Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kupiłam ogródek.... Ogródek i co dalej?

Kupiłam ogródek.... Ogródek i co dalej?

roma186 00:04, 01 sty 2016

Witam Kochani.
Kupiłam ogródek, a z nim sporo kłopotów, kłopotów związanych z zaprojektowaniem poszczególnych jego części. Może od Was, miłośników pięknych ogrodów uzyskam wskazówki, aby wyczarować w nim "kawałki szczęścia" miłe moim i mojej rodziny oczom.
Idąc za Pani Danusi bezcennymi radami z innych wątków (zakupiłam również Pani książkę, aktualnie czekam za przesyłką), zaczynam planowanie już teraz, aby móc od wiosny ruszyć "pełną parą".
Niżej wklejam plan działeczki (charakter rekreacyjny) znajdującej się przy lesie, o raczej nieurodzajnej glebie
(20 – 40 cm czarnej ziemi, później żółty piach). Na ogródku jest domek rekreacyjny z tarasem, domek gospodarczy, kompostownik, wytyczona jest betonowa ścieżka, którą później zamierzamy przykryć estetycznymi płytkami chodnikowymi. Są również nasadzenia, które być może stanowią punkt zaczepienia
do upiększenia ogrodu, ale niestety o tym zdecydować sama nie potrafię.

roma186 00:27, 01 sty 2016

Zaczynam od lewej strony planu.
Przed domkiem gospodarczym posadzona jest trawa, hortensje bukietowe, a przed nimi mały żywopłot z bukszpanu. Wzdłuż płotu rosną tuje, ale nie na całej jego długości. Kończą się 2m od wejścia na ogród (ostatnia fotografia z otuloną pienną różą, małym świerkiem i chyba kosodrzewiną ).

Karol99 00:38, 01 sty 2016

Witam Cię jako pierwszy.
Super zaczynasz rok, z Ogrodowiskiem stworzysz piękny ogród. Możesz tu znaleźć wiele inspiracji dla siebie, zobaczyć jakie ogrody Ci się podobają, w jakim stylu. Będę zaglądać. Pozdrawiam.
AsiaK_Z 02:08, 01 sty 2016

Witaj na Ogrodowisku będę zaglądać pozdrawiam
Iwcia 08:28, 01 sty 2016

Z nowym rokiem, nowe wyzwania witaj na ogrodowisku. Jak już przejrzysz książkę pomyśl jakie założenia ci się podobają, zrób listę roślin, które lubisz, które chcesz. Pomyśl ew. O kolorach. Jak się to uporządkuje będzie łatwiej. Masz już obwódkę z bukszpanu, trawy i hortke. To całkiem ogrodowiskowe klimaty.
Gardenarium 19:17, 01 sty 2016

roma186 napisał(a)
Witam Kochani.

Ogród jest nieźle rozplanowany, bukszpanowy zywopłocik do przesadzenia, ponieważ zbytnio zamyka ogród, zwęża. Duża kula pewnie nie da się przesadzić, więc dobrze zamknąć ją w kwadracie, ale wtedy trzeba przechodzić przez taras.

Kompostownik trzeba zrobić 3 komorowy, taki jeden wielki kwadrat nie jest dobrze.

Na tarasie meble wypoczynkowe i donice z kwiatami lub roślinami trwałymi.
Studnia zamaskowana z 3 kluczowych stron, dostęp od strony wschodniej.

Świerki włącz w rabatę, jeśli brzydkie na dole, podkrzesaj gałęzie.

12, 13, 14, 15 nowe drzewa na wysokich pniach. 16 żywopłot iglasty jasnozielony.

Instagram Ogrodowiska
roma186 21:29, 01 sty 2016

Nie wierzę...... prawie gotowy ogródek.....Super!!! Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję. Rzeczywiście w ogródku dużo bukszpanu i hortensji.
Rozumiem, że lewą stronę ogrodu zostawiam prawie bez zmian? Wywalę kamienie, które tworzyły palisadę oddzielającą tuje od trawy, zostawię je po prostu od tak, bez palisady?
Przy domku z lewej strony na planie, zapewne umieszczona jest rabata. Co tam wsadzić? Proszę o pomysły!! Może hortensje ogrodowe? Mam ich parę! A rabata (czerwone kółko w środku z kropką) co tu? Może pozostać róża na pniu w otoczeniu kosodrzewiny i ten malutki świerk?
Mam również pytanie co do oświetlenia w tym miejscu! Może dwie lampki skierowane na tuje? Przy betonowej ścieżce dwa punkty do automatycznego nawadniania wystarczą?
roma186 13:45, 03 sty 2016

Prace budowlane trwają (modernizacja altany).
Widok od strony domku gospodarczego prawie na całą działkę.
Dominika11 17:50, 11 sty 2016

Witaj serdecznie
widzę, że ogródek już zaplanowany przez Szefową - będzie super