Oh, jak ja lubię Te Wasze rozmówki, człowiek się dowie czegoś ciekawego i douczy (też nie wiedziałam co to papier welinowy). Z przykrością odnotowuje niedoinformowanie w wielu dziedzinach...
Majówka na Majówce Monia - jedz mniej, bramy raju są wąskie :)
A u nas płyty nagrobne jako chodniki ułożone wokół kościołów. Niektórym albo większości, katolikom jakoś to nie przeszkadza. W końcu mają swoje cmentarze, na których stawiają plastikowe bukiety i prowadzą długą rozmowę ze swoimi zmarłymi o tym, co tam na wschodzie utracili.
I żaden brak materiałów w tamtych czasach nie tłumaczy faktu, dlaczego płyty nagrobne stały się drogą, ścieżką, chodnikiem do kościoła..... .
Dlaczego nagrobna płyta marmurowe niejakiej Marianne z datą geb. 1785 jest zasuwą kamienną do piwnicy w pobliskim domu?
Ten stan trwa do dziś, niewrażliwe bywa oko i ucho ludzkie .... .
To może kwestia szacunku (jego braku) do wroga jako człowieka...u nas wróg nie jest człowiekiem... A jako wroga traktuje się często wszystkich przedstawicieli danej społeczności...
Mrokasiu, cieszę się z Twojego powrotu. U nas jesień wchodzi w fazę końcową.
Krety wykorzystują ostatnią okazję do rycia tuż pod powierzchnią.