Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 08:05, 16 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rewelacyjny widok
Gosiek33 08:09, 16 lis 2018

Gabriela napisał(a)

Co do Dolnego Śląska, mam dwóch znajomych - jeden fotografuje te zamki, a drugi pasjonat kupił dwa takie i jeden wyremontował. O tym czym ludzie palili, dokładnie mi opowiedział. Książek z biblioteki zostało trochę, bo się palić nie chciały - takie dziadostwo. A nie chciały, bo były z papieru welinowego.

PS. Bombki już są, pora porzucić ogród i komposty

papier welinowy - musiałam się douczyć
mikina34 10:11, 16 lis 2018

Oh, jak ja lubię Te Wasze rozmówki, człowiek się dowie czegoś ciekawego i douczy (też nie wiedziałam co to papier welinowy). Z przykrością odnotowuje niedoinformowanie w wielu dziedzinach...

mikina34 10:12, 16 lis 2018

Oh, jak ja lubię Te Wasze rozmówki, człowiek się dowie czegoś ciekawego i douczy (też nie wiedziałam co to papier welinowy). Z przykrością odnotowuje niedoinformowanie w wielu dziedzinach...

AgataP 12:58, 16 lis 2018

Pozytywnie zazdroszczę wędzenia wędlin - zawsze się upajałam zapachem wędzenia, a potem smakiem tych dobroci... smaki i zapachy dzieciństwa..
Pszczelarnia 13:22, 16 lis 2018

makadamia napisał(a)
No to tylko dodam, że problem dewastowania zabytków nie jest tylko polski. Myślicie że Forum Romanum wygląda jak wygląda bo je barbarzyńcy zdewastowali? A gdzie tam - mieszkańcy wykorzystywali materiał do budowy domów jeszcze w renesansie. A na prowincji domy budowano z kamieni pobranych ze starorzymskich dróg.

Przynajmniej domy budowano z kamieni z dróg.

A u nas płyty nagrobne jako chodniki ułożone wokół kościołów. Niektórym albo większości, katolikom jakoś to nie przeszkadza. W końcu mają swoje cmentarze, na których stawiają plastikowe bukiety i prowadzą długą rozmowę ze swoimi zmarłymi o tym, co tam na wschodzie utracili.

I żaden brak materiałów w tamtych czasach nie tłumaczy faktu, dlaczego płyty nagrobne stały się drogą, ścieżką, chodnikiem do kościoła..... .

Dlaczego nagrobna płyta marmurowe niejakiej Marianne z datą geb. 1785 jest zasuwą kamienną do piwnicy w pobliskim domu?

Ten stan trwa do dziś, niewrażliwe bywa oko i ucho ludzkie .... .

To w tematach listopadowych.

tulucy 13:25, 16 lis 2018

To może kwestia szacunku (jego braku) do wroga jako człowieka...u nas wróg nie jest człowiekiem... A jako wroga traktuje się często wszystkich przedstawicieli danej społeczności...
Pszczelarnia 13:29, 16 lis 2018

tulucy napisał(a)
To może kwestia szacunku (jego braku) do wroga jako człowieka...u nas wróg nie jest człowiekiem... A jako wroga traktuje się często wszystkich przedstawicieli danej społeczności...

Dziękuję, nie pomyślałam o tym.
tulucy 13:37, 16 lis 2018

Pszczółko, też wolałabym o tym nie myśleć... I nie oglądać miejsc, w których przed wojną były cmentarze - jak to mówią - "nienasze".
Gruszka_na_w... 15:35, 17 lis 2018

Mrokasiu, cieszę się z Twojego powrotu. U nas jesień wchodzi w fazę końcową.

Krety wykorzystują ostatnią okazję do rycia tuż pod powierzchnią.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies