Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 18:09, 11 gru 2018

Tutaj Mira pokazała to cięcie, o którym pisałam. U niej na wątku:

Dodany 23:10, 10 gru 2018
Gruszka_na_w... 18:22, 11 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Tutaj Mira pokazała to cięcie, o którym pisałam. U niej na wątku:

Dodany 23:10, 10 gru 2018

Zastanawiałam się, jaki krzew jest na tym zdjęciu, bo góra jest wybarwiona, a dół nie. I krzew faktycznie rozgałęzia się mocno w górnej części.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 09:23, 12 gru 2018

Wygląda na to, że wielką wtopę ogrodniczą zaliczyłam
Swoje derenie posadziłam za gęsto, wychodząc z założenia, że gałęzie muszą stworzyć gęstą masę, żeby ich kolor był widoczny z daleka. Do tego dałam między nimi ciemierniki i planowałam właśnie wycinać te najniższe gałęzie dereni, żeby ciemierniki miały miejsce.
Oh well...
mikina34 14:38, 12 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nastrojowo jest na wrzosowisku.

Osz jakie to ładne
Aurelllia 15:29, 12 gru 2018

Derenie zimą - to tyle mocy dają jak się na ten kolor czerwony patrzy Ja dopiero w zeszłym roku zaczęłam z nimi przygodę, ale już rozmnażam je odkładami poziomymi, żeby na wiosnę mieć nowe sadzonki i dłuuuuuuuuugi szpaler z nich stworzyć
Gruszka_na_w... 17:16, 12 gru 2018

makadamia napisał(a)
Wygląda na to, że wielką wtopę ogrodniczą zaliczyłam
Swoje derenie posadziłam za gęsto, wychodząc z założenia, że gałęzie muszą stworzyć gęstą masę, żeby ich kolor był widoczny z daleka. Do tego dałam między nimi ciemierniki i planowałam właśnie wycinać te najniższe gałęzie dereni, żeby ciemierniki miały miejsce.
Oh well...

Pod nimi trudno coś wsadzić, żeby wyglądało elegancko.
Te wysadzone spod brzóz urozmaiciły nieformalne nasadzenia z różności. Latem dają ładne jasne plamki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:18, 12 gru 2018

mikina34 napisał(a)

Osz jakie to ładne

Latem też takie było.

Gruszka_na_w... 17:21, 12 gru 2018

Aurelllia napisał(a)
Derenie zimą - to tyle mocy dają jak się na ten kolor czerwony patrzy Ja dopiero w zeszłym roku zaczęłam z nimi przygodę, ale już rozmnażam je odkładami poziomymi, żeby na wiosnę mieć nowe sadzonki i dłuuuuuuuuugi szpaler z nich stworzyć

Szpalerków nie mam i w sumie bardziej je widzą sąsiedzi niż ja.

Gruszka_na_w... 17:27, 12 gru 2018

Mokry śnieg i temperatura ciut powyżej zera, to nie są moje ulubione klimaty.
Systematycznie posypuję rabaty popiołem drzewnym- topniejący śnieg wprowadzi potas w glebę. Szukam plusów.

makadamia 18:23, 12 gru 2018

To dzisiejsze zdjęcia?! No ładnie - u nas tylko poprószyło topniejącym śniegiem, nawet do ziemi nie doleciał
Cudne te zimowo-dereniowe zdjęcia

A co do tych moich dereni, wiesz, że u mnie mało miejsca i piętrowo muszę sadzić
Inspirowałam się tym zdjęciem a jeszcze bardziej tym, tylko w przypadku tego drugiego, to coś mi się pomyliło, bo tu wcale nie derenie rosną