Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Żwirowy placyk w stylu śródziemnomorskim

Żwirowy placyk w stylu śródziemnomorskim

Aga 14:06, 20 cze 2015

Witam od dłuższego czasu borykam sie z problemem dotyczącym stworzenia placyku żwirowego w stylu śródziemnomorskim.Mam rośliny które pasuje do tego typu ogrodu czyli lawenda,szałwie omszoną i lekarska,budleje,róże bukszpany kule,hibiskusa ogrodowego,winogron i inne rośliny na stanowisko słoneczne.Problem jest w tym że nie wiem jak to wszystko połaczyć posadzić.

Aga 14:11, 20 cze 2015

Placyk z trzech stron jest obsadzony żywopłotem z żywotnika.Wymiary placyku to 4x5 metrów.Jestem przyzwyczajona do stylu gdzie rośliny sadzi sie równo w liniach prostych więc trudno mi stworzyć klimat śródziemnomorski .Nie wiem gdzie posadzić budjeje czy w rogach czy z brzegu rabat nie potrafie posadzić tych roślin .Huśtawka została pomalowana na jasny kolor aby choc troche przypominało to cieply klimat ale chyba jednak nie pasuje.
Aga 14:12, 20 cze 2015

Jeżeli ktos ma juz taki styl w swoim ogrodzie proszę o wskazówki .
Hana75 16:47, 22 lip 2015

Witaj Aga,
mam działkę na stepie
Jeśli świeci słońce to cała działka jest skąpana w jego promieniach, w godzinach rannych i południowych. Niestety zachodzące słonko skrywają sosny sąsiada.
Niemniej tak sobie wymyśliłam, że skoro mam słońce i piasek (zamiast urodzajnej ziemi) to chciałabym stworzyć ogród śródziemnomorski lub prowansalski.
Masz już jakieś pomysły?
pozdrawiam
Hania
Hortensja 18:11, 13 sty 2016

tutaj trochę wskazówek o stylu śródziemnomorskim

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4699-ogrod-srodziemnomorski-w-fazie-projektowania