Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród na roztoczu

Ogród na roztoczu

PawelM 17:27, 14 sie 2015

Szanowne Panie,koleżanki z forum dziękuję za tak liczny odzew .
Jestem niecierpliwy,chciał bym już coś działać

Dlaczego żywopłot a nie rabata?.
Wszelkie pomysły na rabatę mile widziane
Pierwotnie myślałem nad rabata,jednak po 2-3 tygodniowym przeszukiwaniu internetu doszedłem do wniosku,że to nie na moje siły.
Rośliny na rabacie powinny być dobrane w taki sposób aby zasłaniały poziom gruntu,ponieważ podjazd za ogrodem po obfitych opadach deszczu,wczesna wiosną czy tez pózną jesienią może pozostawiać wiele do życzenia.
Koncepcja żywopłotu ze szmaragdów pojawiła sie również ze względu na cenę sadzonek(szmaragd-cis),mam do obsadzenia 23mb.

Podjazd znajduje się na tyle ogrodu,ciągnie się przez całą jego szerokość, aż do części gospodarczej.Praktycznie z każdego miejsca (wejscia do domu,taras,planowana część wypoczynkowa jest widoczny.

Koncepcja żywopłotu,cis czy szmaragd ?
W moim odczuciu cis swoje miejsce powinien znależć przed domen,posadzony wzdłuż działki pięknie wkomponował by się pomiędzy stare lipy.
Czy tył ogrodu to dobre dla cisa miejsce,z pewnością tak.
Sądzę jednak,że nie jest to na tyle reprezentacyjne miejsce aby inwestować 3 krotność ceny szmaragdu na mb

PawelM 16:18, 16 sie 2015

To sobie pogadaliśmy,wysyp myśli i nic .
PawelM 16:04, 18 sie 2015

Susza daje się we znaki,z wszelkimi zakupami roślinek poczekam do opadów.
Liście lecą z drzew jak we wrześniu,a meteorolodzy zapowiadają kolejne 2 tygodnie bez deszczowe.
PawelM 21:14, 28 sie 2015

Temat ogrodu trochę przycichł,nie mam koncepcji na rabatę - wiec pozostaje szpaler ze szmaragdów.
Szukam na forum inspiracji.....i nic .

jona 21:35, 28 sie 2015

Paweł, to posadź szpaler. Znacznie prostszy w obsłudze niż rabata bylinowa. W sumie jak zechce Ci się potem rabaty, to ją wykroisz przed tujami wykorzystując je jako tło
PawelM 12:32, 01 wrz 2015

Szpaler to jeden z pierwszych pomysłów,teraz do końca nie jestem pewien czy to dobry pomysł.Sadząc szpaler w odległości 7m od świerka stworze swoistego rodzaju tunel,tym samym rabata odsunie się o kolejne 2-3 m w głąb działki.
Toszka 18:40, 01 wrz 2015

Możesz jaśniej z tym swierkiem...Jakoś nie załapałam problemu...
Pawle, zapominasz że ty znasz topografię ogrodu, my nie...
PawelM 15:35, 02 wrz 2015

Objaśniam więc .
Przed zima chciał bym zamknąć temat wyznaczenia granic ogrodu.
W chwili obecnej działkę obsadzona mam z trzech stron świerkiem,wzdłuż działki posadziłem szmaragdy, rozgraniczając teren pod ogród i cześć gospodarczą.
Natomiast na tyle działki,po stronie przyszłego ogrodu powstała droga dojazdowa ,dla ciężkiego sprzętu budowlanego.Chce to miejsce zasłonić żywopłotem,ewentualnie rabata ,która przysłoni poziom gruntu rozjeżdżonego.

Załącznik
Toszka 09:16, 03 wrz 2015

Powiem tak - innej opcji nie widzę jeśli chcesz zasłonić drogę dla sprzętu. Szmaragda możesz ciąć na 3m. Szmaragd najwęższy z możliwych opcji... na liściaste trzeba więcej szerokości. Od strony domu będzie tworzyć ścianę zieleni i pozwoli na aranżację rabaty. Ty masz spory, szeroki teren i martwią cię 2-3 metry. Mój ogród ma w porywach 7,5metra szerokości - z jednej strony szmaragd, brabant, cis, a z drugiej sam cis. I jakoś nie mam odczucia, by żywopłot ukradł mi miejsce
Pozwolę zacytować sobie swego czasu niezwykle popularną piosenkę "czego się boisz głupi(a)?"
Jakiego koloru są swierki? Można by tez posadzić szpaler tui np. aureaspicata lub innych o zółtym kolorze. Osobiście nie jestem ich wielbicielką, bo stanowią trudne tło dla rabaty, ale np 5-7 posadzić w rzędzie dla rozjaśnienia szpaleru... głośno myślę, poddaję propozycję do przemyślenia...
Możesz także posadzić na jakimś odcinku szczepione lisciaste na pniu, a pod koronami może być to szpaler hortensji, miskanty...
Czy brałeś pod uwagę, by ten szpaler urozmaicić? Wszystkie żywopłoty masz monolityczne... czemu i ten taki ma być? Taki nuuuudny?

I jeszcze jedno - widzę, że istniejacy szpaler ze szmaragdów to maluszki. Może i jego przemieszać? Popatrz na realizacje Szefowej. Przyjrzyj się żywopłotom - odcinki aureaspicata, serbów, szmaragdy, choina kanadyjska, cis... Urozmaicenie nie tylko wizualne ale też zapobiegajace w przypadku jakiejś choroby wypadnięciu całego szpaleru.
PawelM 20:17, 04 wrz 2015

2-3 metry dużo i mało,kwestia wygospodarowania i wielkości ogrodu.
Świerki w tej chwili maja różne odcienie zielonego,zaczynają zmieniać odcień na ciemna zieleń.
.

Pomysł z urozmaiconym szpalerem jest dość ciekawy,przemyślę tę kwestie ,przede wszystkim muszę umiejętnie dobrać gatunki (przyrost,wielkość,żywotność...).
Istniejący szpaler dopiero co się ukorzenił,czy przesadzanie roślin tera t dobry pomysł?.

W głowie mam dwie koncepcje,szpaler monolityczny oraz gra roslinami na rabacie,ewentualnie urozmaicony.