Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jankosia 11:19, 14 mar 2016

O tulipanowcu widzę debatujecie. To tylko dorzucę swoje trzy grosze ok? Ania, wiesz że tulipaniwca nazywa się żółtą topolą potocznie? Żółty ze względu na jesienny kolor liści a topola ze względu na rozmiar. To jedno z najwyżej rosnących drzew. U nas tak samo osiągają 25 metrów ale to by trzeba było sprawdzić jeszcze w jakimś katalogu. Także ostrożnie z tym czystym gatunkiem. No chyba żebyś go id północnej strony posadziła to nic nie zrobi.
Teraz piszę z Tel ale chyba mam na kompie zdjęcie Rogowickiego okazu . Jeśli tak to wieczorkiem mogę ci wrzucić jak chcesz. Na razie to zdycham na ból zęba Nie spodziewałam się że dziadostwo tak mi da w kość A chirurg dopiero na kwiecień buuuu :'(
anna_t 11:29, 14 mar 2016

Makao_J napisał(a)
Ja to trochę teraz żałuję że w taki spadek terenu jak Ty Aniu robisz przy tarasie nie wmontowałam sobie takiego czegoś
https://pl.pinterest.com/pin/557672366336872651/

Tylko zrobiłam spadek na gładko

Może to co proponuje Iwonka wcale nie jest złym pomysłem. Taki nieduży murek też dobrze podtrzyma ziemię przed obsypaniem.

https://pl.pinterest.com/pin/76842737369022693/

ivo napisał(a)

Makao uważam że to świetny pomysł: praktycznie ale i wygląda ciekawie.

dziewczyny ja tam gdzie jest trawnik spadku nie mam tylko wokoł tarasu skarpy, dalej jest juz na prosto. myslalam dać palisadki bo sa juz przy schodach i bedą pasowac jak pociągnie się je dalej

bedzie jak te czarne linie, a zastanawiam sie nad jeszcze jednym pietrem jak czerwone linie i wtedy palisadki na równo z tymi tarasowymi. ale to jak brukarze przyjadą to bedziemy dumać
anna_t 11:30, 14 mar 2016

ivo napisał(a)

O to teraz mam obraz. Ja to bym nie robiła tych uskoków na 3 i 4 bo tak jakoś mi się bradziej przejrzyście zrobi bez nich.

wiem, wiem mi też sie juz tak nie widzi, muszę nowe rysunki porobić..
anna_t 11:32, 14 mar 2016

jankosia napisał(a)
O tulipanowcu widzę debatujecie. To tylko dorzucę swoje trzy grosze ok? Ania, wiesz że tulipaniwca nazywa się żółtą topolą potocznie? Żółty ze względu na jesienny kolor liści a topola ze względu na rozmiar. To jedno z najwyżej rosnących drzew. U nas tak samo osiągają 25 metrów ale to by trzeba było sprawdzić jeszcze w jakimś katalogu. Także ostrożnie z tym czystym gatunkiem. No chyba żebyś go id północnej strony posadziła to nic nie zrobi.
Teraz piszę z Tel ale chyba mam na kompie zdjęcie Rogowickiego okazu . Jeśli tak to wieczorkiem mogę ci wrzucić jak chcesz. Na razie to zdycham na ból zęba Nie spodziewałam się że dziadostwo tak mi da w kość A chirurg dopiero na kwiecień buuuu :'(

o bosze współczuje bólu zęba poza bólem karku to druga moja największa katorga!
ja o tulipanowcu raczej nie myslę, boję sie takich wysokich drzew, pamiętasz przecież ile dumałam nad 12 metrowymi brzozami? to juz byl kosmos..
anna_t 11:38, 14 mar 2016

wiecie co kupowalam dzisiaj nawóz do trawnika (btw polifoskę) i oczywiscie oko mi sie zawiesiło na nasionach i kupiłam kocimietkę. ale, ale...białą..napisane tylko kocimietka, bez odmiany
niewiem czy bedzie mi do róż pasować ale co tam
anna_t 11:39, 14 mar 2016

i mam ważne pytanie znowu
czy możecie polecić jakiś sprawdzony wertykulator?
Luteczka 12:02, 14 mar 2016

anna_t napisał(a)

dziewczyny ja tam gdzie jest trawnik spadku nie mam tylko wokoł tarasu skarpy, dalej jest juz na prosto. myslalam dać palisadki bo sa juz przy schodach i bedą pasowac jak pociągnie się je dalej

bedzie jak te czarne linie, a zastanawiam sie nad jeszcze jednym pietrem jak czerwone linie i wtedy palisadki na równo z tymi tarasowymi. ale to jak brukarze przyjadą to bedziemy dumać

Hej Aniu, bardzo fajny pomysł z tymi palisadkami na skarpie, przestrzeń będzie uporządkowana i ciekawie podzielona, podoba mi się
Luteczka 12:16, 14 mar 2016

Aniu, nie wiesz czy na ten wyjazd do Rogowa to jest jeszcze szansa z kimś się zabrać? okazało się,że mogę jechać
anna_t 12:17, 14 mar 2016

nabazgroliłam 1 wersję różanki

lo - na obelisku 2m, pnaca różowa
artemis biala do 1,5m
glacier biala do 1,2
maria teresa róz 1m
hanne - 0,6-0,8 rozowo-czerwona
princess alexandra of kent - roz 0,7-1m
munsead wood - bordo 0,7-1m
baronesse - róż 0,4-0,6m
pashmina róż 0,4-0,6m
jak to widzicie kolorystycznie?prostokat na dole kocimietka jako obwódka ale niewiem czy mi pasuje w sumie bo reszta w takim luznym ukladzie a ona taki nagle szpaler..
anna_t 12:19, 14 mar 2016

różanka ma 8szer na 6,5 glebokosci, na moim rysunku metr płytsza bo w plecach na metrze trzcinnik kf bo pod samym domem piach to zeby go zakryl