Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:)

Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:)

Agnies25 09:54, 16 lut 2016

Oki, postaram się dziś pomierzyćW sumie trawnik nie jest mi jakoś bardzo potrzebny. Ogólnie mam tam słabą ziemię, praktycznie glina jak tylko jest mniej deszczu to robi się skorupa ale zawsze jak coś sadzę to wypełniam dołek jakąś żyzną ziemią i wszystko rośnie jak może
retro 10:45, 16 lut 2016

Witaj. Ścieżka jest konieczna, jak już któraś z dziewczyn napisała- widać, że z samochodu do domu chodzicie właśnie tamtędy.
Po wytyczeniu ścieżki na szerokość będziesz widziała, ile zostanie miejsca. Jeśli chcesz coś wyższego, a jest to zabudowa szeregowa, warto rozważyć np 3 szt nasadzeń, nada to wrażenie uporządkowania. Że masz glinę- to bardzo dobrze! Humus w workach można kupić, ulepszyć glebę ( na takim kawałku to nie taka straszna robota, jak diabli malują, i koszt niewielki zabiegu)i cokolwiek posadzisz, rosnąć będzie jak ta lala, wystawa płd-wsch to bardzo dobre miejsce. Ładnie wyglądają też niskie żywopłociki, ale niekoniecznie z bukszpanu, jest dużo ładnych, atrakcyjnych roślin o ładnym pokroju. Może klimat inny, ale ja mam niefajne doświadczenie z bukszpanem-podmarza, brązowieje, i wówczas zamiast zdobić- szpeci, a to przecież przedogródek- postaw na sprawdzone, żelazne roślinki. Życzę powodzenia!
Agnies25 10:51, 16 lut 2016

DziękujęTo bardzo ważne wskazówki. Wiem ścieżka musowo, bo tam gdzie chodzimy już widać ziemię. Jak znajdę chwilę to wszystko zmierzę i rozrysuję, ta ścieżka nie będzie jakaś szeroka max 40-50 cm
Agnies25 12:31, 16 lut 2016

popcorn 13:07, 16 lut 2016

hej!
ścieżkę na prostu zróbcie, bez tych "falek" co tam będzie, kostka? Chyba zrobiłabym ją od razu przy tym płotku, a na całej powierzchni przed nią (w stronę robiącego zdjęcie) zrobiłabym rabatę

pozdrawiam!
popcorn 13:11, 16 lut 2016

Przejrzałam pobieżnie całość. Daj parę linków do tego co Ci się podoba, co chciałabyś mieć, jakie rośliny tak a jakie nie, czy dużo pracy przy nich czy w miarę bezobsługowo. Coś się wymyśli/narysuje

ja bym zrobiła sporą rabatę na całości, bo wyjeżdżanie z ogrodu z tyłu i boku domu żeby skosić ten kawalątek chyba nie jest fajne. A jeśli trawnik chcesz tam zostawić, to pas rabaty od przodu i wzdłuż ścieżki do wejścia. Zrobiłabym też kostkę chyba na świeżce między podjazdem do garażu (?) gdzie chodzicie na skuśkę albo zasadziła coś tam tak zeby trzeba było chodzić dookoła
jak coś to postaram się pomóc. pozdrawiam
Agnies25 13:27, 16 lut 2016

tak wygląda kawałek za płotkiem, tam też będzie biegła ścieżka kamienna z granitowych kamieni
Agnies25 13:29, 16 lut 2016

Agnies25 13:30, 16 lut 2016

Już szukam jakichś linków
Agnies25 14:42, 16 lut 2016

Niestety ciężko z tymi linkami będzie, ale bardzo podoba mi się ogród z tego linka: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=36
Ogólnie chciałabym tam jakiś drzewko, jakieś czerwone - nigra,pissardi. Podobają mi się trawy, żurawki, hortensje, bukszpany, trzmieliny... tak żeby było trochę zimozielono tylko w ogóle nie mam pomysłu na rozmieszczenie tego wszystkiego..Nie wiem czy cały ten kawałek wysypać żwirem czy korą, czy zostawić trochę trawy , zrobić na około jakiś żywopłot...ech..