Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Fuksja 22:40, 12 lis 2018

Witam. Co to jest.

I takie tam

Pszczelarnia 11:43, 13 lis 2018

Hania, mus się spotkać i pogadać. "Chłopskie korzenie", bo ze wsi czy ze stanu chłopskiego?

Satelity krążące wokół miast. Pozbawione odniesień i nie mające wspólnego punktu do identyfikacji. Takie znaki czasów, i taka urbanistyka, i takie planowanie przestrzenne , i takie ludzkie wybory.

U nas do 1975 był zakaz zabudowy. A remonty robiło się metodą "rozbierzemy opuszczony dom opodal" albo przeprowadzimy się do kolejnego domu (gdzie dach nie przeciekała albo piece były sprawne).

Teraz wszyscy nadrabiają w wielkim pośpiechu, przy sporym zastrzyku "gotówki" a pośpiech (i brak kanonów) nie jest dobrym doradcą.

PS Nie mogę patrzeć na budynki z dachami kopertowymi - powinno się tego u nas, w mojej okolicy zabronić w imię krajobrazu kulturowego właśnie.

Flaviramea i kosmatka - .

EDIT: a co do obejść orzęsionych światłem i głośnych - może mieszkańcy tych domów walczą ze skunksami według zaleceń: https://pol.roomsdecorating.com/natural-ways-to-get-rid-of-skunks_11234: "Spraw, aby obszar wokół domu był jasny i hałaśliwy. Skunksy czują się pewniej w miejscach ciemnych i cichych. Ustaw radio na rozmowną stację radiową i ustaw światło tak, aby zalewało teren, w którym przebywają skunksy. Jeśli to możliwe, ustaw światło i radio na czujniku ruchu, tak aby włączały się, gdy skunksy zaczną krążyć po twojej posiadłości."

mikina34 12:31, 13 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

EDIT: a co do obejść orzęsionych światłem i głośnych - może mieszkańcy tych domów walczą ze skunksami

Ewo, padłam u mnie skunksy miałyby używanie, cicho i ciemno, że oko wykol
mikina34 12:46, 13 lis 2018

Jak to już ktoś wcześniej zauważył, masz nieprzyzwoicie pięknie Lubię Twój ogród, pełno w nim zakamarków i zakrętasów, przynajmniej tak wygląda na zdjęciach Przy moim długim i wąskim to miła odmiana
Gruszka_na_w... 17:47, 13 lis 2018

Fuksja napisał(a)
Witam. Co to jest.

Chryzantema.
Parę lat temu kupiona w doniczce, potem wsadzona do ziemi.

Z tą było podobnie, ale pierwotnie miała białe paseczki na płatkach i była miniaturką.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:55, 13 lis 2018

mikina34 napisał(a)
Jak to już ktoś wcześniej zauważył, masz nieprzyzwoicie pięknie Lubię Twój ogród, pełno w nim zakamarków i zakrętasów, przynajmniej tak wygląda na zdjęciach Przy moim długim i wąskim to miła odmiana

Działka nie jest duża, a chciałam mieć ogród i dom zatopiony w zieleni, a nie tylko rabatki pod płotem.
Zaplanowałam to tak

Na rysunku brakuje tylko rabaty garażowej wzdłuż podjazdu

O tej

Kiedy chcę się zrelaksować spacerkiem, to obejście wszystkiego zajmuje trochę czasu i nie ma monotonii.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:20, 13 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Hania, mus się spotkać i pogadać. "Chłopskie korzenie", bo ze wsi czy ze stanu chłopskiego?

Skunksy są dokuczliwe tylko wtedy, kiedy nie zabezpiecza się koszy na śmieci. Amerykanie wyrzucają sporo żywności.

Od strony mamy to chłopi z dziada pradziada. Dzieciństwo (urlopy macierzyńskie były wtedy krótkie, więc mama wywiozła mnie tam na pierwszych kilkanaście miesięcy życia, potem każde wakacje) to bielony wapnem parterowy dom, strzecha i podest z wielkiego kamienia. Pasłam krowy, uczestniczyłam w sianokosach, żniwach i letnich wykopkach, jeździłam na oklep na koniu i odkrywałam echo w głębokiej studni.
Potem (za Gierka) pojawiły się kredyty na modernizację. Zniknął dom ze strzechą, potem konie, odeszła babcia. Ale do mojej nastoletności ludzie tam wciąż byli niezmienni. Podczas budowy rodzina pół roku mieszkała u sąsiadów, a pół wsi pomagało w stawianiu nowego domu.
Tu jest inaczej, może przez to urwanie historii w 45 roku.

Ewo, uwielbiam dyskusje, dywagacje i takie tam różne smędzenia.
Z pewnością dane nam będzie kiedyś pogdybać o tym i owym.

Trzy gracje

Gruszka_na_w... 18:50, 13 lis 2018

Skończyłam kancikowanie wszystkich rabat. Zdążyłam przed deszczem. Kolejne dni nie będą sprzyjały pracom ogrodowym.
Rozsypałam kompost. Komora z pierwszej części sezonu już pusta, tę drugą przerzucę wiosną.

I to już chyba zakończenie tegorocznego sezonu.

Brzozy łyse.

Derenie krwiste. Na krzewach ostatki owoców.

Lada dzień ogołoci się modrzew i kalina angielska.

Gabriela 21:55, 13 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

EDIT: a co do obejść orzęsionych światłem i głośnych - może mieszkańcy tych domów walczą ze skunksami według zaleceń: https://pol.roomsdecorating.com/natural-ways-to-get-rid-of-skunks_11234: "Spraw, aby obszar wokół domu był jasny i hałaśliwy. Skunksy czują się pewniej w miejscach ciemnych i cichych. Ustaw radio na rozmowną stację radiową i ustaw światło tak, aby zalewało teren, w którym przebywają skunksy. Jeśli to możliwe, ustaw światło i radio na czujniku ruchu, tak aby włączały się, gdy skunksy zaczną krążyć po twojej posiadłości."

Uśmiałam się, ale wiesz że to może być skuteczne? U nas w okolicy grasują masowo lisy i wyjadają kury. Jeśli ktoś ich nie trzyma w zamkniętym, murowanym budynku na solidnym fundamencie, musi się pożegnać z jajkami.
Mój znajomy z naszej wsi nie ma takiego solidnego kurnika i świeci koło niego przez cały czas światło i kury non stop słuchają radia TOK FM Nikomu nie wadzi, bo u nas niegęsta zabudowa we wsi, a on bliżej cmentarza mieszka z tymi kurami. I lisy omijają najwyraźniej tę posesję i jej smakowitą zawartość, bo kury i jajka całe.

PS. Bardzo pięknie opowiadasz o swoim ogrodzie, taka książeczka z obrazkami. No i bardzo masz ogród "posprzątany" przed zimą, jak w łazience, choć jak wiadomo ogród to nie jest łazienka
Gruszka_na_w... 22:30, 13 lis 2018

Gabrysiu, do porządków w domu mam jakiś mniejszy zapał. Tłumaczę sobie, że dwoje dorosłych nie czyni wielkiego bałaganu i omiatanie można odłożyć na jutro. I taka codzienna mantra mi się z tego robi.
Tak sobie teraz uświadomiłam, że mam jakowąś awersję do działań typu gotowanie, prasowanie i sprzątanie. To taka strata czasu.
Do tej pory, w odniesieniu do świata zwierząt, muzyka kojarzyła mi się ze wzrostem mleczności krów. Im zdaje się puszczano Bacha i Mozarta.
Biedny lis. Wychodzi na to, że ma wyrafinowany gust muzyczny i popularna sieczka słowno-muzyczna tak jest wbrew jego gustom, że omija szerokim łukiem miejsce transmisji.
Swoją drogą piękną miejscówkę ma ten kurnik. Wieś, w pobliżu cmentarza.
W takich okolicznościach, wbrew sobie, oświetlałabym wszystko, co się da.

Sprzątam teraz, bo sama wiesz jak wygląda glina wczesną wiosną. Ciumka, zapada się pod stopą i dodatkowo tratowałam wtedy wschodzące cebulowe.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies