Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Hortensja 23:53, 26 cze 2014

Witam wszystkich forumowiczów,
Wreszcie mam chwilę by usiąść i stworzyć własny wątek.
Jeszcze niedawno bo w kwietniu nasz ogród to było wielkie pobojowisko. Budowaliśmy jeszcze jeden budynek na naszej działce. Sprzęt ciężki wyjechał, brudne prace zakończone i czas zająć się upiększaniem tego co zostało. A zostało niewiele.

Jest tak:
Przedogródek. Zazwyczaj zimą zalega tu śniej więc pole do popisu jest trochę ograniczone.Ten krzeczek drzewopodobny obok iglaków to magnolia

Widok z drzwi głownych.

I w przeciwną stronę - wejście:

Przedogródek i górna czesc ogrodu. Z boku mamy brzozy i "żywopłot"

Po długim namyśle, godzinach snucia się po Waszych ogrodach i przeszukiwaniu internetu wydaje znalazłam pomysł na własny ogrod.
Przedstawiam w skrócie:

1. Chciałabym nadać mu styl środziemnomorski(uwielbiam Grecję, rodzima roślinność otacza nas z każdej strony - więc chciałam zeby nasz ogórd troche sie wyrózniał)
2. Stawiam na zimozielone i wieloletnie; bukszpany, cisy (nie wiem co jeszcze)
3. Jednoroczne posadzę w donicach, które mozna dowolnie przenosic i ustawiac
4. Mam piękne kamienne schody i kamienny mur oporowy w centralnej czesci podwórka nie wiem jak je podkreślić (niedługo wrzucę zdjęcie),
5. Chciałabym włączyc do repertuaru: lawendę, róże pnące i trawy.
6. czesc ogródka przeznaczę na posadzenie malin, borówek i jezyn dla dzieciaków.
7. Wokoł budynku na razie nic nie planuje, przy robieniu elewacji i tak zostało by zadeptane...
i to chyba tyle.

Dodam tylko, że mieszkam w górach wiec klimat dość surowy, zimy ostre i w dodatku u nas jest bardzo wietrznie... nie wiem czy "mini Grecja" przyjmie się u nas ale mam zamiar spróbować:

Liczę na porady i podpowiedzi.
Ściągam tu myślami wszystkie dobre duszki ogrodowe łącznie z panią Danusią na czele. Zapraszam do dyskusji

ps. w sierpniu mam urlop więc wtedy zabiorę się za realizację orgodu - czy sierpien to dobry czas na takie prace?
ele2001 07:26, 27 cze 2014

Jestem bardzo ciekaw co stworzysz trzymam kciuki
Gardenarium 08:02, 27 cze 2014

A ja bym raczej poszła w zimozielone ale liściaste, Grecja to kaskady pnączy kwitnących zabójczo, a więc na nasze warunki chyba trzeba pójść w wiciokrzewy albo clematisy, cisy nie pasują raczej ostrokrzewy drobnolistne (Ilex crenata) lawenda, trawy, pnącza, perowskie, szałwie, mnóstwo ziół. Żeleźniaki (Phlomis), kostrzewy, rozplenice, irgi.

Instagram Ogrodowiska
anita_kazmie... 09:57, 27 cze 2014

Również jestem ciekawa efektu będę zaglądać
olaw 12:01, 27 cze 2014

ciekawie się zapowiada, będę podglądać efekty
Hortensja 19:12, 27 cze 2014

dziękuję Wam za odwiedzimy i doping.
Na razie widzę to wszystko w ciemnych barwach.... wróciłam z pracy po długim i męczącym dyżurze i mam doła....
mysle, ze w ten weekend skosze i sypne nawoz na trawnik. jesli mi sie to uda to bede krok w przod
Hortensja 14:02, 29 cze 2014

jeszcze się waham co do wyboru stylu ogrodu....
zostać przy nieco egzotycznym, czy postawić na rodzime klimaty?? nasz dom otaczają pola i łąki oraz olszynowe zagajniki. zastanawiam się czy ogród ma sprawiać wrażenie jakby pola i łąki stępowały do naszego ogrodu czy moze dla odmiany postawić na środziemnomorskie klimaty zeby ogród stanowił nieco egzotyczną oazę posród rodzimej roślinności?
Jaki styl wybralibyscie na moim miejscu??
anita_kazmie... 14:05, 29 cze 2014

Ja stawiam na śródziemnomorski tak jak Danusia pisała o ziołach trawach..wyobrażam to sobie będzie cudownie
Hortensja 14:12, 29 cze 2014

ten skłaniam się w tę stronę ale chętnie posłucham podpowiedzi

bardzo spodobała mi się podpowiedź Danusi nt 'użycia' lisciastych zamiast iglastych, zwłaszcza ze troche iglaków juz mam w ogrodzie
asica 14:48, 29 cze 2014

Gardenarium napisał(a)
A ja bym raczej poszła w zimozielone trzeba pójść w wiciokrzewy albo clematisy, lawenda, trawy, pnącza, perowskie, szałwie, mnóstwo ziół.( Żeleźniaki Phlomis), kostrzewy, rozplenice, irgi.

Ja sie nie znam , ale to mi się podoba. Kibicuję. Idę sprawdzić co to żeleźniaki.