Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Jana 22:18, 07 kwi 2019

podoba mi się taki warzywnik podzielony na kwatery fajna sprawa, że pomiędzy jest trawa. Mus zakupić klonik no i nie mam magnolii ale co do nich nie jestem przekonana osobiście. Wiosna o miesiąc do przodu u Ciebie
Gruszka_na_w... 22:30, 07 kwi 2019

Jana napisał(a)
podoba mi się taki warzywnik podzielony na kwatery fajna sprawa, że pomiędzy jest trawa. Mus zakupić klonik no i nie mam magnolii ale co do nich nie jestem przekonana osobiście. Wiosna o miesiąc do przodu u Ciebie

Warzywnik w skrzyniach to nie dla mnie. Lubię w nim działać z rozmachem. Nie mam problemów z kopaniem. Dodatkowo w skrzyniach bez automatycznego nawadniania trzeba bardzo pilnować wilgotności podłoża. Trawiaste ścieżki łatwo utrzymać w optymalnym stanie. Kosi się je kosiarką przy okazji koszenia trawnika.
Magnolia pojawiła się u mnie przypadkiem. Zaliczałam ją do ogrodowych wydelikaconych rarytasów. Uznałam, że młody ogród nie jest w stanie zapewnić jej zacisznego stanowiska. Z tych samych powodów w ogrodzie nie ma klonów palmowych. A skoro przybyła bez mojego udziału, to wypadało ją posadzić. Dobrze się wpasowała.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 10:44, 08 kwi 2019

Muszę sobie zapisać Twoje wskazówki o nawożeniu! Bo ciągle mi umyka, a jak z doskoku forum czytam, to potem zapominam gdzie co było i trudno odszukać konkretny post. "Ukradnę" Twój post za pozwoleniem
Gruszka_na_w... 18:12, 08 kwi 2019

Kasiu, oby z dobrym skutkiem.
Zaszafirkowałam się.
Miałam problem, co zrobić, aby w miejscu, w którym rosną ścinane wiosną trawy było coś. Szafirki idealnie wpasowały się między kępami turzyc, stip, a nawet miskantów. Po przekwitnięciu są mniej kłopotliwe niż tulipany (mam obie wersje).

A ogród pachniał dzisiaj tymolem. Jutro kolej na propionian wapnia. Przygotowałam sobie dzisiaj świeży roztwór.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:28, 08 kwi 2019

jak tu ładnie, dodaje do ulubionych pozdrawiam
Kasia_CS 21:29, 08 kwi 2019

Haniu, masz doświadczenie z opryskami eko pod wieczór? Bo w sumie tylko wtedy mogę wyjść do ogrodu po położeniu dzieci spać.. i sobie myślę, czy to na pewnoe dobry pomysł - czy ta wilgoć oprysku na noc nie przyczyni się do zagrzybienia. a z chęcią bym sobie teraz z RT podziałała...
Gruszka_na_w... 21:35, 08 kwi 2019

RT jest na bazie spirytusu. Zdarzało mi się robić opryski pod wieczór, kiedy w ciągu dnia ostro operowało słońce. Nie zauważyłam skutków ubocznych.
Gruszka_na_w... 21:39, 08 kwi 2019

TAR napisał(a)
jak tu ładnie, dodaje do ulubionych pozdrawiam

Pozdrawiam również. Mijałyśmy się już wcześniej w ogródku Gosi.

Na powitanie

tulucy 21:53, 08 kwi 2019

A co to jest RT?
Kasia_CS 21:59, 08 kwi 2019

tulucy napisał(a)
A co to jest RT?

Łucja, to roztwór tymolowy