Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Proszę o pomoc - rabata do zaprojektowania - Pas Startowy.

Proszę o pomoc - rabata do zaprojektowania - Pas Startowy.

Dorotka 08:52, 19 wrz 2015

Witam Ogrodników wszystkich serdecznie w watku o rabacie która rozpaczliwie potrzebuje pomocy i porady.
Rabara owa jest długa i wąska i dlatego zwiemy ja PASEM STARTOWYM ] Dzieli mi ogród na dwie nie równe połowy.
Pomysłów na nia nie mam mimo iz bardzo zależy mi aby ona tam była.

Z pewnością chciałabym posadzić na niej trzy drzwka. Myślałam o brzozie brodawkowatej szczepionej na wysokim pniu. Ale sama nie wiem.

No i co dalej?? Co pod nią??

Rabata ma ok 7 metrów długości, około metra szerokości.

W planowaniu takie rabaty są trudnie, wiem. Dlatego pytam specjalistów których tylko tutaj znaleźć można.

Poniżej zdjęcie rabaty widzianej z tarasu.

Dorotka 09:00, 19 wrz 2015

Zastanawiałam się nad obsadzeniem jej hortensjami wymieszanymi z trawkami ale nie jestem pewna jak hortensje zniosą stanowisko słoneczne. Jest to strona wschodnia i latem do 16.00 - 17.00 jest tam patelnia.

W tej chwili priorytet to te trzy drzewka. Gleba gliniasta i słabo przepuszczalna co nie znaczy że nie zadbam o odpowiednie dołki.

ps; i reczej o tanacjach białych myslę.
A_gawa 09:20, 19 wrz 2015

Z tego co wiem Ana_Art ma piękne hortensje na stronie południowej. Zajrzyj do niej i obejrzyj. Pozdrowienia!
Dorotka 09:21, 19 wrz 2015

A_gawa napisał(a)
Z tego co wiem Ana_Art ma piękne hortensje na stronie południowej. Zajrzyj do niej i obejrzyj. Pozdrowienia!

O dziękuje, biegnę do Ani.
Dorotka 11:18, 19 wrz 2015

Dziewczyny a co sądzicie o brzozie brodawkowej??
Dorotka 16:02, 19 wrz 2015

Tutaj też widać mój pas startowy.
L00zak 18:42, 19 wrz 2015

Witaj
Osobiście nic wysokiego bym tam nie sadził. Pomyśl o trawach w konfiguracji z bukszpanem, ogrodowiskowe zestawienie
Sebek 20:06, 19 wrz 2015

Drzewa to dobry pomysł i mam kilka wizji 3 albo 5 brzoz, a pod nimi berberysy bagatelle i różowe róże - np. The fairy
Podsadzic te tez możesz kosodrzewiną i wrzosami Fajne byłyby też naparstnice i zawilce japońskie wymieszane z miskantami

Tylko nie wiem czy warto dzielić ogród drzewami, wiec może fajnym rozwiązaniem byłby pas molinii Karl Foerster Albo to co zaproponowałem tylko bez drzew

A już w ogóle szalonym rozwiązaniem byłby.... kanał wodny
Za chwile wyślę Ci obrazki na Pw

Dorotka 19:03, 21 wrz 2015

Dziękuję za pomoc wszystkim w tym Sebkowi i Oli - rabata juz się sadzi dzięki Wam i na wiosnę z pewnością sie nia pochwalę