odsłoniłam i widze szara plesn ,jednak ta agro nie jest dobra ,pod słoma nie widze nic złego ,Mirka kiedy robisz pierwszy oprysk i czym?
Karol99 15:21, 25 mar 2016

A mozna juz przyciac roze? Moje tez srednio przezimowaly, duzo gorzej niz w zeszlym roku.
Donia72 15:56, 25 mar 2016

Ja swoje już ciachałam
Ewik 16:06, 25 mar 2016

Karol99 napisał(a)
A mozna juz przyciac roze? Moje tez srednio przezimowaly, duzo gorzej niz w zeszlym roku.

Ta zima dziwna w tym roku była
mirkaka 13:58, 26 mar 2016

Donia72 napisał(a)

No to poczekam A w ogrodzie wszystko jakieś opóźnioneprzez tę pogodę.

Opóźnione ale jak się ociepli to wystartują jak z procy
mirkaka 14:04, 26 mar 2016

Flower1 napisał(a)

Ja dzisiaj tez czesc odsłoniłam i widze szara plesn ,jednak ta agro nie jest dobra ,pod słoma nie widze nic złego ,Mirka kiedy robisz pierwszy oprysk i czym?

Promanalem już zrobiłam oprysk ale nie róż bo były pod osłonami jeszcze.
Po świętach zrobię róże promanalem a potem jak temp w nocy nie będzie niższa niż 5 st. to miedzianem i tym głównie róże i wszystkie które są podatne na choroby grzybowe czyli w moim przypadku róże , azalie, śliwa, floksy, - ziemię pod nimi też.
mirkaka 14:10, 26 mar 2016

Karol99 napisał(a)

Najlepiej przycinać róże jak minie groźba mrozów, więc chyba można ale najlepiej jak kwitną forsycje, wtedy widzisz które pędy i pąki są zdrowe i które puszczają zdrowe i silne pędy. U nas jeszcze trochę zanim zakwitną. Ja to jestem trochę niecierpliwa i jak widzę przemarznięty pęd to go przycinam, potem często muszę poprawiać jak już ruszą porządnie soki.
Przezimowały słabo bo była długa ciepła jesień a potem przyszedł silny mróz.