Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 20:41, 04 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Poezję tu widzę !

A nie chcesz tego wiąza podciąć bardziej i gałęzie też - ja tnę mocno, strasznie kruchy jest więc czasem sam się tnie
Gruszka_na_w... 22:02, 04 gru 2018

Mariposa napisał(a)

Haniu, co to za iglaczek? On jest taki żółty, czy przebarwia się?

To kompaktowa kosodrzewina Wintergold. Zgodnie ze swoja nazwą złotawych odcieni nabiera zimowa pora. W sezonie jest zielona. W sprzedaży jest też wersja szczepiona na nóżce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:08, 04 gru 2018

mira napisał(a)

Poezję tu widzę !

A nie chcesz tego wiąza podciąć bardziej i gałęzie też - ja tnę mocno, strasznie kruchy jest więc czasem sam się tnie

Kruchość wykorzystałam do rozmnożenia. Ułamany kawałek wsadziłam do ziemi się przyjął. Wiąz wiosną był pierwszy raz podkrzesywany

Po tym zabiegu wybujał nad wyraz. Zabieg będę powtarzać kolejnej wiosny.

PS. Trawy z natury są poetyckie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 14:19, 05 gru 2018

Liście oliwnika dopiero teraz kończą opadanie. Czeka mnie jeszcze ostatnie grabienie.

Haniu czy to jest widok na sad? Jakie tu przestrzenie, a trawnik jeszcze jak malowany Derenie pięknie się prezentują na tle białych pni...

Moje drzewka chyba za gęsto podsadziłam, no trudno będę musiała im przycinać gałązki, mam nadzieję, że nie ze szkodą dla owocowania
17:47, 05 gru 2018
mam rozumiec ze twój zywopłot jest mieszany? naprzemian sadziłaś w mixie buki i graby? ...czy masz dwa rózne ...jedna linia buk druga grab ? czy jak ? bo nie rozumiem
Gruszka_na_w... 17:49, 05 gru 2018

mikina34 napisał(a)

Haniu czy to jest widok na sad? Jakie tu przestrzenie, a trawnik jeszcze jak malowany Derenie pięknie się prezentują na tle białych pni...

Moje drzewka chyba za gęsto podsadziłam, no trudno będę musiała im przycinać gałązki, mam nadzieję, że nie ze szkodą dla owocowania

Tak, to widok na sad. U siebie posadziłam drzewka trochę za blisko żywopłotu.
Jeśli masz młode drzewka, to warto pamiętać o przyginaniu gałązek do poziomu. Tak robiłam z ta najgrubszą jabłonką po prawej stronie. Można to robić wieszając na gałązkach butelki wypełnione piaskiem lun naciągając je sznurkami i szpilkami namiotowymi. U siebie zaniedbałam to u grusz i pod wpływem ciężaru owoców wyłamały się gałęzie. To odginanie wzmacnia gałęzie, trochę spowalnia wzrost i sprzyja tworzeniu owocujących krótkopędów.
Gruszka_na_w... 18:34, 05 gru 2018

eee_taam napisał(a)
mam rozumiec ze twój zywopłot jest mieszany? naprzemian sadziłaś w mixie buki i graby? ...czy masz dwa rózne ...jedna linia buk druga grab ? czy jak ? bo nie rozumiem

Żywopłot sadzony jest losowo.
18:55, 05 gru 2018

Żywopłot sadzony jest losowo.

juz mi pisałaś że z zielonego buka ....a teraz losowy ?

co to znaczy losowy? ...ktos ci dał sadzonki i były kazdego typu? czy nie umiałas odróznic buka od graba? ...czy o co chodzi?

poproszę o jasna i czytelna informacje

Gruszka_na_w... 19:17, 05 gru 2018

Nie umiałam odróżnić młodych sadzonek. Młode listki grabowe i bukowe są bardzo podobne. W żywopłocie te różnice są wizualnie nieistotne. Trzeba by na ten żywopłot patrzeć z odległości kilkunastu cm. U mnie ten żywopłot nie jest istotnym elementem pejzażu, więc nie mam z tego powodu poczucia dyskomfortu.
W paru miejscach omyłkowo posadziłam leszczynę. Ta miała na tyle istotne różnice w tempie wzrostu i wyglądzie liści, że ją wykarczowałam i wsadziłam młode buczki.
19:24, 05 gru 2018
Nie umiałam odróżnić młodych sadzonek. Młode listki grabowe i bukowe są bardzo podobne. W żywopłocie te różnice są wizualnie nieistotne. Trzeba by na ten żywopłot patrzeć z odległości kilkunastu cm. U mnie ten żywopłot nie jest istotnym elementem pejzażu, więc nie mam z tego powodu poczucia dyskomfortu.
W paru miejscach omyłkowo posadziłam leszczynę. Ta miała na tyle istotne różnice w tempie wzrostu i wyglądzie liści, że ją wykarczowałam i wsadziłam młode buczki.

ok dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies