Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:22, 30 mar 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Mirka wiosna i u Ciebie zawitała. Krokusy a piwonia ma zdrowe listki. Czyli co - tniecie już róże. U mnie mokro na rabacie ale chyba macie rację aby róże się nadaremnie nie wysilały. Nie mam miedzianu i zawsze pryskałem innym środkiem grzybobójczym. Pamiętam Mirko Twoje róże z tamtego roku i pewnie to też sprawa miedzianu. Jadę go kupić. Pozdrawiam i ciepełka życzę.

Miedzian ma zadanie głównie profilaktyczne, stosuje się go wczesną wiosną.
mirkaka 08:31, 30 mar 2016

jona napisał(a)

Śliczności te krokusy

A róże to jakie pąki mają? Jakieś zdjęcie pokazowe by się przydało, bo nie wiem czy ciąć czy jeszcze trochę czekać. Niby pogodę dobrą nadają, ale forsycje jeszcze nie kwitną.

Spokojnie, nie trzeba się spieszyć, możesz czekać na forsycje.
Większość moich róż ma jeszcze malutkie pąki

ale kilka krzaczków ma już takie

mirkaka 08:32, 30 mar 2016

Ewa777 napisał(a)
Czosnki to masz już olbrzymy

Bo to są czosnki olbrzymie z nazwy
mira 08:35, 30 mar 2016

mirkaka napisał(a)

Ja też chyba nie wytrzymam do forsycji Mam sporo pędów martwych i nie chcę żeby ta nekroza się posuwała. Na pewno zrobię wstępne cięcie potem najwyżej poprawię jak zresztą co roku.
Mają już młode listki? To ja w stosunku do Ciebie mieszkam na biegunie północy U mnie dopiero pąki nabrzmiewają.
A ja mam ponad 50 róż

Ja pocięłam wczoraj znaczną część. Forsycja nie kwitnie ale przy tej temp.to w tym tygodniu na pewno. Były olbrzymie pąki więc ciachałam i czasem się zastanawiałam czy nie za ostro. Tym razem robiłam starannie własnie przy korzeniu - wycinałam te martwe.Młode róże to w zasadzie nie cięcie ale przy krzakach starszych to jest gimnastyka i jak tu zrobić żeby nie spieprzyć.

Krokusy śliczne.
mirkaka 17:39, 30 mar 2016

mira napisał(a)

Ja pocięłam wczoraj znaczną część. Forsycja nie kwitnie ale przy tej temp.to w tym tygodniu na pewno. Były olbrzymie pąki więc ciachałam i czasem się zastanawiałam czy nie za ostro. Tym razem robiłam starannie własnie przy korzeniu - wycinałam te martwe.Młode róże to w zasadzie nie cięcie ale przy krzakach starszych to jest gimnastyka i jak tu zrobić żeby nie spieprzyć.

Krokusy śliczne.

Mireczko, moja imienniczko, zostały mi tylko dwie róże do przycięcia, reszta już gotowa Wszystko robiłam dzisiaj, teraz pada deszcz, może jutro skończę te dwie.
Zaczęłam też czyścić hortensje ogrodowe z suchych kwiatostanów.
Jedna wygląda tak

a druga tak

Jutro dalszy ciąg . Przycięłam też wrzosy i wyskubałam kostrzewy sine bo bardzo po zimie brzydko wyglądały, prawie całe były suche.
jona 19:56, 30 mar 2016

mirkaka napisał(a)

Spokojnie, nie trzeba się spieszyć, możesz czekać na forsycje.
Większość moich róż ma jeszcze malutkie pąki

ale kilka krzaczków ma już takie

No właśnie, te pierwsze mnie nie martwią i mogę czekać, ale te większe już tak. Może pod koniec tygodnia przytnę róże. Jutro i tak nie będę miała czasu, w piątek jeszcze nie wiem, ale w sobotę szykuję się na prace w ogrodzie
Flower1 20:50, 30 mar 2016

mirkaka napisał(a)
Wreszcie i ja mogę pochwalić się krokusami i bardziej zaawansowaną wiosną

czosnki

tulipany

piwonia krzewiasta

Jaka piekna wiosna u Ciebie ,piekna ta piwonia taka duza .Tulipanki u mnie na tym samym poziomie mniej wiecej..
jolanka 21:23, 30 mar 2016

Witam serdecznie po raz pierwszy. Piękny masz ogród a kolory - buzia sama się śmieje.
mirkaka 07:52, 31 mar 2016

jolanka napisał(a)
Witam serdecznie po raz pierwszy. Piękny masz ogród a kolory - buzia sama się śmieje.

Witaj, cieszę się że trafiłaś do mnie, zapraszam na częste spacerki
mirkaka 07:56, 31 mar 2016

Joasiu ja już przycinam wszystkie róże, w/g mnie można

Magda ta piwonia jest dość stara tylko kilka razy przesadzana bo nie kwitła.
Dopiero jakieś 3-5 lat temu zakwitła pierwszy raz. Miała być żółta a jest różowoczerwona z białymi paseczkami