Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

darkowa 23:13, 14 cze 2025

Haniu , życzę miłego wypadu i naładowania się wit. D3. Odpoczywaj
LIDKA 23:41, 14 cze 2025

Hania udanego urlopu i szczęśliwego powrotu do domu. ❤️❤️❤️
Gruszka_na_w... 20:07, 20 cze 2025

darkowa napisał(a)
Haniu , życzę miłego wypadu i naładowania się wit. D3. Odpoczywaj

Dziękuję Krysiu! Witaminą D naładowaliśmy się po pachy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:17, 20 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Hania udanego urlopu i szczęśliwego powrotu do domu. ❤️❤️❤️

Urlop był bardzo udany. Wyjazd pozwolił naładować akumulatorki, a powrót dostarczył nam równie pięknych widoków. Przez te osiem dni ogród napęczniał. Pojawiło się mnóstwo nowego kwiecia.

parzydło Kneiffi i róża Queen of Violets

zakręt tzw. długiej prostej; od lewej róża Rozarium Uetersen, w centrum gilenia, po lewej róża Elmshorn

Przy pergoli Laguna i Rozarium u., po prawej Bonica

Okrywowa Meidiland na zegarowej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:28, 20 cze 2025

Nazbierało mi się sporo niezbędnych prac ogrodowych. Nie wiadomo, w co wsadzić ręce. Na pierwszy ogień poszło koszenie trawiastych przestrzeni, palikowanie pomidorów (wreszcie ruszyły!) i wycinanie tego, co przekwitło (wciąż w trakcie). Dzisiaj zabrałam się za cięcie bukowo- grabowego żywopłotu. W kolejnych dniach pewnie będę kontynuować tę pracę. Pomidory podlałam roztworem drożdży. W kolejce czeka zrywanie czarnej porzeczki i zielonego groszku na mrożenie. Pięknie owocują truskawki i świdośliwy. Zajadamy się owocami w pięknych okolicznościach przyrody. Jest ciepło i słonecznie.

Rozszalały się dzwonki Poszarskiego.

Zegarowa raz jeszcze.

Supertunie zwiększyły swoją objętość.

Zachwyciła mnie w tym sezonie Plaisanterie.

Gruszka_na_w... 20:38, 20 cze 2025

Powyciągałam z rabat kwiatostany czosnków, ścięłam nasienniki kuklików i przycięłam rdesty wężowniki. Na rabatach tyle kwiecia, że można dostać oczopląsu.

Bonica na skarpie.

Po lewej LO.

Nasadzenia pod klonem ściętolistnym.

W centrum biała jarzmianka (jeden egzemplarz)

Gruszka_na_w... 20:39, 20 cze 2025

Sporo mam naparstnic z samosiewu.

Bodziszek wspaniały.

Jasnota plamista dobrze się sprawdza w stópkach róż. Ładnie kwitnie.

Po lewej stronie zegarowej zakwitły maślane róże okrywowe. Niestety NN.

Judith 20:41, 20 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Coś wspaniałego!
Gruszka_na_w... 20:59, 20 cze 2025

Judith napisał(a)

Coś wspaniałego!

Lubię ten zakątek. Teraz (po należnym opłakaniu straty dwóch bordowolistnych śliw wiśniowych, które rosły za ławeczką) chyba mi się podoba bardziej niż wcześniej. Pojawił się ładny światłocień. Śliwy swoim kolorem wywoływały czasem ponury w odbiorze nastrój; zwłaszcza w pochmurne dni.
Na prawo od tego miejsca rozszalały się róże Alden Biesen. Rosną w półcieniu, w pobliżu drzew, a mimo to pięknie kwitną.

To wrzucę jeszcze kilka zdjęć tej zachodniej rabaty.

Astry alpejskie. Znoszą susze, nie łapią grzyba.

Gruszka_na_w... 21:08, 20 cze 2025

Zakwitł mój jaśminowiec. Nie kwitnie tak okazale jak ten U Mrokasi , ale i tak cieszy. Rośnie jako składnik nieformowanego żywopłotu. Ma sporą konkurencję w dostępie do słońca. Na zdjęciach w towarzystwie róży Rhapsody in blue.

Z cypelka zniknęły wysokie kukliki. Oko będą przyciągały jarzmianki i tawułki Arendsa. Później pierwsze skrzypce odgrywać będą hortensje.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies