Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 90cmx90cm, pomocy, co tu nasadzić???

90cmx90cm, pomocy, co tu nasadzić???

Krokus_82 08:33, 10 kwi 2015

Witam,
Proszę o pomoc w doborze jakiś roślin wieloletnich, do obsadzenia tego małego "poletka", jest to kwadrat o wymiarach 90cmx90cm, także szaleństwa nie ma Do tej pory rosła tam niewielka róża, której dni niestety są już policzone. Na wiosnę dosadzałam jej do towarzystwa jakieś kwiaty sezonowe. Ponieważ niedługo poletko będzie puste, chciałabym tam posadzić jakieś rośliny wieloletnie. Zdaję sobie sprawę, że na takiej powierzchni to szału nie będzie Myślałam, o tym, żeby w lewy górnym rogu nasadzić jałowieć płożący na pniu, z przodu po bokach może jakieś żurawki (może żółta Electra) a pośrodku tych Żurawek, z przodu dla kontrastu fioletowy dzwonek skupiony i ewentualnie jakieś mało płożące się byliny. Niestety nie jestem znawcą roślin i nie chciałabym sadzić czegoś, co z jakiś czas okaże się wielkim krzakiem, bo już niestety tak mi się zdarzało Chciałabym się też ustrzec jakiejś nadmiernej pstrokacizny. Proszę zatem o pomoc, co z tym fantem zrobić. Będę wdzięczna za każdą radę [img size=640x480]
Malgosik 08:46, 10 kwi 2015

pytanie nadaje się do wątku pojedyńcze pytania na temat projektowania rabat
istotne jest co jest w ziemi
ziemia, czy opory betonowe i gruz
i jak wygląda elewacja, jak wysokie schody
ja bym tu posadziła wąskokolumnowe drzewo, a w nogi skarpetkę z jednego gatunku
np kolumnowy grab a w nogi różową żurawkę
można też drzewo - szczepiona kulkę na pniu, ale nie wiem jak będzie wyglądać na tle elewacji, czy schodów

może być zielona kulka na pniu lub trzmielina żółta, cyprysik groszkowy żółty szczepiony na pniu, a w nogi lawenda, zależy jakie jest tam nasłonecznienie

jałowca odradzam - chorują
aptu 08:55, 10 kwi 2015

Witam, Małgosia dobrze radzi - wykorzystaj coś z tego .

Krokus - wydaje mi się, że podałaś zbyt dużo gatunków jak na tak małą rabatkę - 1 drzewko i coś do okoła jednego gatunku i będzie super.
yolka 09:00, 10 kwi 2015

ja bym posadziła Hortencję limeligh (białe kwiaty) lub vanille fraise (najpierw białe potem różowe)tylko 1 szt. i tak będzie przewieszać pędy poza rabatę
Malgosik 09:18, 10 kwi 2015

no i jeszcze cebulowe do ziemi, by wiosną zakwitły
Malgosik 09:19, 10 kwi 2015

yolka napisał(a)
ja bym posadziła Hortencję limeligh (białe kwiaty) lub vanille fraise (najpierw białe potem różowe)tylko 1 szt. i tak będzie przewieszać pędy poza rabatę

to ja bym do tej hortensji choć śliwę dziecięcą zaszczepioną na pniu dodała
Krokus_82 09:45, 10 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
pytanie nadaje się do wątku pojedyńcze pytania na temat projektowania rabat
istotne jest co jest w ziemi
ziemia, czy opory betonowe i gruz
i jak wygląda elewacja, jak wysokie schody
ja bym tu posadziła wąskokolumnowe drzewo, a w nogi skarpetkę z jednego gatunku
np kolumnowy grab a w nogi różową żurawkę
można też drzewo - szczepiona kulkę na pniu, ale nie wiem jak będzie wyglądać na tle elewacji, czy schodów

może być zielona kulka na pniu lub trzmielina żółta, cyprysik groszkowy żółty szczepiony na pniu, a w nogi lawenda, zależy jakie jest tam nasłonecznienie

jałowca odradzam - chorują

Dziękuję za szybką pomoc, przepraszam, że tu umieściłam ten wątek i niejako zaśmiecam forum, ale jestem tutaj "świeża", hmmm, mam nadzieję, że ten argument choć trochę mnie rozgrzesza
w ziemi jest ziemia, nawet bardzo głęboko, elewacja póki co jest biała, ale w niedalekiej przyszłości będzie jasno-żółta/kremowa. Na zdjęciu widać kawałek górnego podestu schodów (z lewej strony), także ujęta jest cała wysokość schodów. Nasłonecznie jest duże. Może te informacje nasuną Pani jeszcze jakieś pomysły odnośnie sposobu zasadzenia tej rabatki. Z góry bardzo dziękuję
yolka 17:46, 10 kwi 2015

To zdjecie ogrodu naszej koleżanki Bożenki z Hortensjady, moze cie zainspiruje