Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

Pszczelarnia 13:05, 19 wrz 2016

ivo napisał(a)

Bardzo sobię cenię Twoje zdanie Pszczółko ! Dzięki za wypowiedź !
Odnośnie trawy Bronze to miałam ją z 5 lat i nie wiem czemu padła. Ale w tym sezonie dużo osob na forum tak miało.

Ale ten Stachyz Humelo bardzo ciekawy. Napisz coś więcej o nim i chętnie zobaczę zdjęcia

Dam znać, poszukam jego w zdjęciach.

Jak ogród podrośnie, to nie będzie tak "pływał" po deszczu. A wiśnia się zbierze, to nie jest duże drzewo i łatwo zadbać o jego pielęgnację. Zapytaj Mazana czy strzyżenie korony na wiosnę coś pomoże? I czy można podlać jakimś bioseptem na wiosnę.
magnolia 13:31, 19 wrz 2016

ivo napisał(a)
Całe do południa tworzyłam i coś udało mi ię narysować:
Zdjęcia wklejam w kolejności od najwęższej do najszerszej części :
czerwone kołka - penstemon Husked red
zielone kółka - hosta praying hands
kółka białe Z - zawilce honorine jobert
duże koła WD - hortensje White Dome
Te mniejsze trawy to miskanty te do 80 cm rosnace te wieksze to gracilimusy. Nie rysowałam hakone żeby rysunek byl czytelny po prostu dodam ja kępkami między rośliny.
Całość :

i po kolei :

W tej drugiej częśći jest dość wąsko dlatego dalam same miskanty i nie dawałam już pasu hakone w kwiatach bo to za długi pas by wyszedł i tak może lepiej jak te miskanty przecinaja później znowu pas hakone w kwiatach i na 4 nie wiem czy dalej ciągnąć czy dać coś innego przed hortensjami.
Kiedyś Asia napisała boje się co Magnolia napisze - teraz ja się boję

A co ma napisać... chyba tylko że jest dobrze. Bo jest dobrze.

hakonehloa raczej nie dawaj nigdzie z tyłu, bo będzie duzy skok wysokości jak obok miskant czy zawilce.

U mnie bronze form wymarzły, a penstemony sobie super dały rade zimą.

Stachys hummelo tez lubię bardzo. Bardzo ładny, niższy, drobniejszy niz penstemon. tez czerwiec

ivo 13:38, 19 wrz 2016

magnolia napisał(a)

A co ma napisać... chyba tylko że jest dobrze. Bo jest dobrze.

hakonehloa raczej nie dawaj nigdzie z tyłu, bo będzie duzy skok wysokości jak obok miskant czy zawilce.

U mnie bronze form wymarzły, a penstemony sobie super dały rade zimą.

Stachys hummelo tez lubię bardzo. Bardzo ładny, niższy, drobniejszy niz penstemon. tez czerwiec

Jupi ! Magnoliu a jakies inne opcje na rozmieszczenie ? I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ?
ivo 13:39, 19 wrz 2016

A i co tam dać na 4 przed samymi hortensjami ?

ivo 07:48, 20 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)
Iwonka, jesien za pasem a Ty nie zwalniasz i wszystko masz tak drobiazgowo przygotowane, że na pewno wyjdzie świetnie.
Ja też dorosłam do tego, że najlepiej wyglądają długie, jednolite rabaty i tam gdzie w zeszłym roku zrobiłam lekki misz masz teraz będę ujednolicać.

Edytko staram się jak mogę i na ile mi czas pozwala

Długie rabaty hmm - ja mam z nimi problem właśnie jakoś mnie przerażają
ivo 07:49, 20 wrz 2016

nawigatorka napisał(a)
Ale deszcz! Trzymam kciuki za trawnik.i za wiśnie też.cóż mam powiedzieć.znam tam widok choć może przyczyna Zupełnie inna.a przecinslas gakszke,? Zielone są w środku? Żywe?

Asia dzięki za troskę o moje wisienki. Już Mazan pomógł i potwierdził moją diagnozę to drobna plamistość na razie pryskam chemią i zbieram opadłe listki. Mam nadzieję że będzie OK
siakowa 07:52, 20 wrz 2016

ivo napisał(a)

Edytko staram się jak mogę i na ile mi czas pozwala

Długie rabaty hmm - ja mam z nimi problem właśnie jakoś mnie przerażają

wiem co czujesz, mi jakoś też nie leżą batdzo długie jednolite pasy. Ale Ty nie masz tam jedolicie jest ciekawie
magnolia 08:38, 20 wrz 2016

ivo napisał(a)
A i co tam dać na 4 przed samymi hortensjami ?

hakone lub hakone z hostami praying h. daj- będzie spójnie z resztą.

tak myslę, że chyb a jednak penstemon lepszy- wyższy, masywniejszy niż stachys.

Nie rozumiem Twojego pytania:
I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ? Pytasz o to czy skok między małymi a dużymi miskantami jest ok?- tak. jeśli by się zmieściły przed dużym małe,tez by tak można.
Co do ustawienia- tylko to żeby hosty i hakone nie były zupełnie z tyłu, bo skok wysokości do miskantów będzie za duży. Może jeszcze to żeby niektóre elementy grupować w większe grupki- tzn gdzieś daj 3 szt hakone, dalej je rozbij na pojedyncze itd, tak samo z innymi- takie małe skupiska dawaj co jakiś czas, lepszy efekt będzie
ivo 08:53, 20 wrz 2016

magnolia napisał(a)

hakone lub hakone z hostami praying h. daj- będzie spójnie z resztą.

tak myslę, że chyb a jednak penstemon lepszy- wyższy, masywniejszy niż stachys.

Nie rozumiem Twojego pytania:
I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ? Pytasz o to czy skok między małymi a dużymi miskantami jest ok?- tak. jeśli by się zmieściły przed dużym małe,tez by tak można.
Co do ustawienia- tylko to żeby hosty i hakone nie były zupełnie z tyłu, bo skok wysokości do miskantów będzie za duży. Może jeszcze to żeby niektóre elementy grupować w większe grupki- tzn gdzieś daj 3 szt hakone, dalej je rozbij na pojedyncze itd, tak samo z innymi- takie małe skupiska dawaj co jakiś czas, lepszy efekt będzie

Magnoliu ja też się skłaniam ku temu penstemonowi bo jest taki bardziej wyrazisty zresztą różu już mam sporo na rabatach
Z miskantami chodzi mi o tą część czy to jest dobry pomysł ż eone będą tu same rosły i przetną to pasmo hakone w kwiatach :

magnolia 09:16, 20 wrz 2016

bedzie ok, bo małe misk będą spinać to.