Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:28, 29 cze 2016

Bardzo w tym roku podrosła glediczja. zadowolona jestem z obecnego wyglądu rabaty wokół niej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 15:30, 29 cze 2016

A ja na targ muszę chodzić, ty tylko do ogródka

Spojrzyj cz u mnie to kocimiętka? Mam jeszcze inne małe okazy.
AnnaCh 15:30, 29 cze 2016

Haniu, bo u mnie na tapecie kolory domu
Powiedz mi kochana, Ty masz taki raczej jasny szary tynk?
Gruszka_na_w... 15:34, 29 cze 2016

I takie tam na koniec

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Karol99 15:34, 29 cze 2016

Słyszałem o glediczji, powiedz jak się sprawdza? Wymagająca jest?
Gosiek33 15:34, 29 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo w tym roku podrosła glediczja. zadowolona jestem z obecnego wyglądu rabaty wokół niej.

to też miskanty?
Gruszka_na_w... 15:38, 29 cze 2016

AnnaCh napisał(a)
Haniu, bo u mnie na tapecie kolory domu
Powiedz mi kochana, Ty masz taki raczej jasny szary tynk?

Aniu, tynk przyjmuje różną barwę w zależności od nasłonecznienia. Ja go nazywam jasnym gołębim (szary z nutką niebieskiego). W słońcu jest biały, w cieniu szary, ale nie przygnębia. Nie wpada w fiolety, co czasem zdarza się szarościom. Dobrze nam współgra z białymi dodatkami i szarością grysu.
Gruszka_na_w... 15:40, 29 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)

to też miskanty?

Też. To miskant chiński Gracilismus. Ma bardzo cieniutkie liście.
AnnaCh 15:42, 29 cze 2016

Gracki posadiłam sobie w przedogródku, za limkami, właśnie ze względu na te ich delikatne listki
Tynk właśnie chyba chcę taki jasny gołębio-szary
Gruszka_na_w... 15:46, 29 cze 2016

Karol99 napisał(a)
Słyszałem o glediczji, powiedz jak się sprawdza? Wymagająca jest?

Czystego gatunku, tzn. glediczji trójcierniowej, się obawiałam ze względu na bardzo długie i ostre końce. Danusia pisała w wątku poświęconym glediczji, że opieka nad nią w jakimś ogrodzie, mocno dała jej po ciele (rany).Ta jest w odmianie Sunburst, bez cierni. Mam ją od czerwca zeszłego roku. Zimę zniosła bez okrywania. Jest szczepiona, więc trzeba jej wyprowadzić przewodnik (przywiązać do palika jedną z gałązek- rośnie wtedy w górę, a nie na boki). Dość późno startuje, dobrze jej w towarzystwie traw- te miskanty podpatrzyłam u jednej z forumowiczek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies