Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:11, 14 lip 2025

Margo2 napisał(a)
U mnie warzywa w tym roku bardzo słabo.
Nie miałam czasu na warzywnik i teraz to się mści.
Pomidory w skrzyniach ledwo zipią. Chyba za mało dodałam kompostu.
Cebula jest mikra.
Nawet nie bedzie co jeść.
Zawsze sobie obiecuję wiosną, że poświęcę więcej czasu na ogród, a wychodzi, że mam go mniej niż dawniej.
No i pogoda była do kitu.
Za to Twój ogród wygląda pięknie.

Pogoda wiosną sprawiła ogrodnikom wielkiego psikusa. Aż dziw, że w ogóle coś rośnie. Mnie bardzo zaskoczyły krzewy i drzewa owocowe. Ze względu na majowe przymrozki nie spodziewałam się takiej obfitości owoców. Gruntowe pomidory zaczęły mi rosnąć dopiero w II połowie czerwca. Spróbuj swoje zasilić podlewaniem gnojówką pokrzywową (raz), a potem raz w tygodniu gnojówką ze skrzypu lub skórek bananów.

W przypadku upraw warzyw pod gołą chmurką wychodzę z założenia, że zawsze coś tam wyrośnie. Nawet jeśli sezon jest trudny.

Po czerwcowej eksplozji lipcowy ogród wydaje mi się smętny. Cieszą oko jedynie fragmenty rabat. Reszta jakby przygasła.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:19, 14 lip 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Dokładnie własny warzywnik przy domu bezcenny
Mi trochę doszło trochę miejsca na warzywnik w tym roku ziemia była bardzo słaba i nawiozłam sporą przyczepkę swojego kompostu i przekopałam. Teraz warzywa rosną pięknie i obficie , że szok! Kompost ma tę moc! to samo pomidory sadzone w swój czysty kompost. Mają całe grona owoców

Tak jest , że bardzo przykładam się do szykowania gleby na początku i potem rośliny się odwdzięczają i rosną jak szalone

Warzywnik pewnie powiększył się z powodu nowego członka rodziny. Dla zdrowego odżywiania swojego dziecka człowiek jest w stanie wiele zrobić. Cieszę się bardzo, że Twój warzywnik się powiększył. Warto było to zrobić dla odkrywania bogatych smaków z własnego ogrodu.

U mnie na szczęście rodzima ziemia była na tyle zasobna, że wszystko rośnie bez specjalnych starań z mojej strony.

Jedynie w warzywniku ze względu na jego intensywne wykorzystanie, trzeba wciąż dbać o dostarczenie go gleby składników odżywczych. Na szczęście koleżanka jest pasjonatką jazdy końskiej i co jakiś czas dostarcza mi końskiej kupy . A ja dokładam starań, żeby wyprodukować jak najwięcej własnego kompostu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 13:30, 14 lip 2025

Haniu, plony z warzywnika obfite, warto było w nim popracować, nie ma to jak własne warzywka.
Ja jestem zawiedziona pietruszką naciową, zawsze rosła bujnie i miałam zamrożoną na całą zimę, a w tym roku marniutka. Za to pomidorki zapowiadają się całkiem nieźle.
Twój lipcowy ogród co prawda ma mniej kolorów, ale prezentuje się równie pięknie.
Makao 14:32, 14 lip 2025

Czyli muszę postawić na ten ozimy sposób. Moje ozime cebule już też wyrywam ale to był test i nie sadziłam za dużo. Wysiewałam za to sporo i sukces był prawie 100 %. Spróbuję zebrać nasiona na przyszły rok bo muszą być świeże jeśli wysiew ma się udać. To jest jedyny problem przy wysiewaniu cebuli. Szukałam nasion z terminem na rok 2030. Wcześniejsze się nie nadają. Może zebrane samemu też się udadzą.
Gruszka_na_w... 14:51, 14 lip 2025

Makao napisał(a)
Czyli muszę postawić na ten ozimy sposób. Moje ozime cebule już też wyrywam ale to był test i nie sadziłam za dużo. Wysiewałam za to sporo i sukces był prawie 100 %. Spróbuję zebrać nasiona na przyszły rok bo muszą być świeże jeśli wysiew ma się udać. To jest jedyny problem przy wysiewaniu cebuli. Szukałam nasion z terminem na rok 2030. Wcześniejsze się nie nadają. Może zebrane samemu też się udadzą.

Nie bardzo rozumiem. Ozimy tzn. wysiewany/ sadzony jesienią i zostawiony na zimę w gruncie. Galgasia mi ostatnio mówiła, że ten sposób wysiewu nasion cebuli zupełnie się u niej nie sprawdził. Wsadzanie do gruntu małych cebulek (dymek) jesienią i zostawianie ich na zimę to raczej kiepski pomysł, bo mogą wygnić od mrozu i nadmiaru wilgoci. Czy chcesz wybrać któryś z tych sposobów?
Gruszka_na_w... 14:53, 14 lip 2025

Alija napisał(a)
Haniu, plony z warzywnika obfite, warto było w nim popracować, nie ma to jak własne warzywka.
Ja jestem zawiedziona pietruszką naciową, zawsze rosła bujnie i miałam zamrożoną na całą zimę, a w tym roku marniutka. Za to pomidorki zapowiadają się całkiem nieźle.
Twój lipcowy ogród co prawda ma mniej kolorów, ale prezentuje się równie pięknie.

U mnie pietruszka naciowa jest bardzo wybredna. Chce być wysiewana konkretnie w jednym miejscu, z ewentualnym marginesem +/-50 cm. W innych miejscach odmawia współpracy.
Spróbuj swoją wysiać jeszcze raz. Ona dosyć szybko kiełkuje. A nuż się uda.
Wiolka5_7 23:16, 14 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Warzywnik pewnie powiększył się z powodu nowego członka rodziny. Dla zdrowego odżywiania swojego dziecka człowiek jest w stanie wiele zrobić. Cieszę się bardzo, że Twój warzywnik się powiększył. Warto było to zrobić dla odkrywania bogatych smaków z własnego ogrodu.

U mnie na szczęście rodzima ziemia była na tyle zasobna, że wszystko rośnie bez specjalnych starań z mojej strony.

Jedynie w warzywniku ze względu na jego intensywne wykorzystanie, trzeba wciąż dbać o dostarczenie go gleby składników odżywczych. Na szczęście koleżanka jest pasjonatką jazdy końskiej i co jakiś czas dostarcza mi końskiej kupy . A ja dokładam starań, żeby wyprodukować jak najwięcej własnego kompostu.

Tak dokładnie jest , że uprawiam te eko warzywa i owoce dla dziecka przede wszystkim

Wkręciłam się w tym roku w słoiki metodą janginizacji -Polinka polecała na IG. Zrobiłam mus z eko truskawek i mus z owoców własnej świdośliwy,wyszedł gęsty jak dżem pysznie i zdrowo.

Zachwyca mnie również jak dziecię zjada owoce prosto z krzaka np. świdośliwę i czerwoną porzeczkę niedługo będą malinki ,które też uwielbia
Ostatnio zrobiłam pierwsze placki z naszej cukinii ,smakowały dziecku baaardzo!

Wiadomo gleba to podstawa i wtedy wszystko rośnie jak na drożdżach. Fajnie , że masz fajną glebę ,do tego dodajesz kupę i kompost więc nie może się nie udać z tyloma dobrociami
Basieksp 23:33, 14 lip 2025

Ładne zbiory U nas cebula i czosnek jeszcze rosną. Ogórki mamy nawet dość ładne. Za to cukinie późno wysiewane, narazie są słabe, nie wiem czy będą. A pietruszka naciowa wcale mi nie wzeszła, ale podczytałam, jak podpowiadasz, że jeszcze mogę ją wysiać. Jutro wysieje, bo bardzo lubię pietruszkę dodawać do różnych potrw, sałatek, ziemniaków, zup.
Makao 06:54, 15 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie bardzo rozumiem. Ozimy tzn. wysiewany/ sadzony jesienią i zostawiony na zimę w gruncie. Galgasia mi ostatnio mówiła, że ten sposób wysiewu nasion cebuli zupełnie się u niej nie sprawdził. Wsadzanie do gruntu małych cebulek (dymek) jesienią i zostawianie ich na zimę to raczej kiepski pomysł, bo mogą wygnić od mrozu i nadmiaru wilgoci. Czy chcesz wybrać któryś z tych sposobów?

Sadzenie w grudniu czy sadzenie w luty/marzec to nadal ta sama metoda. Kupuje się cebulki ozime. Ziemia musi być mocno wychłodzona ale nie zmarznięta. Mi sadzenie w grudniu wyszło. Moje cebule są na tym samym etapie co Twoje sadzone w marcu dlatego w tym roku też tak wsadzę tylko więcej. To jak sadzenie cebul tulipanowych itp. Też sadzi się jesienią żeby wiosną już kwitły.
Nic mi nie wygniło może dlatego że sadziłam w podwyższonych donicach.
Dla mnie wygodna metoda bo wiosną mam inne zajęcia z warzywami i mogłabym zapomnieć o wsadzeniu cebul do gruntu.

Obojętnie czy sadzone w grudniu czy w marcu to chodziło mi tylko o to że są szybciej niż wysiewane od nasionka w marcu. Wysiewane będą u mnie na jesienny zbiór a te ozime są teraz i to jest moim wyznacznikiem na kolejny sezon.
Makao 06:59, 15 lip 2025

Basieksp napisał(a)
Ładne zbiory U nas cebula i czosnek jeszcze rosną. Ogórki mamy nawet dość ładne. Za to cukinie późno wysiewane, narazie są słabe, nie wiem czy będą. A pietruszka naciowa wcale mi nie wzeszła, ale podczytałam, jak podpowiadasz, że jeszcze mogę ją wysiać. Jutro wysieje, bo bardzo lubię pietruszkę dodawać do różnych potrw, sałatek, ziemniaków, zup.

Ja po tym sezonie to zrozumiałam że nasiona trzeba kupować z długim terminem ważności. Moja pierwsze wysiewana pietruszka też nie wzeszła a miała termin do 2028. Nic nie ruszyło. Pojechałam do sklepu i wygrzebałam nasiona ważne do 2030 i wzeszła w 100% w ciągu 3 tygodni. Te pierwsze musiały być źle przechowywane a te drugie świeże.