Kchani potrzebuję pomocy, małymi kroczkami staram się uporządkować swój ogród jednak na tą jedną rabatę po prostu brak mi pomysłu. Miejsce przy wejściu do domu cały dzień w cieniu. Większość miejsca na niej zajmują dwa duże płożące iglaki reszty myślałam by się pozbyć. Chciałabym dodać tu trochę koloru by nie była taka mdła i dać coś wyższego by optycznie ją podnieść ale też by nie zasłonić sobie okien.. no i tu jest problem bo nie wie wiem co Będe baarrrdzo wdzięczna za wszystkie pomysły.
No myślałam o tym także tylko łatwiej byłoby mi cos dosadzić u uzupełnic ja niz sadzić malutkie roślinki i czekać długo na efekt ale taki scenariusz, że jak nic nie wymysle to ich tez sie pozbede również biorę pod uwagę .
Bo tak sobie myślę, że żeby to zrównoważyć to musiałabyś zasadzić tam coś wyższego. Może chociaż jednego wywalić, tego najbliżej drzewka. Przy ścianie może jakieś dwa wyższe iglaki o intensywnym kolorze dla kontrastu i przed nimi kulki czerwonych berberysów. Do tego może jakieś żółte trawki?
Ja bym te iglaki wszystkie wyciepła i od nowa zaprojektowała całą rabatę. To są pewnie płożące jałowce, niezbyt efektowne więc ich nie żałuj tylko wykop Poczytaj co ładnie rośnie w cieniu Wybierz rośliny które ci się podobają a potem się będziemy zastanawiać i układać z nich kompozycje. Wiem ze żurawki i hosty lubią cień ale nie tylko one .Rozjaśniłyby troszkę swą barwą rabatę .Daj znać kiedy wybierzesz rośliny godne twego upodobania wtedy przyjdą dziewczyny z pomocą zobaczysz jak szybko przybiegną .
Daj, proszę dalszą perspektywę tego miejsca. Najlepiej cały front domu (tzn. nie musi być cały dom, lecz tak do wysokości okien).
Bo to, jak powinna wyglądać ta rabata, zależy także od tego, co masz po drugiej stronie wejścia.
Masz rację, że potrzeba koloru i czegoś wyższego.
Ale żeby cos podpowiedzieć, musimy wiedzieć, jaki jest styl Twojego ogrodu, albo przynajmniej - co lubisz lub chciałabyś mieć w ogrodzie.
Ten modrzew zabierz stąd. Rośnie zbyt blisko domu. To silnie rosnące drzewo, jak urośnie, może zagrozić budynkowi. A także jego konstrukcji - modrzew się płytko korzeni, ale rozlegle - może uszkodzić fundament.
Zmierz także tę rabatę.
Śliczną masz kostkę.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Rety dziękuję Wam za tak szybkie odpowiedzi.
Znalazłam stare zdjęcie zrobione kilka lat temu ale w zasadzie nic tu się nie zmieniło na lepsze Nie zrobiłam aktualnego ponieważ na tą chwilę nie mam trawnika ponieważ walczę z pędrakami, ale to już inna historia Ogród nie ma póki co jakiegoś stylu ciągle go szukam , ale odpowiadałby mi typowy ogród ogrodowiskowy. Właśnie hortensje, trawy, żurawki, berberysy itp.
Hej,
a ja odwrotnie niż wszyscy. Jałowce wcale nie są be. Z tego co pokazujesz są najlepsze. WYstarczy je nieco ograniczać czyli ciąć (tak jak i inne iglaki można je formować). Na pewno trzeba usunąć modrzewia, który był chyba kulką, ale podkładka okazała się silniejsza i wystrzeliła w górę.
Możesz dodać różaneczniki niezbyt wysokie o drobnych liściach (jak jest dostatecznie dużo cienia, albo poszukaj takich co rosna w słońcu) i monych w kolorze kwiatach (kontrast do niebieskawych jałowców, a więc czerwone ale nie fioletowe). Mogą teź być azalie.
Innym wyjsciem jest dosadzenie kęp wyprostowanych traw w rodzaju trzcinnika 'Karl Foerster'.