Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:)

Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:)

ewalm 23:17, 16 lut 2016

Agnies25 napisał(a)
tak wygląda kawałek za płotkiem, tam też będzie biegła ścieżka kamienna z granitowych kamieni

To znaczy tutaj środkiem trawniczka będzie biegła ścieżka ? taka z płaskich dużych płyt granitowych? możesz dokładniej opisać jak to macie zaplanowane?
Agnies25 08:09, 17 lut 2016

Tak, tędy będzie biegła, to jest miejsce którędy bardzo często się chodzi i gdzieniegdzie już widać gołą ziemię, to nie będą duże kamienie, ścieżka ma mieć max 40-50 cm. Coś takiego jak na zdjęciu
Agnies25 10:35, 18 lut 2016

Wracając do przedogródka jakieś pomysły...
ewalm 15:59, 18 lut 2016

Może zrobisz dwie schodzące się ścieżki? Wydzieliłyby dwie rabaty pod płotkiem i domem.

Taka wąska ścieżka sprawdza się może w trawie (płyty powinny być zagłębione), ale jeśli graniczyłaby z rabatą powinna być trochę szersza. I "zielone fugi lepiej wtedy wypełniać nie trawa tylko czymś innym,jakimś rozchodnikiem, skoro po południowa strona? Można pociagnąć ścieżkę także po drugiej stronie dojścia do domu, na tej części wspólnej z sąsiadem, gdzie nie służyłaby jako ścieżka tylko wycinała rabatę pod domem i dochodziła po prostu do ściany domu, żeby jakąś spójność zachować.
Osobiście wolałabym zielone drzewo niż czerwone. Przy czerwonolistnym można użyć rozchodnika białego w fugach, żeby 'pociągnąć' kolor po ziemi(jest czerwonawy).
Agnies25 18:47, 18 lut 2016

Dziękuję Ci Ewobardzo podoba mi się to co proponujesz. Mam pytanie co rośnie pod drzewem i przed lawendą. A hortensja czy ją zostawić jest już dość spora ale myślę że jeśli zajdzie potrzeba to przeżyje jak ją gdzieś przesadzę.Rozumiem że na około tego trawnika też ma być rabata?
Agnies25 09:19, 19 lut 2016

A może niskie róże przed lawendą?Takie miniaturowe, co by nie zakryły lawendy, tylko nie bardzo wiem jaki gatunek jest tak niski, a może dosadzić lawendy?
Agnies25 10:00, 24 lut 2016

Co bym mogła posadzić przed lawendą i pod drzewkiem?