Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Cioci cz. 3

Ogród Cioci cz. 3

11:39, 05 paź 2015
bdan napisał(a)

Może ktoś zna receptę na to, żeby limki napierw były seledynowe, potem białe a następnie różowe. W zeszłym roku nie było takich upałów, a moje też się nie przebarwiały w takim cyklu. Myślałam, że może zbyt często je w zeszłym roku nawoziłam, w tym roku znowu pogoda. Przy sadzaniu dodawałam kwaśnej ziemi, o ile dobrze pamiętam.
Może więcej podlewać?

u mnie własnie tak się dzieje ... ...własnie zaczynają czerwienieć.....recepty nie znam...wody dostawały w tym roku srednio...na wyrost jakoś bardzo nie podlewałam...rosną na patelni ...dostają naturalny nawóz ...same z siebie tak mają (mnie sie wydaje) ....i wydaje mi się, że w cienu były by dłużej limonkowo-białe
Ewa777 10:04, 06 paź 2015

Gosiu, nadrobiłam zaległości Posiedzę teraz w domu, bo jestem na zwolnieniu (choróbsko mnie dopadło), to będę na bieżąco Zdjęć po remoncie nie widziałam, wszystko mnie ominęło Ale myślę, że będzie jeszcze okazja zobaczyć Twój dom na zewnątrz i od środka na żywo

Moje hortensje nie brązowieją - leję im duuuuużo wody, ale nie wiem, czy to recepta
Margarete 13:19, 06 paź 2015

Hej, Gosiu
mam problem z moją azalia Soir de Paris, cos ja zżera albo grzyb jakis atakuje, albo i jedno i drugie.....a z twoja wszystko w porządku ?
Wygląda marnie, ma powygryzane "koronki" na niektórych liściach, do tag liście lekko brązowieją - ale to jesien więc normalne, pokryły sie takim matowym nalotem - w porównaniu do innych moich azalii wielkokwiatowych to widać bo pozostałe maja liście ładne, z połyskiem a do tego zwieszają sie jakby je mróż sciał czy może susza.....kiepsko to wygląda....
Zrobie dzis foty i wrzuce, może wspólnie pogłówkujemy co to i jak przeciwdziałac, jeszcze nie zdążyła u mnie zakwitnąc a juz choruje.......
A twoja jak tam ? pokaz fotki ?
malgorzata_s... 13:49, 06 paź 2015

eee_taam napisał(a)

u mnie własnie tak się dzieje ... ...własnie zaczynają czerwienieć.....recepty nie znam...wody dostawały w tym roku srednio...na wyrost jakoś bardzo nie podlewałam...rosną na patelni ...dostają naturalny nawóz ...same z siebie tak mają (mnie sie wydaje) ....i wydaje mi się, że w cienu były by dłużej limonkowo-białe

Chyba jednak przepisu nie ma Przyszły rok może łaskawszy będzie
malgorzata_s... 13:49, 06 paź 2015

Ewa777 napisał(a)
Gosiu, nadrobiłam zaległości Posiedzę teraz w domu, bo jestem na zwolnieniu (choróbsko mnie dopadło), to będę na bieżąco Zdjęć po remoncie nie widziałam, wszystko mnie ominęło Ale myślę, że będzie jeszcze okazja zobaczyć Twój dom na zewnątrz i od środka na żywo

Moje hortensje nie brązowieją - leję im duuuuużo wody, ale nie wiem, czy to recepta

Na pewno na żywo zobaczysz
eda 13:52, 06 paź 2015

Gosiu powiedz kiedy hortki przesadzać teraz czy wiosną rozlegle pytam u mnie plis zerknij
malgorzata_s... 13:55, 06 paź 2015

Margarete napisał(a)
Hej, Gosiu
mam problem z moją azalia Soir de Paris, cos ja zżera albo grzyb jakis atakuje, albo i jedno i drugie.....a z twoja wszystko w porządku ?
Wygląda marnie, ma powygryzane "koronki" na niektórych liściach, do tag liście lekko brązowieją - ale to jesien więc normalne, pokryły sie takim matowym nalotem - w porównaniu do innych moich azalii wielkokwiatowych to widać bo pozostałe maja liście ładne, z połyskiem a do tego zwieszają sie jakby je mróż sciał czy może susza.....kiepsko to wygląda....
Zrobie dzis foty i wrzuce, może wspólnie pogłówkujemy co to i jak przeciwdziałac, jeszcze nie zdążyła u mnie zakwitnąc a juz choruje.......
A twoja jak tam ? pokaz fotki ?

Gosiu u mnie często wszystkie azalie grzyba łapią jesienią. Ta młoda i osłabiona przesadzaniem więc tylko ona choruje u Ciebie. Nie trzeba się tym przejmować bo one liście zrzucają i wiosną wyjdą nowe piękne. Trzeba tylko te opadłe zebrać jesienią. Można też opryskać ale ja tego nie robięBogdzi kiedyś pokazywałam i tak mi odpisała. Moja Soir prawie wszystkie liście zrzuciła w czasie suszy.
malgorzata_s... 14:00, 06 paź 2015

eda napisał(a)
Gosiu powiedz kiedy hortki przesadzać teraz czy wiosną rozlegle pytam u mnie plis zerknij

Byłam
Margarete 14:00, 06 paź 2015

Cudne masz to wrzosowisko i jakie duże...biorąc pod uwage że cały ogród nie jest jakis wielgaśny, i te kostrzewy z tyłu za wrzosami.......slicznie
Margarete 14:02, 06 paź 2015

Dzieki za odpowiedź w sprawie "paryżanki", pocieszyłas mnie