Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina » Edycja postu

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Anusia 09:36, 16 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiem i jestem ogromnie wdzięczna, że znalazła czas.
No mój ogród to taki ogród dla ubogich, niestety każdy ma taki na jaki go stać, mam nadzieję na lepsze jutro.
Jak się nie ma kasy to i dekoracje takie jak się zdobędzie albo zrobi samemu. Niestety.

Kochana zagospodarować taką powierzchnię jaką masz to nie lada wyczyn. Dekoracje ręcznie robione są najlepszym dowodem naszej kreatywności. Jeśli dekoracje w naszym ogrodzie się zmieniają to to znaczy, że się rozwijamy i cały czas poszukujemy. Owszem kasa pomaga ale czy chcesz mieszkać w 'wynajętym ' ogrodzie'? Ja realizuję swoje plany powoli. Zaplanowałam murek i będzie ale czy muszę kupić granit za 450 zł zł za tonę? Nie ma takiej potrzeby, bo można kupić ten sam materiał z odzysku. Danusia porządkuje nasze ogrody i pokazuje co możemy zrobić też sami a Twój ogród się rozwija. Roślinki czuja się w nim dobrze.
Anusia 09:36, 16 cze 2015

dubel
Masz piękne róże. To moja pierwsza
sylwia_slomc... 13:19, 16 cze 2015

Joasiu lejesz miód na moje serce, ale wiesz krytyka Danusi też jest potrzebna, sprowadza człowieka na ziemię.
A uroda tak człowieka jak i ogrodu zawsze będzie kwestią gustu.
I to co jednym się podoba dla drugich jest kiczowate.
Ważne, żeby w swoim ogrodzie czuć się dobrze, a babcia uwielbia siadać na tej ławeczce

i patrzeć na rabatę, dużą część dnia tam właśnie spędza.
sylwia_slomc... 13:22, 16 cze 2015

Anusiu masz rację w 100 %, a ceny materiałów no cóż pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Róża cudna.
sylwia_slomc... 13:26, 16 cze 2015

I dom od strony ogrodu

sylwia_slomc... 13:35, 16 cze 2015

A tak całkiem serio to dając zrębki na tej rabacie chciałam nawiązać kolorystyką z elewacją i dachem domu właśnie i nawet do wczoraj wydawało mi się, że się udało, bo rabata przez większą część roku jest zielona.

choć może faktycznie dla kogoś to być za dużo na raz.
Niestety nie mam zdjęć które by pokazywały jak to wszystko wyglądało pierwotnie
Kawałki ścian widać to sobie resztę wyobrazić możecie

jona 14:11, 16 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Joasiu lejesz miód na moje serce, ale wiesz krytyka Danusi też jest potrzebna, sprowadza człowieka na ziemię.
A uroda tak człowieka jak i ogrodu zawsze będzie kwestią gustu.
I to co jednym się podoba dla drugich jest kiczowate.
Ważne, żeby w swoim ogrodzie czuć się dobrze, a babcia uwielbia siadać na tej ławeczce

i patrzeć na rabatę, dużą część dnia tam właśnie spędza.

Dobrze, że leję ten miód, bo krytyka oczywiście potrzebna, ale żeby po niej ruszyć dalej trzeba mieć siły
Babcia ma całkieiem przyjemny widok . Też mam babcię, która przez całe lata zajmowała sie ogrodem i wiem ile rzeczy z nią trzeba było uzgadniać. Teraz już się trochę mniej tym interesuje, bo ma prawie 90 lat, ale dalej potrafi wyrwać trawę z rabaty (ta trawa to Stipa) lub przyciąć hortensję, która zawiązuje kwiaty w poprzednim roku.
Dorota123 14:20, 16 cze 2015

Fajnie wyglądają obsadzone skrzynki (uniwersalki) pośród wykoszonych ścieżek w wysokiej trawie, tylko, czy one nie sprawiają Ci kłopotu? Chyba musisz daleko wodę nosić, bo podlewać przecież trzeba.
sylwia_slomc... 14:20, 16 cze 2015

O Joasiu jak
Ty mnie rozumiesz, no właśnie mam to samo wyobraź sobie.
sylwia_slomc... 14:24, 16 cze 2015

Dorotko są głębokie więc podlewam co 2 dni, a stoją niedaleko rowu na szczęście. No i dostałam od wujka sadownika za darmo. Mam rośliny na samej górze rosnące w gruncie, ale jak susza to trzeba wodę tachać na sam "szczyt".