Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

ElzbietaFranka 20:10, 05 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gałązki dereni wykorzystam do dekoracji świątecznych.

Czym wiekszy mroz tym intensywniejszy kolor mocniejszy. Patrze na spod krzaka albo krzaczki odmlodzone albo tak pieknie mlode. Moje to pierwsze krzaki posadzone na dzialce i juz kilka razy odmladzane.

Widze w tle choine kanadyjska Haniu przycinasz ja? Moich nie przycinalam, ale w tym roku przycielam bardzo mocno i fajnie sie zageścily.

Gruszka_na_w... 20:42, 05 gru 2018

Elu, derenie mają ok. 6 lat. To odmiana Sibirica. Ze wszystkich odmian derenia białego ta właśnie najmocniej się wybarwia. Nie tnę ich krótko, lekko skracam gałęzie i od czasu do czasu wycinam najstarszą gałąź. Za cięcie choiny wezmę się w lutym. Mocno wystrzeliła w tym sezonie.
W sumie jej ażurowość mi nie przeszkadza, ale cięta, wizualnie nabierze masy i pewnie będzie to lepiej wyglądało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 14:54, 06 gru 2018

Tak, to widok na sad. U siebie posadziłam drzewka trochę za blisko żywopłotu.
Jeśli masz młode drzewka, to warto pamiętać o przyginaniu gałązek do poziomu. Tak robiłam z ta najgrubszą jabłonką po prawej stronie. Można to robić wieszając na gałązkach butelki wypełnione piaskiem lun naciągając je sznurkami i szpilkami namiotowymi. U siebie zaniedbałam to u grusz i pod wpływem ciężaru owoców wyłamały się gałęzie. To odginanie wzmacnia gałęzie, trochę spowalnia wzrost i sprzyja tworzeniu owocujących krótkopędów.

Moje sadzone w tym roku jesienią, więc nówki sztuki
Własnie zwróciłam uwagę na to jedno grubsze drzewko..., czyli mówisz, żeby odginać gałązki, będę podpytywać wiosną
A to do wszystkich drzewek czy tylko jabłonie i grusze? Bo mam jeszcze wiśnie, czereśnie i śliwki.
Gruszka_na_w... 18:43, 06 gru 2018

Grusze i jabłonie mają najcięższe owoce. Im najbardziej grozi wyłamanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 18:48, 06 gru 2018

I brzoskwinie też bardzo, bardzo ciężkie. Straciłam w tym roku 3/4 drzewa na początku lipca, bo nie przerwałam owoców i wiązania nie wytrzymały.
Derenie płoną pięknie, u mnie słabiutko, Sibirica są ciemnoczerwone i mało gałęzi, mimo że były przycięte mocno wiosną - może za mocno?
sylwia_slomc... 19:04, 06 gru 2018

U mnie z brzoskwinią było tak samo na wichurze pod ciężarem owoców gałąź poszła
Gruszka_na_w... 20:04, 06 gru 2018

Gabriela napisał(a)
I brzoskwinie też bardzo, bardzo ciężkie. Straciłam w tym roku 3/4 drzewa na początku lipca, bo nie przerwałam owoców i wiązania nie wytrzymały.
Derenie płoną pięknie, u mnie słabiutko, Sibirica są ciemnoczerwone i mało gałęzi, mimo że były przycięte mocno wiosną - może za mocno?

Brzoskwini nigdy nie miałam. Brakuje mi wiedzy i doświadczenia jak z nią postępować.
Ewa Pszczółka tnie swoje derenie bardzo krótko- zgodnie z teorią, że najładniej wybarwiają się młode gałęzie. Sporo osób poszło w jej ślady i miało problem z odbiciem krzewów.
Sibirica w sposób naturalny mocno się wybarwia, więc wybrałam opcję delikatnej korekcji. Przycinam 1/3- 1/4 i usuwam jedną najstarszą gałąź, aby krzew się nie zestarzał.
Gruszka_na_w... 20:06, 06 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie z brzoskwinią było tak samo na wichurze pod ciężarem owoców gałąź poszła

U mnie mocno poturbowało grusze. Było podobnie jak z brzoskwinią Gabrysi. Zredukowało ponad połowę drzew.
mira 21:28, 06 gru 2018

Brzoskwini nigdy nie miałam. Brakuje mi wiedzy i doświadczenia jak z nią postępować.
Ewa Pszczółka tnie swoje derenie bardzo krótko- zgodnie z teorią, że najładniej wybarwiają się młode gałęzie. Sporo osób poszło w jej ślady i miało problem z odbiciem krzewów.
Sibirica w sposób naturalny mocno się wybarwia, więc wybrałam opcję delikatnej korekcji. Przycinam 1/3- 1/4 i usuwam jedną najstarszą gałąź, aby krzew się nie zestarzał.

A ja miałam przed O dwa wielkie derenie i niestety nie odmładzaliśmy aż m. wymyślił że trzeba je całkiem ściąć - no tak zrobił i po dereniach - coś jest na rzeczy z mocnym cięciem
Gruszka_na_w... 15:54, 09 gru 2018

mira napisał(a)

A ja miałam przed O dwa wielkie derenie i niestety nie odmładzaliśmy aż m. wymyślił że trzeba je całkiem ściąć - no tak zrobił i po dereniach - coś jest na rzeczy z mocnym cięciem

Szkoda dereni. Boję się radykalnych cięć. Wciąż jeszcze drży mi ręka przy takich pracach.
Melduję,że pierniczki upieczone. Nie wiem, czy dotrwają do świąt. Apetyczne są.
Z dedykacją dla Ciebie. W duecie mogłyby robić za zimowy stroik, gdyby dodać to i owo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies