Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród na roztoczu

Ogród na roztoczu

PawelM 10:54, 13 sie 2015

Może jednak ktoś ma jakie s sugestie
Izolda 15:14, 13 sie 2015

Cześć, moim zdaniem sam szmaragd będzie najlepszy, cis trzeba ciąć, rośnie wolno.
Tess 16:43, 13 sie 2015

Cisy polecam z całego serca. Będzie elegancki żywopłocik.
Oczywiście trzeba go ciąć, ale wszystko, co ładne, wymaga wkładu pracy.
Ale przyznam szczerze, ze ciut nie łapię się w rozkładzie ogrodu, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania, co byłoby najlepsze.
ale dlaczego chcesz zasłonić ten dojazd tak gruntownie (żywopłotem?) On na zawsze będzie rozryty i rozjeżdżony?
Bo może wystarczy wzdłuż niego jakąś fajną rabatę zaprojektować, która zasłoni poziom gruntu rozjeżdżonego?
Jaki jest teraz widok z wejścia, z tarasu, z najczęściej używanego miejsca w ogrodzie na ten przejazd?

A, i nie bądź taki niecierpliwy Powstanie piękny ogród, bo masz cudowną bazę - duże drzewa. Tylko musisz uzbroić się w cierpliwość, trochę czasu musi upłynąć, zanim dojrzejesz do koncepcji.
Toszka 16:46, 13 sie 2015

Nie prawdą jest, że cis rośnie wolno. Po dwóch latach od posadzenia, jak się tylko ukorzeni przyrasta standardowo 60cm rocznie. Tuja korzeni się płytko i źle reaguje na suszę. Tuja podatna jest na uszkodzenia mechaniczne. Cis nawet ogolony do łysego zregeneruje się w jeden sezon.
Tess 16:57, 13 sie 2015

60? Opuść trochę
Żartuję, cisy mam dopiero drugi tok, więc nie mogę ani potwierdzić, ani zaprzeczyć
Toszka 17:04, 13 sie 2015

Poważnie - od furtki szpaler hicksi rosnący ma 5 lat, sadzony z pierdułek ok 40cm. Cięty od samego początku 2 razy w roku. Drastycznie cięty co by się zagęścił i ujednolicił. Baccata to już szaleństwo w zeszłym roku było. Tak czy siak, jeśli tylko można sobie pozwolić polecam cisa - elegancki, żywotny, łatwo się regeneruje, świetnie się formuje... dodatkowo, to nasze "rodzime"
Przepraszam Pawle, ze my tak z Tessią u ciebie... na wątku...jednak może ci to pomoże
Izolda 17:28, 13 sie 2015

Moje cisy lat ok. 20 mają ok 2 m, no to pięknym szpalerem będą się cieszyć wnuki. A żywopłot tujowy, cięty raz na kilka lat mam 5 metrowy. Do tego cena materiału szkółkarskiego, nie ma porównania. Dobrze widzę, że chodzi o 21 m?
Tess 17:35, 13 sie 2015

Chyba nie będą jednak Skoro mają 20 lat i wys. 2 metry, tzn. chyba, że masz odmianę/gatunek, który wyżej nie rośnie.
Poza tym zdaje mi się, że 2 metrowy żywopłot jest wystarczający.
Toszka, co za cis rośnie 2 metry tylko?
Toszka 17:55, 13 sie 2015

większość repensów, aczkolwiek Izolda wie najlepiej jaka odmianę/gatunek ma.Sama jestem ciekawa, bo by mi taki szpaler pasował zamiast wiecznie chorujących 3 sezon prawie 20-to letnich Conic (swierków)
Moja robusta przez dwa lata przybyła dwukrotnie, a przecież słynie z powolnego wzrostu
Izolda 21:21, 13 sie 2015

A czemu nie wymienisz Conici na Robustę? Wywal je i posadź szmaragdy, będziesz zadowolona.