Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 07:37, 21 cze 2016

ewsyg napisał(a)
No to przyroda czasami pomaga nam w podjęciu decyzji. U nas też wiało i biegałam z palikami i sznurkami. Połamało mi tylko ostróżki, które musiałam ściąć. I tak zastanawiałam się, czy tego nie zrobić bo zagłuszyły inne rośliny. Przyroda pomogła. róże masz boskie. PMC na liście zakupów jak powstanie nowa rabata

A ja nie biegałam z palikami, a mogłam,
Moja PMC jakaś w tym roku niezachwycająca. Wszystkie kwiaty pospuszczały główki w dół i wygląda smutno. Ulewa i wichura jej w tym pomogła. Muszę obciąć przekwitające kwiaty to może nabierze ciekawszego wyglądu. Ostróżki po przycięciu powinny odbić i jeszcze raz zakwitnąć.
mirkaka 07:41, 21 cze 2016

LyraBea napisał(a)
Łatwo sobie wyobrazić, jak targało różami. Aż serce krwawi, gdy się patrzy w niemocy na taki stan rzeczy. Cały rok czeka się na miesiąc róż a tu kilka zaledwie chwil wystarczy żeby poniszczyć w ogrodzie. Tak samo zawsze wiosną z magnoliami bywa. Człowiek sie cieszy, że lada moment zakwitną, po czym jedna noc przymrozków i ścina kwiaty na brązowo
Różyczki otrząsną się i jeszcze pokażą, co potrafią, ale co się namartwiłaś, to Twoje Mi bardzo szkoda Twojej wisienki. Przygarnęłabym ją do siebie...Tej wiosny posadziłam kilka drzewek owocowych, wisienki nie mam a czereśnie obie nie wystartowały i padły.
Mireczko, a Ty wybierasz się z nami 2 lipca na "babskie" zakupy do Chwaszczyna? Może być fajnie. Mam nadzieję, że się spotkamy A patyczki powsadzaj dla mnie Kochana. Może udałoby Ci się kilka herbacianych róż dla mnie z patyczków rozmnożyć? Takich tycich, takich Twoich ulubionych. Kocham herbaciane, białe, żółte...A czuję, że niedługo pokocham wszystkie Już mi się w głowie rodzi różana rabata po południowej stronie żywopłotu z grabu, który mam w planach pomiędzy warzywnikiem a tą częścią, na której aktualnie szaleję z grabiami.

Planuj, planuj różaną rabatę. Patyczki krzewów powsadzałam, zobaczymy czy się przyjmą i ukorzenią. Beatko o różach pisałam u Ciebie. Mogę spróbować ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie?
mirkaka 07:46, 21 cze 2016

olga80 Teresko, no wredne, my mieszkamy na górce więc u nas często wieje.

Margo Gosiu, już zapomniałam o stratach Wisnia podparta i nie widać nawet żeby jakoś ucierpiała. U mnie też dopiero teraz reszta róż zaczyna kwitnąć.
mirkaka 07:48, 21 cze 2016

Anusia napisał(a)
Mireczko moje powojniki daja radę. W pierwszej fazie rzeczywiście zwalniają ale póżniej jest ok. Ja jakoś specjalnej ręki do nich nie mam. Są takie sobie, może nie trafiłam na swój ulubiony Straty u Ciebie. U nas od popołudnia zaczęło siąpić a teraz leje niemiłosiernie. Jak tak będzie padać to rano ogród będzie stał po kostki w wodzie.;/

No to ciekawe czy Cię podtopi, czy to znaczy że jesteście w jakimś zagłębieniu terenu, że martwisz się o podtopienie?
mirkaka 08:16, 21 cze 2016

Veilchenblau

zaczyna Red Leonardo da Vinci

Double Delight i Bukavu w głębi

Double Delight

Bukavu

mirkaka 08:30, 21 cze 2016

Kolejna rabata z różami które teraz zakwitły

Po lewej stronie Linkoln, przecudnie pachnie, burgundowa, po prawej Ingrid Bergman

Ingrid Bergman ciemno bordowa, zdjęcie wyjaśniło kolory. Z jej prawej strony niska biała White Meillandina

Całość tej rabaty
Anusia 08:39, 21 cze 2016

mirkaka napisał(a)

No to ciekawe czy Cię podtopi, czy to znaczy że jesteście w jakimś zagłębieniu terenu, że martwisz się o podtopienie?

Mamy lekko z górki ale przy takiej ilości wody jaka spadła mam takie newralgiczne miejsce gdzie e-M jeszcze nie zrobił docelowego odprowadzenia wody. Do tej pory aż tak intensywnie nie padało czyli od roku jak mieszkamy. W ten wekend czs to zrobić trudno, dalsze prace przy drewutni odłożymy na kolejny tydzień.
Anusia 08:40, 21 cze 2016

Ooo jakie piękne zdjęcia, rzeczka z begoniami chyba dobrze widzę, fantastyczna
Karol99 08:48, 21 cze 2016

Fantastyczne zdjęcia.
mirkaka 08:51, 21 cze 2016

Kolejna rabata,hortensjowa, w tym roku przerabiana, wycięłam z niej na wiosnę trzy stare i brzydkie jałowce a w ich miejsce posadziłam powojniki pnące się po płocie. Sa dopiero od wiosny dlatego takie jeszcze mizerne. Nie wszystkie już kwitną.Cztery zakwitły , dwa jeszcze czekają

Błękitny Anioł

Solina

Venosa Violacea

Emilia Plater

no i hortensje zaczynają pokazywać kolorki