Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:)

Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:)

Agnies25 15:10, 09 lut 2016

Zapraszam, mam nadzieję, że wątek się rozwiniepozdrawiam
Agnies25 09:04, 15 lut 2016

Witam, czy ktoś pomoże...
Marga 10:48, 15 lut 2016

Witaj Agnies Bardzo chciałabym Ci pomóc, ale sama jestem na początku mojej ogrodowej drogi i nie mam doświadczenia.
Wydaje mi się, że front powinien być taką wizytówką, czyli zrobiłabym go w stylu formalnym, reprezentacyjnym. Obwódka z bukszpanu to dobry pomysł jako umowne określenie granic Twojej działki. Lawenda jest piękna i szkoda ją chować pod murem. Płotek out
Popatrz sobie po wątkach i kopiuj gotowe rozwiązania takie jakie Ci się podobają. Szukaj roślin na słoneczne stanowiska jak masz tam patelnię (na właśnie, biedny bukszpan, ale dziewczyny mają na słońcu i sobie radzi).
Chcesz aby było symetrycznie, bo wejście masz na środku? Jaki lubisz styl?
Może tutaj coś Cię zainspiruje (załóż sobie konto na pintrestcie jak nie masz):
https://pl.pinterest.com/search/pins/?q=formal%20small%20front%20yards&rs=typed&0=formal|typed&1=small|typed&2=front|typed&3=yards|typed
Tutaj front w różnych stylach:
http://www.homedit.com/modest-yet-gorgeous-front-yards/

A może róże, trawy, lawenda? Najpierw popatrz sobie jaki lubisz styl
Pozdrawiam i przepraszam, że przydługo.
Marga 11:04, 15 lut 2016

Agnies, a widziałaś realizacje Danusi? Śliczne
http://www.gardenarium.pl/realizacje
Agnies25 11:31, 15 lut 2016

Witaj Margadziekuję, że się odezwałaś. Tak płotek ściągnę na pewno.. tylko może tą lawendę czymś podsadzić, może niskie róże ale pewnie tak niskich żeby nie zagłuszyły lawendy to nie ma... obwódka z bukszpanu jak najbardziej tylko nie wiem czy w postaci kulek czy w rządku. Pomyslałam żeby hortensję przesadzić gdzieś na tyły a z przodu może sliwy nigra ze 3 sztuki w rzędzie i też w obwódce bukszpanowej..
Oj realizacje Danusi to bajka nie wiem czy byłabym w stanie coś takiego stworzyć ale będę próbować.pozdrawiam
kasja83 12:00, 15 lut 2016

Witam.Jest nas tu więcej początkującychpozdrawiam
Marga 14:46, 15 lut 2016

Agnies, mi się wydaje że 3 śliwy to będzie za dużo, a lawendę przesadź bardziej do przodu, bo tam jej nie widać,a jest piękna
Zobacz tutaj, dziewczyny właśnie planują przed-ogródek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4372-ja-i-moj-ogrodek-a-moze-ogrod?page=518#post_6
Może zagadaj z Sylwią, ona pięknie projektuje
ewalm 00:34, 16 lut 2016

Witaj Agnieszko Lawenda ładnie wygląda posadzona wzdłuż ścieżki, po obu stronach, jak w ogrodzie Magdy Umer. Ładnie u Ciebie rośnie.

Jaki właściwie kolor ma elewacja? Taki bardziej morelowy czy bardziej jak kakao? Zastanawiam się czy czerwonolistne drzewo będzie z nią dobrze wyglądało?

A od tej głównej ścieżki ma biec jeszcze ściezka do furtki? Lawenda nasuwa skojarzenia z pergolą obsadzoną pnąca różą . Pojedyncze drzewo po lewej stronie furtki ładnie by wyglądało, może z jakąś trawą ozdobną podsadzoną?

A po prawej stronie głównej ścieżki dzielisz trawnik z sąsiadem? Możesz na swojej części coś sadzić? Bo może takim niskim żywopłotem objąć całość Twojego przedogródka, po obu stronach ściezki?
Agnies25 08:43, 16 lut 2016

WitajElewacja jest bardziej morelowa, przy pergoli posadziłam w zeszłym roku róże są jeszcze nie wielkie ale kwitły, tylko nie wiem jak po zimie czy nie przemarzły...Po prawej stronie dzielę trawnik z sąsiadem ale mogę tam sadzić rośliny, rosną już tam dwie hortensje ale wszystko jest do poprawek. Ścieżka będzie biegła od drzwi wejściowych do furtki ponieważ strasznie tam wydeptuje się trawa ale będzie wąska kamienna..
Myślałam właśnie o bukszpanie na około trawnika ale nie wiem czy kulki czy tak w rzędzie będzie lepiej no i jak ze środkiem trawnika czy tam coś posadzić, zrobić jakąś rabatę na środku...pozdrawiam
Marga 09:43, 16 lut 2016

Agnies, potrzebny Ci jest trawnik od frontu? Ja bym sobie go darowała. zaplanuj ścieżkę tam gdzie wydeptane i koniecznie wszystko pomierz i rozrysuj, bo tak to ciężko coś doradzić.