Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przymiarki do ogrodu na długiej i wąskiej działeczce.

Przymiarki do ogrodu na długiej i wąskiej działeczce.

Aria 21:43, 26 wrz 2015

Witajcie
Mamy długą i wąską działkę (18m szer. x 50m dł.) na której aktualnie rośnie kilkanaście drzewek, pozostałości sadu owocowego. Domu jeszcze nie ma i na razie jest w planach, natomiast chcielibyśmy w najbliższej przyszłości ją wyrównać, oczyścić, ogrodzić i trochę zagospodarować. Postanowiłam więc jakoś z głową zacząć od zaplanowania mniej więcej rabat i może obsadzenia boków.
Wrzucam coś jakby plan działki z wymiarami (mniej więcej) planowanego domu. Widać na nim że z tyłu jest furtka prowadząca na następną działkę naszych rodziców.
Chciałabym żeby ogród pasował do nowoczesnego domu, beł łuczków i falek.
Mam nadzieję że wesprzecie mnie radą

Toszka 22:30, 26 wrz 2015

Witam i na wstępie chcę ci uzmysłowić, że obiektywnie rzecz ujmując to wcale twój ogród nie będzie kłopotliwy lub nietypowy - po odjęciu powierzchni na dom zostaje zgrabna niemal kwadratowa przestrzeń na ogród na której spokojnie możesz planować rabaty i nasadzenia.
Luki 23:57, 26 wrz 2015

Aria witaj działka ma idealny kształt i powiem Ci, że układ wydaje mi się bardzo znajomy. Zajmuję się obecnie prawie identyczną działką, z furtką do rodziców w tym samym miejscu, długość działki ta sama, jedynie jeszcze węższa bo ma 15 metrów.
Również jest bez fal i łuków, jak chcesz to zajrzyj tutaj, ale tam wszystko w fazie planowania i powolnej realizacji
Aria 12:46, 27 wrz 2015

Toszka no to się bardzo cieszę że tak piszesz

Pomyślałam że najpierw chciałabym obsadzić działkę z trzech stron jakby żywopłotem na którego tle będę tworzyć później rabaty. Napiszcie czy to ma sens w tej chwili, przed budową? Najbardziej mnie zastanawia czy uda się stworzyć rabaty bo bokach bomu, bo sąsiedzi są bardzo blisko, z jednej strony odległość od domu do ogrodzenia to będzie 4m, a z drugiej 3-4m.

Luki super, na pewno wpadnę i pooglądam. Bardzo jestem ciekawa czy taką działkę jest sens z tyłu dzielić jakoś na sektory.

To o czym zapomniałam napisać to że chciałabym oddzielić front domu od reszty ogrodu czymś w rodzaju płotka, głównie ze względu na nasze suczki.

Myślałam o obsadzeniu działki przed budową w pierszej kolejności roślinami takimi jak:
- Thuja „Aureospicata”
- Thuja „Smaragd”
- Świerk serbski (ze 3szt. gdzieś w rogu)
- Cisy (bardziej od frontu w niezbyt dużej ilości w przyszłości)
i kilkoma drzewkami:
- Buki kolumnowe "Dawyck purple"
- Miłorząb "Mariken"
- Wiśnia "Umbraculifera”
- Śliwa wiśniowa „Nigra”
- Brzoza „Doorenbos”
Co myślicie?

Pozdrawiam Was serdecznie
Aria 14:26, 12 kwi 2016

Budowa domu została przesunięta na ten rok, a w związku z tym także zakładanie ogrodu ze względu na narodziny naszej córeczki odkopałam wątek i wrzucam moje wypociny w wersji pierwszej, bo chyba nie do końca mi się podoba ten układ z tyłu.

Toszka 15:11, 12 kwi 2016

Przede wszystkim plac zabaw bym zrobiła blisko tarasu, aby mieć dziecko na oku i w razie czego szybko "doskoczyć". Dziecko wyrośnie i to miejsce zamienisz albo na plac pod basen, albo na rabatę