Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kardowka

Kardowka

lena 20:49, 23 kwi 2015

Dziekuje bardzo

Lamaze napisał(a)
stworzyłaś cudowne miejsce, gratuluję!! Podziwiam i będę zaglądać.
EwaG 20:51, 23 kwi 2015

Leno, przelaciałam Twój wątek, aby wczuć się w klimat i poznać rozwiązania w nim zastosowane. Jest elegancki i prosty. Trawy pod dębem będa pasować doskonale (no ale problem wygrabiania tak czy inaczej pozostanie). Proponowałabym pod dębem posadzić jeden rodzaj traw. Polecam Ci piękną trawę, która u nas rośnie na łąkach. Jest to śmiałek darniowy. Jej odmiana 'Goldschleier' jest stosowana przez najbardziej znanych projektantów o światowej sławie, np. Piet Oudolf czy Tom Stuart Smith. (wpisz te nazwiska w wyszukiwarkę grafiki).
O tej trawie na stronie jednej ze szkółek napisano;" Jest to trawa osiągająca wysokość od 30-70 cm, a nawet 100 cm. Młode rośliny tworzą kształtne, kuliste regularne, ciemnozielone kępy. Równowąskie liście tworzą gęstą, rozłożystą rozetę o średnicy do 70 cm, z której w okresie od czerwca do września wyrasta masa źdźbeł zakończonych rzadkimi, luźnymi i powiewnymi, wiechowatymi kwiatostanami. Walory dekoracyjne tego gatunku stwarzają różnorodne możliwości jego wykorzystania. Jako trawa wysoka o pięknym rozłożystym ulistnieniu, efektownie kwitnąca przez całe lato może być sadzona na rabatach pojedynczo lub w grupach, w dużych alpinariach oraz w częściach parków o cechach krajobrazu naturalnego. Pozostaje ozdobna do późnej jesieni. Nie tworzy rozłogów, więc nie rozrasta się zbyt silnie. Dobrze rośnie w miejscu słonecznym lub półcienistym. Czyli idealna do stanowiska.

Możesz też spróbować z kłosownicą leśną, również w łanie. Soczysta zieleń; trawa zwiewna i również rośnie w lasach.

Chciałabym też uzasadnić dlaczego jeden rodzaj trawy. Dąb jest pięknym majestatycznym drzewem. Warto podkreślić jego urodę przez jednorodną płaszcyznę na dole. Zbytnia różnorodność na rabacie stanowiłaby konkurencję dla głównego aktora.
lena 20:58, 23 kwi 2015

Super bardzo dziekuje, dziekuje za podpowiedz, moj dab jest jedynym majestatycznym drzewem w ogrodzie poniewaz juz tu byl zanim sie sprowadzilam i wlasnie chcialabym stworzyc przy nim cos pieknego zeby podkreslic jesgo urode. Zaraz poszperam w necie i poszukam tych traw. Dziekuje raz jeszcze

katarzynkak 00:07, 24 kwi 2015

Ależ piękny ten ambrowiec, a i grujecznik tez mi się podoba
iwonaal 07:37, 24 kwi 2015

Pan Trawka śmiałka posiada.
ren133 11:33, 24 kwi 2015

lena napisał(a)
Teraz ma listki mahoniowo-zielone, nie maja konkretnego koloru sa jak by dwukolorowe, sliczne, natomiast latem jeszcze nie wiem ale podobno caly czas sie przebarwia jak kameleon, jest posadzony z boku garazu okolo 2m.

Czyli nie tak blisko jak myślałam Dzięki
lena 16:43, 26 kwi 2015

Tawuła Grefsheim
lena 16:45, 26 kwi 2015

Cunningham's White
lena 20:43, 27 kwi 2015

Pierwsze koszenie w tym sezonie za nami
lena 20:45, 27 kwi 2015