Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

ivo 18:44, 09 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Wiesz ja thuj nie lubie ale jesli je masz i lubisz to ja bym posadzila chyba.dlugie masz to ogrodzenie i jednak mocno na widoku.albo cos innego zywoplotowego

tak właśnie na zdjęciach to faktycznie aż się prosi ten płot zasłonić. A z tujami akurat no problem bo mam nadmiar z wlasnej hodowli szmaragdów. Chętnie bym je nawet wymienila na jakies trawy jakby był kto chętny z okolic.
nawigatorka 19:29, 09 lut 2016

A zapomnialam o donicy jak to wszyscy nazywaja.

U nas fundament na ok 70 cm kopany (zaleznie od stref przemarzania gruntu), fundament z betonu z zatopionym zbrojeniem.scianki czesciowo sa z bloczkow betonowych (teraz taka np murujemy) a najwiekszy mur wymurowany z takich bloczkow zasypowych,zalanych betonem.

pierwsze rozwiazanie daje estetyczniejsze wykonczenie gory (my pokrywalismy gore murkow folia w plynie i tynkiem).

Drugie rozwiazanie konczylismy na gorze opierzeniem z blachy,ktore maskowalo wszystko ale ogolnie blacha nie jest tak estetyczna.
A same surowe mury pokryte sa siatka na kleju i farba do malowania elewacji.
leon60 19:36, 09 lut 2016

Ja też jestem za żywopłotem
Całe lata mieliśmy 3-metrowe tuje, rodzice robili ogrodzenie tuje wycięli bo trzeba było linię przesunąć... i teraz znów wróciłam do żywopłotu. Dla mnie bardzo ważna jest prywatność na swoim terenie
Madzenka 20:18, 09 lut 2016

Patrząc na Twój ogród widzę ogród Wiloszki. Ma piekne długie pasy nasadzeń, wkoło ogrodzenia tuje, długą rabatę z grabami i kostkami bukszpanowymi. Takie długie pasy rabat w wielu miejscahc ogrodu wygladaja znakomicie. Wszedzie ma cisy lub bukszpany poprzeplatane drzewami, trawami (setki traw)
Na boj sie takich zdecydowanych rabat w trawniku. Dla łatwego koszenia prostąkątną zamiast schodków. Obejrzyj zdjęcia z ogrodu Wieloszki, zainspirpujesz sie

Popieram pomysł na zywopłot z thuj po calosci.
ivo 20:29, 09 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Patrząc na Twój ogród widzę ogród Wiloszki. Ma piekne długie pasy nasadzeń, wkoło ogrodzenia tuje, długą rabatę z grabami i kostkami bukszpanowymi. Takie długie pasy rabat w wielu miejscahc ogrodu wygladaja znakomicie. Wszedzie ma cisy lub bukszpany poprzeplatane drzewami, trawami (setki traw)
Na boj sie takich zdecydowanych rabat w trawniku. Dla łatwego koszenia prostąkątną zamiast schodków. Obejrzyj zdjęcia z ogrodu Wieloszki, zainspirpujesz sie

Popieram pomysł na zywopłot z thuj po calosci.

Dzieki Marzenko za Twoje przemyślenia, wezmę je sobie do serca a ogród Wieloszki znam i jest cudny i aż dziw że można zapanować nad takimi połaciami terenu w tak piekny i spójny sposób. Idę jeszcze raz pospacerować po jej ogrodzie
lindsay80 12:21, 10 lut 2016

nadrobiłam, widzę, że i Ty myślisz teraz intensywnie nad linią rabat, schodki fajnie wyglądają, ale chyba w użytkowaniu moga być problematyczne.
Też jestem za żywopłotem tujowym, tym bardziej że masz swoje tuje do wykorzystania.
leon60 12:32, 10 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
schodki fajnie wyglądają, ale chyba w użytkowaniu moga być problematyczne.
.

niczym się nie różnią od prostych rabat
nawigatorka 12:34, 10 lut 2016

A ta idea otwartych pasow jak rysowalam wstepnie odpada? Wydaja ni e bardziej dynamiczne od schodkow i chyba lepiej zamaskuja trójkąty
lindsay80 12:34, 10 lut 2016

a jeszcze w odniesieniu do Twojej inspiracji z rozplenicą o białych kłoskach, zobacz u Joli w kompozycji z białymi jeżówkami, nazwy nie znam, ale na żywo wyglądały cudnie!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=692

lindsay80 12:39, 10 lut 2016

leon60 napisał(a)

niczym się nie różnią od prostych rabat

niedokładnie się wyraziłam, a chodziło mi o ten rysunek i to co zapytałaś o trawnik od strony ogrodzenia