Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:33, 29 lip 2016

Anda napisał(a)
Ja bym sobie chetnie postawila plotek przed domem, ale jest to niestety na naszym osiedlu zabronione.

Kiedy byliśmy w trakcie budowy domu, bardzo interesowały mnie różne przepisy dotyczące pozwoleń budowlanych itp. Wtedy zetknęłam się z różnymi tekstami związanymi z ochroną krajobrazu, spójnością architektury z lokalnymi uwarunkowaniami. Jeden z tekstów dotyczył pozwoleń na budowę w Niemczech. Z tekstu wynikało, że tam lokalni urzędnicy przede wszystkim sprawdzają, czy planowany budynek będzie pasował do otoczenia. Jadą na miejsce planowanej inwestycji i patrzą. U nas wciąż się wszystko załatwia zza biurka. U Was nikt by tam nie wydał zgody na budowę w "szczerym polu", bo to sprzeczne z ekonomią (budowa linii energetycznej, gazowej, wodnej jest zbyt kosztowna). Zabudowa w obrębie miejscowości ma być zwarta.
Dopiero pod niedawna wszedł u nas przepis o tym, że każda gmina ma mieć plany zagospodarowania przestrzennego.
Można na to patrzeć tak, że wpływ państwa na architekturę krajobrazu to nadmierna ingerencja, ale w przypadku specyficznych gustów estetycznych jest jedynym ratunkiem przed poczuciem chaosu przestrzennego.

Zrobiłam jeden krawężnik.

Jutro będę działać z drugiej strony. Tam będzie mi trudniej, bo sąsiad nawiózł ziemi i podniósł teren.

Jeśli zdążymy, to wykończymy ten fragment, gdzie przesuwa się brama.

A całość tego przedpłocia wygląda tak

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:44, 29 lip 2016

zoja napisał(a)
napracowałaś się z tą rabatą koło bramy! ale efekt cieszy na pewno
pięknie!

Jest lepiej niż było. Przyzwyczaiłam się, że w moim przypadku na efekt w ogrodzie trzeba czekać. Kilkaset metrów ode mnie sadzono w ogrodzie 7 metrowe drzewa w sporej ilości. Tam to dopiero był efekt. Natychmiastowy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agania 22:13, 29 lip 2016

Wychodzisz już z ogrodem na zewnątrz, super...lubię jak prace postępują i co roku coś się realizuje
Nam gmina zabrała przedpłocie, jak coś posadzę grozi mi grzywna, wyegzekwować koszenie tak raz w roku samego brzegu przy drodze jest do osiągnięcia, zabrali jeszcze skarpę, ale do koszenia tego stromego kawałka, aż do rowu melioracujnego nie do wywalczenia...zdążam do tego, żeby położyli folię i umocnili skarpę kamieniami, dostałam oczywiście odmowę.
Gruszka_na_w... 22:45, 29 lip 2016

Agania napisał(a)
Wychodzisz już z ogrodem na zewnątrz, super...lubię jak prace postępują i co roku coś się realizuje
Nam gmina zabrała przedpłocie, jak coś posadzę grozi mi grzywna, wyegzekwować koszenie tak raz w roku samego brzegu przy drodze jest do osiągnięcia, zabrali jeszcze skarpę, ale do koszenia tego stromego kawałka, aż do rowu melioracujnego nie do wywalczenia...zdążam do tego, żeby położyli folię i umocnili skarpę kamieniami, dostałam oczywiście odmowę.

Nam zapowiedzieli od razu, że nie będą występować o przejęcie drogi. To taka droga w kształcie litery U, która łączy się z drogą na razie rolną- z płyt betonowych. Nie mogłam patrzeć na te wertepy i chaszcze, które tam rosły. Łatwiej jest kosić trawę- to największa połać trawy, nad którą mamy pieczę.

Johanka77 23:12, 29 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, co to za turzyce te malutkie pajączkowate z przodu przy krawężniku?
Gruszka_na_w... 23:52, 29 lip 2016

Johanka77 napisał(a)

Haniu, co to za turzyce te malutkie pajączkowate z przodu przy krawężniku?

Kupowałam 3 odmiany turzyc: oszimską prawdopodobnie Evergold i jeszcze jakieś dwie. Być może Carex dolichostachya 'Kaga Nishiki'. Ze mną jest problem, bo podczas zakupów nie patrzę na nazwę, ale na to, czy mi pasuje do układanki. Zrobię im zdjęcia w zbliżeniu, to może się uda dopasować nazwę.
Zrobiłam zdjęcia tym turzycom.
1. najmniejsza

2. średnia

3. największa

Może ktoś zidentyfikuje?
Gosiek33 12:38, 30 lip 2016

Ależ pracę wykonałaś, gratulacje. Teraz rośliny szybko nadgonią, szczególnie u Ciebie.

U mnie od kilku lat rośnie klon cukrowy, gdy kupowałam sadzoneczkę miał coś koło 30cm, rósł co roku a dziś patrzę a on dogania pęcherznice - ma już koło 250cm, a wiosną miał niewiele ponad 1m
Anda 16:33, 30 lip 2016

Bardzo ładnie i spójnie wyglada Twój przód Fajnie, ze możesz zagospodarować po swojemu rownież kawałek przy drodze.

Tutaj rzeczywiscie jest tak jak napisałaś. Jak już sie buduje jakieś domy to od razu całe osiedle, a nie pojedynczo. Często jest też tak, że architektura ma być spójna, ale nie wszędzie tak jest.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 23:11, 30 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)

U mnie od kilku lat rośnie klon cukrowy, gdy kupowałam sadzoneczkę miał coś koło 30cm, rósł co roku a dziś patrzę a on dogania pęcherznice - ma już koło 250cm, a wiosną miał niewiele ponad 1m

U mnie w tym sezonie tak podskoczył klon Ginnala. Ma przysłaniać widok sąsiada na nasz taras.

Gruszka_na_w... 14:37, 31 lip 2016

Skończyłam wczoraj dopieszczanie frontu. Okrutnie boję sie wszelkich prowizorek, bo potrafią trwać latami. Staram się na bieżąco likwidować wszelkie "tymczasowe" rozwiązania.
Widok z lewej, potem z prawej

Uzupełniony krawężnik- kusi mnie, żeby tam posadzić jakieś zadarniające.

Wsadziłam wreszcie grab Fastigiata.

Kubeł otrzymał nową miejscówkę.

Po 1,5 roku od zamieszkania, wreszcie ucywilizowaliśmy front. Nie jest tak jak w moich marzeniach, ale przyjmuję z pokorą, że nie zawsze muszą się one spełniać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies