Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

Basilikum 20:05, 27 kwi 2017

Viola przyjdz do nas u nas za darmo i jeszcze kawke dostaniesz

Sliczna sukienka ale ladnemu we wszystkim ladnie wiec nawet jakby szmatka byla to Krasnalka by byla i tak najladniejsza

Rekawiczki mozesz dac do zdjecia w kosciele i tak na zdjeciach nie widac czy ktos je ma a do takiego pamiatkowego to sie nikt przeciez czepial nie bedzie

Tak mi sie przypomniala jak mi moja ciocia opowiadala jak po wojnie szla do komunii a jej tato (moj dziadek) sie zgubil i nie wiedzial, gdzie rodzina jest. I na targu w Rzeszowie ktos mu powiedziall, ze oni u babci w Kolaczycach sa. No i kupil sukienke, buciki nowe i wsiadl do autobusu. Potem przez las musial isc i niestety spoznil sie na komunie a ciocia w pozyczonej sukience poszla. Takie czasy byly.
ale mnie na sentymenty wzielo.

Doniczke u mnie wstawilam
hanka_andrus 20:13, 27 kwi 2017

Nas w domu było 4 dziewczyny, ja miałam uszytą białą w kwiatki, bo nie można było pokazać, że idzie się do kościoła. I komunię przyjmowałam w sąsiednim powiecie. Bo nasz kościół był zamknięty, a ksiądz na zsyłce w Syberii. Ale już siostry młodsze miały normalną białą sukienkę a koronkowym karczkiem. I wszystkie trzy w tej samej. Ale to juz w Polsce.
Takie to były czasy.
violka171 20:21, 27 kwi 2017

Basilikum napisał(a)
Viola przyjdz do nas u nas za darmo i jeszcze kawke dostaniesz

Sliczna sukienka ale ladnemu we wszystkim ladnie wiec nawet jakby szmatka byla to Krasnalka by byla i tak najladniejsza

Rekawiczki mozesz dac do zdjecia w kosciele i tak na zdjeciach nie widac czy ktos je ma a do takiego pamiatkowego to sie nikt przeciez czepial nie bedzie

Tak mi sie przypomniala jak mi moja ciocia opowiadala jak po wojnie szla do komunii a jej tato (moj dziadek) sie zgubil i nie wiedzial, gdzie rodzina jest. I na targu w Rzeszowie ktos mu powiedziall, ze oni u babci w Kolaczycach sa. No i kupil sukienke, buciki nowe i wsiadl do autobusu. Potem przez las musial isc i niestety spoznil sie na komunie a ciocia w pozyczonej sukience poszla. Takie czasy byly.
ale mnie na sentymenty wzielo.

Doniczke u mnie wstawilam

Wiesz IZA.... ,te sentymenty są najpiękniejsze,ilekroć słucham takich opowieści -mogłabym godzinami wspominać o czasach przeszłych,jak ze wszystkim było ciężko,jestem tej daty gdzie jeszcze komuna panowała,to juz były lepsze czasy niż te co Ty zapodajesz,uwielbiam to czytać
violka171 20:26, 27 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Nas w domu było 4 dziewczyny, ja miałam uszytą białą w kwiatki, bo nie można było pokazać, że idzie się do kościoła. I komunię przyjmowałam w sąsiednim powiecie. Bo nasz kościół był zamknięty, a ksiądz na zsyłce w Syberii. Ale już siostry młodsze miały normalną białą sukienkę a koronkowym karczkiem. I wszystkie trzy w tej samej. Ale to juz w Polsce.
Takie to były czasy.

widzisz Haniu a teraz się oficjalnie idzie do kościoła i jeszcze tyle kasiorki zdzierają z człeka
patrząc na historię biblii dla mnie kościół to totalne kłamstwo ,daję Krasnalkę do komuni bo daję ale czy czuję to w sercu tą miłość do Boga?nie ,nie czuję
Krasnalka juz tez zmęczona tymi modłami co i kiedy musi zaliczyć-totalny bezsens
hanka_andrus 20:35, 27 kwi 2017

No bo teraz to nie są świątynie z kapłanami, tylko pałace z urzędnikami kościelnymi.
A co ja Tobie będę mówić, sama wiesz najlepiej.
violka171 20:41, 27 kwi 2017

Jan Chrzciciel by porządek z tym zrobił ,gdybym miała taką moc by go wskrzesić mmmm
sylwia_slomc... 20:47, 27 kwi 2017

violka171 napisał(a)

dokładnie chodz no mam kwasy po wczorajszym zebraniu w kościele hehe
lista opłat
ksiazeczka ,rozaniec 20 zł -ok zrozumiałe
dalej sprzątanie kościoła przez rodziców -nie zrozumiałe
podziękowanie róznym osobom 2O zł -niezrozumiałe
dar ołtarza 25 zł- nie zrozumiałe
dla siostry 5 zł od głowy -nie zrozumiałe( czy piekarzowi czy sprzedawcy itp,społeczeństwo robi prezenty??????? zawód jak każdy inny )
na dar ołtarza dam bochenek chleba
Idzie 150 dzieci w jedna niedzielę ,biznes się kręci hi hi
jestem rozgoryczona kościołem

U nas było podobnie....byliśmy pierwszymi rodzicami( jako klasa) co nie kupili księdzu telewizora lub pralki
I teraz już za ciosem idzie...kończy się na darze ołtarza
Reszta dostała tylko bukiety i tyle
sylwia_slomc... 20:48, 27 kwi 2017

Śliczna prosta sukieneczka, a Krasnalka jak królewna Druga Krasnalka drzewka kocha....wie co robi, buziol od cioci z daleka
patrycja 21:02, 27 kwi 2017

Paranoja z tymi opłatami.
Teraz tylko kasa się liczy.
Gdy moja córa szła do komunii to ksiądz powybierał swoje ulubione osoby( tzn. tych którzy mieli kasę i głównie komunia do nich należała), do przywitania, do niesienia darów .
Basilikum 21:03, 27 kwi 2017

Viola a kiedy ta komunia?

Haniu Sukienka w kwiatki do komunii prawdziwie ogrodnicza