Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

tulucy 23:19, 27 cze 2016

mirkaka napisał(a)

Żadnej z różyczek które wymieniłaś nie mam . Ale z mojego doświadczenia też wiem że czerwień dobrze gra z żółtym, ja moją czerwoną rabatę podsadziłam częściowo Hakone

Ja będę kombinować, gdzie ostatecznie dać te moje czerwienie, bo teraz rosną w miejscu, gdzie ma być skrzynia warzywna.
Mam nadzieję, że moja Veilchenblau się też zamieni w potwora - poeadzona jest pod płotem, obok Lykkefund, mają się wymieszać docelowo.
mirkaka 17:44, 28 cze 2016

Makusia napisał(a)
Mirko, jestem dopiero na 25 stronie, ale już tu byłam u Ciebie- tyś królowa róż
Pewnie nie zostawiłam po sobie śladu, bo najpierw staram się przeczytać wątki, zanim się przywitam, ale wczoraj weszłam z zamiarem lektury i co ja patrzę- znany mi wątek
Doczytam do końca (z pisma obrazkowego nie można dowiedzieć się o kulkowaniu, ani o wapnie w glebie, a jedynie popodziwiać można)i jak będę już na bieżąco, to odezwę się ponownie
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

Witaj, czytaj sobie powolutku moje wypocinki. Też piszę o moich zmaganiach po budowie, właśnie ten gruz wgnieciony w glebę przez koparę odbija mi się czkawką za każdym razem jak chcę posadzić roślinę dla której muszą przygotować głęboki dołek.
mirkaka 17:46, 28 cze 2016

Ewa jeśli tylko będą miały kwiatostany to masz jak w banku
Agnieszko tak rh azalie róże i hortensje to moje ulubione rośliny w ogrodzie, reszta to uzupełniacze
mirkaka 17:48, 28 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Jaka Twoja Pastella pięknie różowa, moja bardzo blada w tym roku, teraz praktycznie biała...

Kasiu, obejrzałam relację ze spotkania na wątku spotkaniowym, przeżyliście
Moja pastella też w tym roku blada, prawie nie widać różu, już jest nawet zielonkawa
mirkaka 17:51, 28 cze 2016

Gardener27 napisał(a)
Dorodne te rozplenice Pegasus One na początku są takie skromne a potem jak się porządnie ukorzenią rosną jak szalone Ciekawe czy u Ciebie przeżyją wiosnę ? U mnie odbiła tylko jena sadzonka ale zima była wredna

Nie wiedziałam że mogą przezimować? Raczej będę zbierać nasionka. Przemek a z nasion nie masz sadzonek? To może zapisz się w kolejkę po nasionka do mnie
Żartuję, Ty byś dostał jako pierwszy bez kolejki
mirkaka 17:57, 28 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Mireczko, róże piękne. Podoba mi się Elfe, Ewa też ma , ale jakoś u mnie jej nie widzę. A szkoda ...
Dzięki za fotkę całej rabaty z różami, lubię takie fotki z perspektywy
Co to za rozplenica od Przemka? To jednoroczna? ładnie wygląda

Mirko, czy twoje hortensje ogrodowe kwitną co roku? Masz takie wypasione egzemplarze

Elfe warto mieć, pomyśl gdzie byś ją mogła wsadzić, może rosnąć przy murze ale i na rabacie, dobrze komponuje się z fioletami ale i niebieskimi kolorami.
Rozplenica jednoroczna, dostałam nasionka od Przemka i jeśli moja zakwitnie to mogę Ci podarować
Moje hortensje ogrodowe kwitną co roku, to jakieś stare odmiany, nie okrywam ich na zimę. Nie pamiętam czy w zimę chyba 2011-12 tę bardzo mroźną były okryte, chyba nie i kwitły.Skłaniam nawet się do identyfikacji tej jasnej że to Otaksa, bo jako jedyna zawiązuje również pąki na tegorocznych pędach, co prawda nie na wszystkich ale jednak.
mirkaka 18:06, 28 cze 2016

tulucy napisał(a)

Ja będę kombinować, gdzie ostatecznie dać te moje czerwienie, bo teraz rosną w miejscu, gdzie ma być skrzynia warzywna.
Mam nadzieję, że moja Veilchenblau się też zamieni w potwora - poeadzona jest pod płotem, obok Lykkefund, mają się wymieszać docelowo.

Kurcze, tak narzekam na ten kolor a wczoraj pokusiłam się i kupiłam dwie, z daleka wyglądają jak czerwone ale z bliska przebijają kolory fioletowe i różowe, dla mnie nie umiem określić tych kolorów.
Pierwsza to Purple, a druga to Munsted.
Veilchenblau i Lykkefund dwie olbrzymki u mnie kwitną w różnych okresach, Lykkefund przekwitła jak Veilchen zaczęła ale też mają różne stanowiska, może to dlatego
mirkaka 18:55, 28 cze 2016

No to zaczynamy

a tak ta rabata wyglądał w marcu, postanowiłam usunąć te stare jałowce i posadziłam tam powojniki z grupy Viticella

mirkaka 19:05, 28 cze 2016

Teraz inna hortensja, ta również nie przemarza ale na jesień wybarwia się na burgund a latem jest ciemniejszy róż niż poprzednia. Teraz dopiero zaczyna nabierać kolorków

Jako tło ma cisa który był niekształtną kulą i którą to kulę postanowiłam wiosną zmienić na stożek, jeszcze nieciekawy ale przed fryzjerem

agnieszka_m 19:17, 28 cze 2016

Ale piękne te hortensje