Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło. » Edycja postu

Ogród, mydło i powidło.

asiak 17:10, 19 lut 2017

Kasiu, kawę zbieram całą zimę do zakwaszenia ziemi, ale na ślimaki też się przyda w takim razie
Bananów u mnie mało się jada, ale córce nakazałam suszyć skórki
sylwia_slomc... 17:49, 19 lut 2017

Anda napisał(a)
Kasiu, już próbowałam i kawy, i cynamonu, proszku do pieczenia, skorupek od jaj itp. Ale cholerstwa niczego się nie boją. W tym roku będą takie specjalne opaski jak na sałatę

Ja generalni chemii w ogrodzie jak najmniej się da , ale ze ślimakami walczę chemią bo jak by się masowo rozmnożyły co się w kilku miejscach w naszej gminie już zdarzyło to przy mojej powierzchni w życiu bym się ich potem nie pozbyła
jolanka 18:29, 19 lut 2017

katel napisał(a)

Tak jak czytam, to nie u każdego się sprawdza ale u mnie tak . Fusy po zaparzonej kawie (u mnie z ekspresu to już są suche) rozsypuję dookoła rośliny tak żeby stwożyć barierę - do wszystkich roślin mi nie wystarczało to sypałam pod te najchętniej zjadane. Nawet pytałam w kawiarni i nie mieli nic przeciwko zbieraniu dla mnie tylko trzeba by było wiaderko z pokrywką i codziennie odbierać ale ślimaki odpuściły i dałam spokój.
Asiu i zbieraj skórki po bananach, teraz zbieram i suszę a w sezonie wrzucam na kompost lub bezpośrednio pod rośliny

kawę sypałam pod rodki i hortensje. A przypomniałas mi o bananach - zbierac trzeba
Anda 18:31, 19 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja generalni chemii w ogrodzie jak najmniej się da , ale ze ślimakami walczę chemią bo jak by się masowo rozmnożyły co się w kilku miejscach w naszej gminie już zdarzyło to przy mojej powierzchni w życiu bym się ich potem nie pozbyła

No czasem trzeba niestety. Przypomniałam sobie właśnie, że ślimaki lubią mąkę kukurydzianą i można je wtedy łapać na tą mąkę w słoiki. Jeszcze nie sprawdzałam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
katel 21:40, 19 lut 2017

asiak napisał(a)
Kasiu, kawę zbieram całą zimę do zakwaszenia ziemi, ale na ślimaki też się przyda w takim razie
Bananów u mnie mało się jada, ale córce nakazałam suszyć skórki

No widzisz a ja zimą kawy nie zbieram - muszę to zmienić . Co do bananów to u mnie zimą idą duże ilości , dzieciaki lubią.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja Ci się wcale nie dziwię, przy takim areale musisz sobie jakoś radzić , sama też staram się jak najbardziej naturalnie ale czasem włączam jeszcze chemię - kiedy muszę, mam nadzieję że z czasem będzie jej coraz mniej - powoli idę w tym kierunku .

jolanka napisał(a)

kawę sypałam pod rodki i hortensje. A przypomniałas mi o bananach - zbierac trzeba

Banany do róż obowiązkowo

Anda napisał(a)

No czasem trzeba niestety. Przypomniałam sobie właśnie, że ślimaki lubią mąkę kukurydzianą i można je wtedy łapać na tą mąkę w słoiki. Jeszcze nie sprawdzałam.

Ja o mące nie słyszałam, próbowałam na pułapki z piwem ale ślimaki nieliczne wlazły potem większość wylazła i eMuś się ze mnie nabijał, że zamiast piwo dla nas zostawić to ślimaki napoiłam .

Mam zaległości bo połączenie z netem mi się coś rwało ostatnio a i jeszcze od kilku dni zdjęć nie mogłam przerzucić ale już mam i dzisiaj ciekawe fotki wstawię ale najpierw sprawdzę co u Was słychać.
katel 23:38, 19 lut 2017

Tak wyglądał dziś mój ogród

Ciemiernik mocno ucierpiał , za to stipa chyba żyje

Rabata na której mają być tulipany i za domem.

katel 23:43, 19 lut 2017

No a tu kilka wiosennych kiełków

Na dziś znalazłam dokładnie trzy kiełki, żadnych ruszających pączków i jak sprawdzam pogodę to dobrze bo w poniedziałek za tydzień ma być w nocy -10 - może się nie sprawdzi.
No i domowa hodowla pietruszki
AgataP 09:02, 20 lut 2017

Kasia na jakiej diecie jesteś ? Pytam z ciekawości, bo od marca też wchodzę w taki etap

Ciemierniki u mnie też wychodzą spod śniegu, na razie zielone więc może mróz ich tak nie uszkodził za bardzo. Reszta jeszcze tkwi pod białą kołderką, nie będę ruszać bo taka lodowa skorupa jest na wierzchu, najlepiej niech sie stopi sama...
AsiaK_Z 09:08, 20 lut 2017

Kasiu, już wiosna do Ciebie nadchodzi Coś mi mówi, że muszę do ogrodu wskoczyć. Może i u mnie zostawiła jakieś znaki
Ale mówisz, że będzie te -10? to nie brzmi jednak optymistycznie
AnnaCh 09:13, 20 lut 2017

stipę mam w takim samym stanie, to co było pod śniegiem jest zielone
Czyli na coś się przydało to białe cholerstwo