Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka » Edycja postu

Bawarka

Kasiek 16:34, 23 maj 2022

Sprawdzilam obecnosc larw komarow w misach. Sa, ale zaledwie kilka, ot tak by podpisac liste obecnosci.
Znalazlam za to cos innego...
Przy sadzeniu pestkowych lotosow w miejsca docelowe, zauwazylam ze brakuje mi jednej sztuki. Pomyslalam ze to nie mozliwe, ze moze przeliczylam, pomylilam. Nie. Jakbym nie liczyla, brakowalo mi jednego lotosu.
Brakujaca sztuke znalazlam w jednej misie. Plywala sobie, ale juz bez tej czesci zielonej. Tak sobie plywala, a ja stalam nad misa i zastanawialam sie, co sie tutaj wydarzylo. A przede wszystkim, jak sie wydarzylo.

Wyciagnelam ja, chcialam ja obejrzec. Cala zielona czesc byla obcieta.
Kasiek 17:11, 23 maj 2022

To sprawka sroki. To ja ostatnio, bardzo czesto, widzialam w moim ogrodzie. To ona probowala porwac wylatujace z gniazda, male Leonki. A ja z parasolka, siasiadka zdjetym z nogi kapciem, probowalysmy go uratowac, odganiajac ja. To ona sciela kilka kwiatow tulipanow, ot, jakby ktos nozem przecial, u mnie i u sasiada. Widzialam jej pomysly rowniez na cmentarzu, jak wyjadala wosk/parafine ze zniczy-ale to inny temat, wiec zostanmy w ogrodzie.
I to ja widzialam buszujaca w lotosach. Zagladala ciekawie do pojemnikow, raz z prawej, raz z lewej strony, a ja usmiechalam sie stojac za szyba...Ze taka ciekawska, ze wszystko oglada...Yhy, ciekawska... Wybierala sobie drugie danie, maupa jedna. Sroka, nie maupa.
Chwile pozniej, widzialam ja na drzewie, na tym, ktore rosnie dokladnie nad misa w ktorej znalazlam owe nasiono...Kolo sie zamyka. Sprawca znaleziony.

Choc w pierwszej chwili, chcialam ukatruc wlasnego Zona spod oltarza
Kasiek 18:36, 23 maj 2022

Sprawdzialam wczoraj rowniez w innym miejscu, w ogrodzie pokazowym przy sklepie ogrodniczym.
Lubie to miejsce, jest dla mnie odpoczynkiem, spokojem, inspiracja. Kilkakrotnie go juz pokazywalam.

I w tych pojemnikach, nie znalazlam ani jednej larwy komara.

Czy komary nie lubia rdzy?
Mgduska 19:59, 23 maj 2022

Może jednak wlali tam kapeczkę czegoś, co je zniszczyło? Może podpytaj, też jestem ciekawa.
antracyt 09:12, 24 maj 2022

Temat komarowy również mnie interesuje. A inne życie w środku zauważyłaś?
eda 00:22, 28 maj 2022

ooo może coś w tym być komarom ciarki przechodzą po komarowym ciele fajnie
eda 00:24, 28 maj 2022

Kasiek napisał(a)
To sprawka sroki. To ja ostatnio, bardzo czesto, widzialam w moim ogrodzie. To ona probowala porwac wylatujace z gniazda, male Leonki. A ja z parasolka, siasiadka zdjetym z nogi kapciem, probowalysmy go uratowac, odganiajac ja. To ona sciela kilka kwiatow tulipanow, ot, jakby ktos nozem przecial, u mnie i u sasiada. Widzialam jej pomysly rowniez na cmentarzu, jak wyjadala wosk/parafine ze zniczy-ale to inny temat, wiec zostanmy w ogrodzie.
I to ja widzialam buszujaca w lotosach. Zagladala ciekawie do pojemnikow, raz z prawej, raz z lewej strony, a ja usmiechalam sie stojac za szyba...Ze taka ciekawska, ze wszystko oglada...Yhy, ciekawska... Wybierala sobie drugie danie, maupa jedna. Sroka, nie maupa.
Chwile pozniej, widzialam ja na drzewie, na tym, ktore rosnie dokladnie nad misa w ktorej znalazlam owe nasiono...Kolo sie zamyka. Sprawca znaleziony.

Choc w pierwszej chwili, chcialam ukatruc wlasnego Zona spod oltarza

)
to ci łobuziara ...sroka jedna
Kasiek 23:13, 28 maj 2022

Mgduska napisał(a)
Może jednak wlali tam kapeczkę czegoś, co je zniszczyło? Może podpytaj, też jestem ciekawa.

Mgusko, najprawdopodobnie tak. Planowalam w tym tygodniu tam pojechac, niestety, musialam przelozyc wyjazd. W sumie, nie ma tego zlego... Poniewaz:
czasowo, najprawdopodobniej trafie na kwitnienie Arum, rosliny ktora uroda zachwyca wielu, zapachem jakby mniej W tamtym roku ja pokazywalam, pokaze i w tym

Zainteresowal mnie ten temat i poszukalam informacji o komarach. Porozmawialam tez z sasiadem i okazalo sie, ze tak, jest cos na larwy komarow w wodzie. Srodek firmy Neudorff z bakteriami ( Bacillus thuringiensis) I on tego uzywa. Dostalam jedna tabletke, tak w ramach wymiany sasiedzkiej. Moze, kto wie, kiedys sie przyda? Przy okazji zakupow w Obi, sprawdzilam ten srodek, jest.

Kasiek 23:14, 28 maj 2022

Kasiek 23:20, 28 maj 2022

antracyt napisał(a)
Temat komarowy również mnie interesuje. A inne życie w środku zauważyłaś?

Tak. Slimaki, jakies plywajace zuczki i rozne roznosci. Powyzszy srodek dziala wybiorczo, wiec inne zycie jest i ma sie dobrze, larwy nie. Musze poczytac o tej bakterii dokladniej.
Podejrzewam ze wlasnie ten srodek zostal uzyty, ale napewno zapytam.