Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

nawigatorka 09:22, 12 lut 2016

I to jest dobra kolejnosc.najpierw plan,pozniej sadzenie

Moze napisz do Magnoli.chetnie pomoze na pewno.a ja bardzo ciekawa Jej opini jestem
anna_t 09:42, 12 lut 2016

cześć Iwonka, podglądam planowanie po cichutku bo lubię te burze mózgów na ogrodowisku
patrzac na 2 zdjecie to według mnie pasuje tam dać wysokie pietro np z 3 umbry dac zeby zasłonić troche widok na ogród, dalej oczywiście niższe piętra. i super pomysł z tym poszerzeniem rabaty
co do frontu to myślę ze dobry pomysł miałaś na początek z samym takim trójkątem bo schodki zawsze zdążysz "dorobić" z czasem no chyba ze odrazu wszystko chcesz obsadzać.
będę zaglądać bo ja na podobnym etapie, w trakcie rysowania planu rabat
ja sie tylko zastanawiam czy głębokość rabat ustalać najpierw czy plan nasadzeń i wtedy głębokość się ustali
a i jestem pełna podziwu dla twojej szkółki szmaragdów, miałaś glowe na karku dziewczyno ile oszczędności..
ivo 10:09, 12 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
I to jest dobra kolejnosc.najpierw plan,pozniej sadzenie

Moze napisz do Magnoli.chetnie pomoze na pewno.a ja bardzo ciekawa Jej opini jestem

Napisze tylko musze jakiś ładny plan zrobić
ivo 10:18, 12 lut 2016

anna_t napisał(a)
cześć Iwonka, podglądam planowanie po cichutku bo lubię te burze mózgów na ogrodowisku
patrzac na 2 zdjecie to według mnie pasuje tam dać wysokie pietro np z 3 umbry dac zeby zasłonić troche widok na ogród, dalej oczywiście niższe piętra. i super pomysł z tym poszerzeniem rabaty
co do frontu to myślę ze dobry pomysł miałaś na początek z samym takim trójkątem bo schodki zawsze zdążysz "dorobić" z czasem no chyba ze odrazu wszystko chcesz obsadzać.
będę zaglądać bo ja na podobnym etapie, w trakcie rysowania planu rabat
ja sie tylko zastanawiam czy głębokość rabat ustalać najpierw czy plan nasadzeń i wtedy głębokość się ustali
a i jestem pełna podziwu dla twojej szkółki szmaragdów, miałaś glowe na karku dziewczyno ile oszczędności..

Witam Aniu i zapraszam częściej do mnie bo każde zdanie na wagę złota
Jeżeli chodzi o te umbry to tez tam myślałam dac coś wyższego ale boję się czy te 3 się zmieszczą bo tam nie mam na tyle miejsca musze pomierzyć ale na moje oko będzie ciasno.

Jeśli chodzi o głębokość rabat to ja myślę że to można później przy planowaniu nasadzeń a na początku najlepiej mieć jakiś szkic ramy czego się trzymać. A przy planowaniu nasadzeń zawsze jakieś zmiany mogą być to można zwężyć poszerzyć i wprowadzić drobne zmiany
Zaraz lece do Ciebie bo niebyłam jeszcze
anna_t 11:09, 12 lut 2016

wiesz z tymi 3 szt to tak na oko, pewnie, jeśli wiesz że sie nie zmieszczą to możesz dać 2 i niekoniecznie umbry, bo jak chcesz tam z tylu dac graby pewnie fastigiaty to może tutaj będziesz chciała powtórzyć coś kolumnowego. niewiem, zdecydujesz sama
ja planuje linie proste bo prościej
ivo 11:13, 12 lut 2016

anna_t napisał(a)
wiesz z tymi 3 szt to tak na oko, pewnie, jeśli wiesz że sie nie zmieszczą to możesz dać 2 i niekoniecznie umbry, bo jak chcesz tam z tylu dac graby pewnie fastigiaty to może tutaj będziesz chciała powtórzyć coś kolumnowego. niewiem, zdecydujesz sama
ja planuje linie proste bo prościej

Musze przemyśleć czy chce tak blisko domu mieć drzewa w ogóle. A odnośnie prostych liń to u siebie jakoś wszystko widzę w takich.
nawigatorka 11:17, 12 lut 2016

Masz bardzo duzy trawnik z tylu wiec ja bym porobila wieksze rabaty niz tylko trójkąt na froncie.poza tym on taki przewidywalny orzez co troche nudny jest.
Poszerzenie rabaty przy garazu jak najbardziej-kazdy metr na rosliny bezcenny.poza tym ta rabata bedzie przeslanialatyly dzialki.zastanawiam sie tylko czy komunikacyjnie bedzie Wam tak wygodnie np gdybysci musieli przywiezc do warzywnika przyczepe obornika to ktoredy?
ivo 11:23, 12 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Masz bardzo duzy trawnik z tylu wiec ja bym porobila wieksze rabaty niz tylko trójkąt na froncie.poza tym on taki przewidywalny orzez co troche nudny jest.
Poszerzenie rabaty przy garazu jak najbardziej-kazdy metr na rosliny bezcenny.poza tym ta rabata bedzie przeslanialatyly dzialki.zastanawiam sie tylko czy komunikacyjnie bedzie Wam tak wygodnie np gdybysci musieli przywiezc do warzywnika przyczepe obornika to ktoredy?

Wiem z tym trójkątem to nic ostatecznego zresztą tam nie będę nic robić w tym roku raczej tylko bardziej się nastawiam na te rabaty położone w bliskości domu.Z tą rabatą przy garażu to z komunikacja może być problem trochę bo jak na razie to nic tam nie robię bo M tam ma wjechać jeszcze koparką trochę porównać a pózniej ciągnikiem też będzie równanie. A jak tam później nasadzę to już nie wjedzie. I tam z tyłu mam też drewutnie.Jeszcze można przejechać na około domu ale trochę już dalej. Eh jak nie urok to ....

Odnośnie tej rabaty to mi tez pasuje to wyslonienie ogrodu tylko co byś tam widziała umbry tam mi się nie widzą.
anna_t 11:32, 12 lut 2016

to co planujesz na ten rok?
ivo 11:59, 12 lut 2016

anna_t napisał(a)
to co planujesz na ten rok?

Dobre pytanie
Tyły i te rabaty koło domu bym chciała a na razie jak tam jest to wstawie zdjęcie jak będę w domku ale jednym słowem Sajgon mam na tyłach więc czy się wyrobie to nie wiem. Wyjdzie w praniu.