Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

nawigatorka 12:43, 15 wrz 2016

Nie śmiem po Marcie się wypowiadać ale wiesz że ja za grupowanie też jestem
Mixtoorka 13:19, 15 wrz 2016

ivo napisał(a)
Kilka fotek :

Uhh jak pięknie!!!!!
kasja83 13:36, 15 wrz 2016

ivo napisał(a)
Zaraz będę odpisywać najpierw moja rabata :

Naniosłam wymiary i widać po nich jaki to jest trójkąt.

Tu jest opcja z grabami 2 3 2 . Cała rabata jest bardzo dluga i myślałam żeby ta najszersza końcówka była odrębna od tego co będzie przy grabach tzn. jakies powtórzenie może być ale nie to samo nasadzenie. Miskanty gracki dam jako tło w tej najszerszej części bo tam najwięcej mam miejsca oraz między grabami jako powtórzenie. Na całości tam gdzie będą graby czyli ok.20 metrów planowany był taki pas różnych roślin w hakone zielonej:
hortensje white dome
zawilce honorine robert
hosta praying hands
penstemon husked red .

No i póżniej zostaje to miejsce najszersze z pasem miskantów i tu może same hortensje white dome z cisami i coś niższego przed tym.

Tu mam na szybko rozrysowaną 2 opcję sadzenia grabów:
Wtedy będzie pas samych miskantów ok.8 m i graby i znów miskanty tylko z czymś jeszcze.:

Kto coś zrozumiał niech pisze Pytania mile widziane

Tak to wygląda narazie:

Ja tak niewiele-chcesz tą rabatą "wyrównać skos" działki,czyli już brzeg działki będzie równoległy do domu tak?
ja mam taką rabatę wzdłuż frontowego ogrodzenia.U Ciebie widzę chyba większą finezję niż u mnie w nasadzeniach
malkul 13:41, 15 wrz 2016

miło patrzec jak pracujesz ty wiesz że ja wiem ze efekt nas olsni
ivo 15:25, 15 wrz 2016

magnolia napisał(a)

Nizbyt wyraźnie widać plany.
Bardziej z opisu sobie przypominam co i jak.
Przy takiej długości ja bym wybrała opcję z grabami w gromadkach, właśnie po to, żeby cieły optycznie tę rabatę, a nie podkreslać długości.
a dasz radę narysować te rabatę jako rzut z góry- kółkami rośliny?
Chyba że nie potrzebujesz dyskusji nad układem, bardziej wyboru która opcja lepsza

Magnoliu wybacz moje niedbalstwo
Wkradł się błąd całość rabaty to 38,50 metra. Baaardzo długa
Najpierw chodziło mi o układ grabów czyli zostanę przy tym 2 3 2. A teraz myślę nad nasadzeniami i rysuje ale kiepsko mi to idzie . Narysowałam coś takiego i myślę czy na całej długości tej rabaty zrobić ten pas kwiatów w hakone. Czy zrobić przerwy i tam posadzić np. same miskanty gracilimus i póżniej znow kwiaty w hakone. Na początku jest trochę za wąsko na miskanty i na to co możnaby posadzić przed nimi. Nakieruj mnie czy dobrze myślę to narysuję kolejne części na razie mam coś takiego i stanęłam :

Jedyne co widać gołym okiem to :
- w pierwszej części zaznaczonej 11,5 m raczej nie zmieszczę hortensji White Dome bo wychodzi tam wąsko na początku jest 0,5

ivo 15:30, 15 wrz 2016

Nadal kiepsko widać muszę zrobić te kółka na kolorowo i zbliżenia poszczególnych części rabaty inaczej nie wyjdzie na zdjęciu. Może wieczorem i się uda i wtedy odpowiem na wasze wpisy.
nawigatorka 16:02, 15 wrz 2016

postaw ławkę na środku rabaty. będą dwie krótsze
magnolia 16:38, 15 wrz 2016

może na poczatku rabaty , gdzie wąsko, posadzić kilka kęp niskiego miskanta, np Adagio w tych bylinach i hakone, żeby nawiązwać do reszty, ale nie robić takich wielkich skoków w wysokości roslin.
ivo 10:55, 16 wrz 2016

Całe do południa tworzyłam i coś udało mi ię narysować:
Zdjęcia wklejam w kolejności od najwęższej do najszerszej części :
czerwone kołka - penstemon Husked red
zielone kółka - hosta praying hands
kółka białe Z - zawilce honorine jobert
duże koła WD - hortensje White Dome
Te mniejsze trawy to miskanty te do 80 cm rosnace te wieksze to gracilimusy. Nie rysowałam hakone żeby rysunek byl czytelny po prostu dodam ja kępkami między rośliny.
Całość :

i po kolei :

W tej drugiej częśći jest dość wąsko dlatego dalam same miskanty i nie dawałam już pasu hakone w kwiatach bo to za długi pas by wyszedł i tak może lepiej jak te miskanty przecinaja później znowu pas hakone w kwiatach i na 4 nie wiem czy dalej ciągnąć czy dać coś innego przed hortensjami.
Kiedyś Asia napisała boje się co Magnolia napisze - teraz ja się boję
ivo 11:09, 16 wrz 2016

nawigatorka napisał(a)
i co tu cię martwi jak masz wszystko super zaplanowane?
bedzie pieknie. u mnie najbardziej elegancko wyglądają właśnie najdłuższe rabaty. serio. a mam i taką co ma 35 metrów wiesz przecież.
myslę tylko nad tymi cisami czy za dużej konkurencji kiedyś grabom nie zrobią. w końcu docelowo to spore rosliny

Asia jednak moja ma 38.5 metra ☺
Zobaczymy jak wyjdzie . Ławki nie dam bedzie na brzozowej sama mi ją tam zaplanowałaś więc się tego trzymam